Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTube
Składniki
Krem / zupa pomidorowa:
- świeże pomidory – 1280 g,
- seler naciowy – 80 g,
- czosnek w łupince – 40 g / 12 ząbków,
- obrana cebula – 250 g,
- oliwa – 3 łyżki stołowe,
- sok z pomarańczy – 55 g,
- sól – 2 łyżeczki,
- pieprz,
- batat upieczony – 200g,
Salsa pomidorowa:
- pomidorki koktajlowe – 200 g,
- czosnek – 8 g / 2 duże ząbki,
- posiekany świeży koperek – 8 g / 4 łyżki,
- oliwa z oliwek – 40 g / 4 łyżki,
Dodatki :
- pestki z dyni – 14 g / 2 łyżki,
- pieczywo tostowe – 40 g / 2 kromki,
- oliwa z oliwek – 10 g/ 1 łyżka stołowa,
- jogurt grecki – 60 g / 4 łyżeczki,
- olej z pestek dyni – 4 łyżeczki,
Sposób przygotowania
- Ustaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Pokrój pomidory, cebulę i seler w dużą, grubą kostkę. Wysmaruj blachę olejem rzepakowym. Poukładaj warzywa na blasze. Zmiażdż ząbki czosnku nożem i dodaj je w łupinkach do warzyw. Całość polej sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy i trzema łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Całość pomieszaj i przykryj folią aluminiową. Tak przygotowaną blachę wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.
- Salsa: Pokrój starannie pomidorki koktajlowe w drobną kostkę i przełóż je do miski. Dodaj do niej dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekany świeży koperek. Całość zalej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przemieszaj ostrożnie.
- Upieczone warzywa wraz z sokami przelej do blendera. Dodaj upieczonego batata i zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. W zależności od tego jakie są Twoje pomidory, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodatki: Pestki dyni wrzuć na zimną i suchą patelnię. Ustaw średni płomień i zacznij prażyć. Gdy pestki zaczną delikatnie pękać to znak, aby zdjąć je z patelni.
- Dodatki: Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy na średnim ogniu i ułóż na niej chleb tostowy. To będą nasze grzanki. Gdy z jednej strony chleb się zarumieni, przewróć go na drugą stronę. Gotowe kromki pokrój w równą kostkę.
- Dekoracja: Do miski wlej zupę. Na środku ułóż półtorej łyżki salsy. Obok zrób kleks z jogurtu greckiego. Ułóż grzanki, zatapiając je lekko w zupie. Nierówno rozrzuć uprażone pestki dyni. Na koniec skrop naszą podwójnie pomidorową zupę łyżeczką oleju z pestek dyni. Smacznego! Nasza zupa pomidorowa jest gotowa do jedzenia 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować zupę podwójnie pomidorową. Na końcu pokażę wam udekorować tą potrawę tak, aby wyglądała jak prawdziwe danie restauracyjne!