Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa zupa ziemniaczana z różowym puree.

Zupa ziemniaczana z różowym puree

Opublikowano 21 stycznia 202321 stycznia 2023
Porcje:3
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Zupa ziemniaczana:

  • ziemniaki – 200 g,
  • marchew – 90 g,
  • seler naciowy – 70 g,
  • cebula – 50 g,
  • mleko kokosowe light – 200 ml,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • masło – 10 g,
  • woda – 500 ml,
  • papryczka pikantna świeża – 1 łyżeczka,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • sól – do smaku,

Różowe puree:

  • ziemniaki – 200 g,
  • masło – 10 g,
  • sok z buraka – 2 łyżki,
  • czosnek pieczony – 3 ząbki,
  • sól – do smaku,

Grzybki:

  • grzybki shimeji – 180 g,
  • czosnek w łupinie – 2 ząbki,
  • świeży rozmaryn – 2 gałązki,
  • orzeszki ziemne solone smażone – 30 g,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • sól i pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od posiekania drobno warzyw na zupę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj cebulę, marchewkę i seler naciowy. Potem dodaj czosnek i ziemniaki. Po 5 minutach zalej wszystko wodą. Zmniejsz ogień i przykryj. Warzywa mają zmięknąć. Potem dodaj mleko kokosowe i chili. Zagotuj, zdejmij z ognia, dopraw solą. Zblenduj na gładki krem. Nie powinien być zbyt gęsty.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Z główki czosnku odkrój szczyt. Na folii aluminiowej umieść czosnek. Polej oliwą. Zawiń w folię i piecz około 40 minut.
  3. W garnku zagotuj wodę i dobrze ją posól. Wrzuć na wrzątek pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. Odcedź, dodaj masło i zgnieć. Dodaj sok z buraków oraz trzy ząbki upieczonego wcześniej czosnku. Połącz wszystko za pomocą tłuczka.
  4. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę, wrzuć ząbki czosnku w łupinach oraz 2 gałązki rozmarynu. Gdy zobaczysz, że rozmaryn zaczyna się smażyć, wrzuć grzybki i trzymaj na patelni, aż się zarumienią. Na koniec dodaj posiekane orzeszki. Wymieszaj.
  5. Na środku talerza nałóż dużą łyżkę różowego puree. Z boku ułóż jedną łyżkę grzybków. Zalej talerz ostrożnie kremem tak, aby nie pobrudzić góry puree. Zupa ziemniaczana jest gotowa. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Łatwe, Obiady

Składniki

cebula, czosnek, grzybki shimeji, marchew, masło, mleko kokosowe, orzeszki ziemne, papryczka pikantna, rozmaryn, seler naciowy, sok z buraka, woda, ziemniaki

Opis przepisu

Wyjątkowo delikatny krem ziemniaczany na bazie wody i mleka kokosowego, podany z różowym puree ziemniaczanym (z dodatkiem soku z buraków) oraz podsmażanymi grzybkami shimeji. Najlepsza kartoflanka jakiej spróbujecie w życiu!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress