Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy zapiekany kalafior z chorizo.

Zapiekany kalafior z chorizo

Opublikowano 15 stycznia 202315 stycznia 2023
Porcje:3
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Zapiekany kalafior:

  • kalafior – 1 szt. (ok. 600 g),
  • chorizo – 50 g,
  • cheddar – 25 g,
  • szalotka – 20 g (1 łyżka),
  • majonez – 4 łyżeczki,
  • bułka tarta – 1 łyżka,
  • oliwa – 4 łyżki,
  • papryka wędzona – ½ łyżeczki,
  • czosnek granulowany – ½ łyżeczki,
  • kardamon mielony – ¼ łyżeczki,
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • cukier – ½ łyżeczki,
  • sól – ½ łyżeczki,
  • świeży starty imbir – 1 łyżeczka,

Sos kalafiorowo – ziemniaczany:

  • ziemniak – 150 g,
  • kalafior – 90 g (część łodygi i malutkie różyczki, które odpadły podczas krojenia),
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oliwa – 1 łyżka,
  • masło – 25 g,
  • mleko – 100 ml,
  • woda – 50 ml,
  • śmietana 30% – 1 łyżka,
  • sól i pieprz – do smaku,

Dodatkowo:

  • natka pietruszki – do posypania,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki. Odkrój zbyt długie końce. Posiekaj resztki kalafiora i malutkie różyczki, które odpadły. Dodasz je do sosu z dodatkiem ziemniaka.
  2. Wymieszaj 4 łyżki oliwy z wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, kardamonem, cukrem i dwiema łyżkami soku z cytryny. Użyj rózgi kuchennej, aby składniki się dobrze połączyły. Za pomocą pędzelka rozprowadź powstałą oliwę po kalafiorze. Piecz w piekarniku przez 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Rozsyp łyżkę drobno posiekanej szalotki i zapiekaj kolejne 10 minut. Potem posyp kalafior cheddarem wymieszanym z bułką tartą i zapiekaj do 15 minut w tej samej temperaturze.
  3. W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego oliwę. Wrzuć drobno pokrojonego ziemniaka i pokrojony w plastry czosnek. Chwilkę przesmażaj, a następnie dodaj drobno posiekany kalafior. Gdy wszystko zacznie się lekko przyrumieniać, dodaj wodę. Gdy woda się wygotuje, dodaj mleko. Gdy warzywa będą miękkie i mleko się zredukuje co najmniej do połowy, wyłącz ogień. Rozgnieć warzywa przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaj masło i śmietanę. Zacznij rozgniatać warzywa – jakbyś robił puree. Gdy całość przestygnie, użyj blendera. Odstaw na moment, aby całkiem ostygło. Dodaj starkowany imbir oraz majonez i wymieszaj łyżką. Ten sos podaje się na zimno. Nie będziesz już go podgrzewać.
  4. Rozłóż sos na talerz. Połóż na nim porcję kalafiora z odrobiną kiełbaski i sera. Posyp natką pietruszki. Zapiekany kalafior jest gotowy 🙂 Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady, Przystawki

Składniki

cebula, cheddar, chorizo, czosnek, imbir, kalafior, kardamon, majonez, masło, natka pietruszki, papryka wędzona, sok z cytryny, woda, ziemniak

Opis przepisu

Prosta w wykonaniu przekąska, która śmiało może być obiadem 🙂 Zapiekany kalafior o smaku paprykowym nabiera niezwykłego aromatu dzięki dodatkowi tłustej kiełbaski chorizo. Podawany jest na sosie kalafiorowo-ziemniaczanym. Przepis zero-waste – wykorzystuje całą główkę kalafiora 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress