Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa zupa dyniowa

Zupa krem z dyni i jabłka

Opublikowano 4 października 202223 października 2022
Porcje:5
Czas przygotowania:40 minut
Trudność:łatwe

Film na Instagramie

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Krem z dyni i jabłek / zupa dyniowa:

  • dynia hokkaido obrana, surowa – 650 g,
  • jabłko zielone (kwaśne) obrane, bez gniazdek nasiennych – 300 g,
  • cebula – 90 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • prosecco – 200 ml,
  • bulion warzywny – 520 ml,
  • kminek mielony – 1 łyżeczka,
  • papryka słodka, wędzona – 1 łyżeczka,
  • oregano – 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka,
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki,
  • nasiona kolendry – ½ łyżeczki,
  • sól – ½ łyżeczki,
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek,
  • sól i pieprz – do smaku,

Dodatki (ilości na 5 porcji):

  • pestki z dyni – 50 g (4 łyżki stołowe),
  • grzanki z 1 bagietki – 10 sztuk (125 g),
  • świeży rozmaryn – kilka gałązek,
  • chili posiekane – 2 łyżeczki,
  • śmietana kremówka 36 % – 125 g,
  • olej z pestek dyni – 5 łyżeczek,
  • ciasteczko amaretto – 5-10 sztuk
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od pokrojenia dyni. Wydłub z niej pestki łyżką stołową. Odetnij z niej skórkę. Pokrój dynię w sporawą kostkę. Posyp ją przyprawami: kminkiem, oregano, papryką wędzoną, czosnkiem, gałką muszkatołową solą. Nasiona kolendry zmiażdż w moździerzu i również posyp warzywo. Polej całość trzema łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszaj dynię tak, aby przyprawy równomiernie ją pokryły. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Piecz przez 15 minut, do momentu aż kawałki dyni będą miękkie.
  2. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę (do przepisu najbardziej odpowiedni będzie kwaskowaty rodzaj jabłek).
  3. Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy. Włącz średni ogień. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Po 3 minutach dodaj pokrojone jabłko i smaż około 10 minut. Następnie wlej prosecco, poczekaj aż alkohol odparuje i przerzuć zawartość patelni do garnka.
  4. Dodaj upieczoną dynię. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Gdy całość się zagotuje, odkryj pokrywkę. Gotuj jeszcze przez 5 -10 minut, aż jabłka będą miękkie.
  5. Zblenduj zupę i dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
  6. Pokrój bagietkę pod ukosem. Natrzyj ją świeżym czosnkiem, przekrojonym na pół. Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Włącz średni ogień. Ułóż na patelni gałązki rozmarynu. Gdy zaczną się smażyć, ułóż grzanki. Zarumień je z obydwu stron i zdejmij z patelni.
  7. Na zimnej patelni ułóż pestki dyni, włącz średni ogień. Zacznij je prażyć. Zdejmij patelnię z ognia gdy się zarumienią i zaczną strzelać na patelni.
  8. Pokrój chili bardzo drobno. Ubij schłodzoną śmietanę na sztywno. Dodaj chili do śmietany, wymieszaj. Odłóż do lodówki, do czasu serwowania zupy.
  9. Ciepłą zupę wlej do miseczki. Na środku ułóż dwie grzanki, jedną pionowo, drugą na płasko. Rozsyp uprażone pestki dyni. Polej olejem z pestek dyni. Wyjmij śmietanę z lodówki, połóż trzy łyżeczki na grzankę, którą ułożyłeś na płasko. Pokrusz ciasteczko (bądź dwa!) amaretti i ułóż na śmietanie i rozsyp część po zupie. Gotowe! Można wcinać! Zupa dyniowa smakuje każdemu 🙂 Smacznego 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady

Składniki

amaretto, bulion, chili, dynia, grzanki, jabłka, pestki z dyni, prosecco

Opis przepisu

Zupa krem w sam raz na jesień – nie tylko z powodu Halloween 🙂 Nie jest to zwykła zupa dyniowa – raczej po równo dyniowa i jabłkowa… ale nie martwcie się, smakuje bardzo wytrawnie, między innymi dzięki użytym przyprawom – kminkowi, oregano, czosnkowi, kolendrze i innym. A do tego śmietana kremówka zmieszana z posiekanym chilli, która nie tylko ozdabia potrawę, ale zapewnia jeszcze to dodatkowe „coś”. Najlepsza zupa z dyni jaką posmakujecie w życiu 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress