Porcje: | 3 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film
Składniki
Zapiekany kalafior:
- kalafior – 1 szt. (ok. 600 g),
- chorizo – 50 g,
- cheddar – 25 g,
- szalotka – 20 g (1 łyżka),
- majonez – 4 łyżeczki,
- bułka tarta – 1 łyżka,
- oliwa – 4 łyżki,
- papryka wędzona – ½ łyżeczki,
- czosnek granulowany – ½ łyżeczki,
- kardamon mielony – ¼ łyżeczki,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
- cukier – ½ łyżeczki,
- sól – ½ łyżeczki,
- świeży starty imbir – 1 łyżeczka,
Sos kalafiorowo – ziemniaczany:
- ziemniak – 150 g,
- kalafior – 90 g (część łodygi i malutkie różyczki, które odpadły podczas krojenia),
- czosnek – 2 ząbki,
- oliwa – 1 łyżka,
- masło – 25 g,
- mleko – 100 ml,
- woda – 50 ml,
- śmietana 30% – 1 łyżka,
- sól i pieprz – do smaku,
Dodatkowo:
- natka pietruszki – do posypania,
Sposób przygotowania
- Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki. Odkrój zbyt długie końce. Posiekaj resztki kalafiora i malutkie różyczki, które odpadły. Dodasz je do sosu z dodatkiem ziemniaka.
- Wymieszaj 4 łyżki oliwy z wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, kardamonem, cukrem i dwiema łyżkami soku z cytryny. Użyj rózgi kuchennej, aby składniki się dobrze połączyły. Za pomocą pędzelka rozprowadź powstałą oliwę po kalafiorze. Piecz w piekarniku przez 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Rozsyp łyżkę drobno posiekanej szalotki i zapiekaj kolejne 10 minut. Potem posyp kalafior cheddarem wymieszanym z bułką tartą i zapiekaj do 15 minut w tej samej temperaturze.
- W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego oliwę. Wrzuć drobno pokrojonego ziemniaka i pokrojony w plastry czosnek. Chwilkę przesmażaj, a następnie dodaj drobno posiekany kalafior. Gdy wszystko zacznie się lekko przyrumieniać, dodaj wodę. Gdy woda się wygotuje, dodaj mleko. Gdy warzywa będą miękkie i mleko się zredukuje co najmniej do połowy, wyłącz ogień. Rozgnieć warzywa przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaj masło i śmietanę. Zacznij rozgniatać warzywa – jakbyś robił puree. Gdy całość przestygnie, użyj blendera. Odstaw na moment, aby całkiem ostygło. Dodaj starkowany imbir oraz majonez i wymieszaj łyżką. Ten sos podaje się na zimno. Nie będziesz już go podgrzewać.
- Rozłóż sos na talerz. Połóż na nim porcję kalafiora z odrobiną kiełbaski i sera. Posyp natką pietruszki. Zapiekany kalafior jest gotowy 🙂 Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Prosta w wykonaniu przekąska, która śmiało może być obiadem 🙂 Zapiekany kalafior o smaku paprykowym nabiera niezwykłego aromatu dzięki dodatkowi tłustej kiełbaski chorizo. Podawany jest na sosie kalafiorowo-ziemniaczanym. Przepis zero-waste – wykorzystuje całą główkę kalafiora 🙂