Porcje: | 5 |
Czas przygotowania: | 40 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na Instagramie
Składniki
Krem z dyni i jabłek / zupa dyniowa:
- dynia hokkaido obrana, surowa – 650 g,
- jabłko zielone (kwaśne) obrane, bez gniazdek nasiennych – 300 g,
- cebula – 90 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- prosecco – 200 ml,
- bulion warzywny – 520 ml,
- kminek mielony – 1 łyżeczka,
- papryka słodka, wędzona – 1 łyżeczka,
- oregano – 1 łyżeczka,
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka,
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki,
- nasiona kolendry – ½ łyżeczki,
- sól – ½ łyżeczki,
- oliwa z oliwek – 5 łyżek,
- sól i pieprz – do smaku,
Dodatki (ilości na 5 porcji):
- pestki z dyni – 50 g (4 łyżki stołowe),
- grzanki z 1 bagietki – 10 sztuk (125 g),
- świeży rozmaryn – kilka gałązek,
- chili posiekane – 2 łyżeczki,
- śmietana kremówka 36 % – 125 g,
- olej z pestek dyni – 5 łyżeczek,
- ciasteczko amaretto – 5-10 sztuk
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
Sposób przygotowania
- Zacznij od pokrojenia dyni. Wydłub z niej pestki łyżką stołową. Odetnij z niej skórkę. Pokrój dynię w sporawą kostkę. Posyp ją przyprawami: kminkiem, oregano, papryką wędzoną, czosnkiem, gałką muszkatołową solą. Nasiona kolendry zmiażdż w moździerzu i również posyp warzywo. Polej całość trzema łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszaj dynię tak, aby przyprawy równomiernie ją pokryły. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Piecz przez 15 minut, do momentu aż kawałki dyni będą miękkie.
- Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę (do przepisu najbardziej odpowiedni będzie kwaskowaty rodzaj jabłek).
- Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy. Włącz średni ogień. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Po 3 minutach dodaj pokrojone jabłko i smaż około 10 minut. Następnie wlej prosecco, poczekaj aż alkohol odparuje i przerzuć zawartość patelni do garnka.
- Dodaj upieczoną dynię. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Gdy całość się zagotuje, odkryj pokrywkę. Gotuj jeszcze przez 5 -10 minut, aż jabłka będą miękkie.
- Zblenduj zupę i dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
- Pokrój bagietkę pod ukosem. Natrzyj ją świeżym czosnkiem, przekrojonym na pół. Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Włącz średni ogień. Ułóż na patelni gałązki rozmarynu. Gdy zaczną się smażyć, ułóż grzanki. Zarumień je z obydwu stron i zdejmij z patelni.
- Na zimnej patelni ułóż pestki dyni, włącz średni ogień. Zacznij je prażyć. Zdejmij patelnię z ognia gdy się zarumienią i zaczną strzelać na patelni.
- Pokrój chili bardzo drobno. Ubij schłodzoną śmietanę na sztywno. Dodaj chili do śmietany, wymieszaj. Odłóż do lodówki, do czasu serwowania zupy.
- Ciepłą zupę wlej do miseczki. Na środku ułóż dwie grzanki, jedną pionowo, drugą na płasko. Rozsyp uprażone pestki dyni. Polej olejem z pestek dyni. Wyjmij śmietanę z lodówki, połóż trzy łyżeczki na grzankę, którą ułożyłeś na płasko. Pokrusz ciasteczko (bądź dwa!) amaretti i ułóż na śmietanie i rozsyp część po zupie. Gotowe! Można wcinać! Zupa dyniowa smakuje każdemu 🙂 Smacznego 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Opis przepisu
Zupa krem w sam raz na jesień – nie tylko z powodu Halloween 🙂 Nie jest to zwykła zupa dyniowa – raczej po równo dyniowa i jabłkowa… ale nie martwcie się, smakuje bardzo wytrawnie, między innymi dzięki użytym przyprawom – kminkowi, oregano, czosnkowi, kolendrze i innym. A do tego śmietana kremówka zmieszana z posiekanym chilli, która nie tylko ozdabia potrawę, ale zapewnia jeszcze to dodatkowe „coś”. Najlepsza zupa z dyni jaką posmakujecie w życiu 🙂