Porcje: | 3 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film
Składniki
Zupa ziemniaczana:
- ziemniaki – 200 g,
- marchew – 90 g,
- seler naciowy – 70 g,
- cebula – 50 g,
- mleko kokosowe light – 200 ml,
- czosnek – 2 ząbki,
- masło – 10 g,
- woda – 500 ml,
- papryczka pikantna świeża – 1 łyżeczka,
- oliwa – 2 łyżki,
- sól – do smaku,
Różowe puree:
- ziemniaki – 200 g,
- masło – 10 g,
- sok z buraka – 2 łyżki,
- czosnek pieczony – 3 ząbki,
- sól – do smaku,
Grzybki:
- grzybki shimeji – 180 g,
- czosnek w łupinie – 2 ząbki,
- świeży rozmaryn – 2 gałązki,
- orzeszki ziemne solone smażone – 30 g,
- oliwa – 2 łyżki,
- sól i pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania
- Zacznij od posiekania drobno warzyw na zupę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj cebulę, marchewkę i seler naciowy. Potem dodaj czosnek i ziemniaki. Po 5 minutach zalej wszystko wodą. Zmniejsz ogień i przykryj. Warzywa mają zmięknąć. Potem dodaj mleko kokosowe i chili. Zagotuj, zdejmij z ognia, dopraw solą. Zblenduj na gładki krem. Nie powinien być zbyt gęsty.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Z główki czosnku odkrój szczyt. Na folii aluminiowej umieść czosnek. Polej oliwą. Zawiń w folię i piecz około 40 minut.
- W garnku zagotuj wodę i dobrze ją posól. Wrzuć na wrzątek pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. Odcedź, dodaj masło i zgnieć. Dodaj sok z buraków oraz trzy ząbki upieczonego wcześniej czosnku. Połącz wszystko za pomocą tłuczka.
- Na patelni rozgrzej dobrze oliwę, wrzuć ząbki czosnku w łupinach oraz 2 gałązki rozmarynu. Gdy zobaczysz, że rozmaryn zaczyna się smażyć, wrzuć grzybki i trzymaj na patelni, aż się zarumienią. Na koniec dodaj posiekane orzeszki. Wymieszaj.
- Na środku talerza nałóż dużą łyżkę różowego puree. Z boku ułóż jedną łyżkę grzybków. Zalej talerz ostrożnie kremem tak, aby nie pobrudzić góry puree. Zupa ziemniaczana jest gotowa. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Wyjątkowo delikatny krem ziemniaczany na bazie wody i mleka kokosowego, podany z różowym puree ziemniaczanym (z dodatkiem soku z buraków) oraz podsmażanymi grzybkami shimeji. Najlepsza kartoflanka jakiej spróbujecie w życiu!