Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe zdjęcie zupy podwójnie pomidorowej

Zupa pomidorowa (podwójnie)

Opublikowano 22 września 202223 października 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTube

Składniki

Krem / zupa pomidorowa:

  • świeże pomidory – 1280 g,
  • seler naciowy – 80 g,
  • czosnek w łupince – 40 g / 12 ząbków,
  • obrana cebula – 250 g,
  • oliwa – 3 łyżki stołowe,
  • sok z pomarańczy – 55 g,
  • sól – 2 łyżeczki,
  • pieprz,
  • batat upieczony – 200g,

Salsa pomidorowa:

  • pomidorki koktajlowe – 200 g,
  • czosnek – 8 g / 2 duże ząbki,
  • posiekany świeży koperek – 8 g / 4 łyżki,
  • oliwa z oliwek – 40 g / 4 łyżki,

Dodatki :

  • pestki z dyni – 14 g / 2 łyżki,
  • pieczywo tostowe – 40 g / 2 kromki,
  • oliwa z oliwek – 10 g/ 1 łyżka stołowa,
  • jogurt grecki – 60 g / 4 łyżeczki,
  • olej z pestek dyni – 4 łyżeczki,

Sposób przygotowania

  1. Ustaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Pokrój pomidory, cebulę i seler w dużą, grubą kostkę. Wysmaruj blachę olejem rzepakowym. Poukładaj warzywa na blasze. Zmiażdż ząbki czosnku nożem i dodaj je w łupinkach do warzyw. Całość polej sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy i trzema łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Całość pomieszaj i przykryj folią aluminiową. Tak przygotowaną blachę wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.
  2. Salsa: Pokrój starannie pomidorki koktajlowe w drobną kostkę i przełóż je do miski. Dodaj do niej dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekany świeży koperek. Całość zalej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przemieszaj ostrożnie.
  3. Upieczone warzywa wraz z sokami przelej do blendera. Dodaj upieczonego batata i zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. W zależności od tego jakie są Twoje pomidory, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Dodatki: Pestki dyni wrzuć na zimną i suchą patelnię. Ustaw średni płomień i zacznij prażyć. Gdy pestki zaczną delikatnie pękać to znak, aby zdjąć je z patelni.
  5. Dodatki: Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy na średnim ogniu i ułóż na niej chleb tostowy. To będą nasze grzanki. Gdy z jednej strony chleb się zarumieni, przewróć go na drugą stronę. Gotowe kromki pokrój w równą kostkę.
  6. Dekoracja: Do miski wlej zupę. Na środku ułóż półtorej łyżki salsy. Obok zrób kleks z jogurtu greckiego. Ułóż grzanki, zatapiając je lekko w zupie. Nierówno rozrzuć uprażone pestki dyni. Na koniec skrop naszą podwójnie pomidorową zupę łyżeczką oleju z pestek dyni. Smacznego! Nasza zupa pomidorowa jest gotowa do jedzenia 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Łatwe, Obiady

Składniki

batat, cebula, czosnek, jogurt grecki, pestki z dyni, pomidory, seler naciowy, sok z pomarańczy

Opis przepisu

Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować zupę podwójnie pomidorową. Na końcu pokażę wam udekorować tą potrawę tak, aby wyglądała jak prawdziwe danie restauracyjne!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress