Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe tosty / zapiekany bakłażan

Zapiekanki z bakłażanem

Opublikowano 13 października 202223 października 2022
Porcje:2
Czas przygotowania:do 30 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTube

Składniki

  • bakłażan – 2 plastry o grubości ok. 2 cm,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • jajko – 2 sztuki,
  • majonez – 1 ½ łyżeczki,
  • szczypiorek świeży – 20 g,
  • olej rzepakowy – 150 ml,
  • bułka tarta – 50 g,
  • pomidorki koktajlowe – 50 g,
  • papryka czerwona słodka – 50 g,
  • cebula szalotka – 30 g,
  • suszone oregano – 1 łyżeczka,
  • papryka wędzona sproszkowana – ½ łyżeczki,
  • czosnek granulowany – ½ łyżeczki,
  • ser cheddar – 90 g,
  • wędlina (np. szynka krucha) – 6 plasterków,
  • ketchup pikantny – ok. 3 łyżek,
  • oliwa z oliwek – 3 ½ łyżki,
  • sól i pieprz – do smaku,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od ukrojenia dwóch plastrów bakłażana wzdłuż warzywa. Każdy plaster powinien mieć szerokość około 2 cm. Rozbełtaj dwa jajka z majonezem w jednym naczyniu, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Wlej na patelnię olej rzepakowy i włącz średni ogień. Panieruj plastry bakłażana najpierw w jajku połączonym z majonezem, a potem w bułce. Układaj na dobrze rozgrzanym oleju. Smaż na chrupko z obu stron. Usmażonego bakłażana połóż na ręczniku papierowym.
  2. Gdy zostanie Ci rozbełtane jajko z majonezem, możesz je usmażyć, gdy zakończysz smażenie bakłażana.
  3. Pokrój pomidorki, paprykę oraz cebulę w drobną kostkę. Połącz je w miseczce. Zmiażdż ząbek czosnku i dodaj do warzyw. Dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną i granulowanym czosnkiem. Polej całość 2 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszaj.
  4. Usmażone plastry bakłażana polej keczupem, robiąc zygzak. Jeśli usmażyłeś resztkę jajka z majonezem, to teraz jest pora byś położył je na bakłażanie. Na to połóż ser cheddar starty na dużych oczkach i plastry wędliny. Na sam koniec rozłóż pokrojone w kostkę warzywa.
  5. Piecz zapiekanki w temperaturze 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Czas pieczenia wynosi maksymalnie do 10 minut, wyjdzie nam zapiekany bakłażan 🙂
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp całość cebulką dymką bądź szczypiorkiem. Polej odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! Tost, zapiekanka, zapiekany bakłażan – nazw wiele, a smak wyjątkowy 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Kolacja, Łatwe

Składniki

bakłażan, cebula, czosnek, jajko, papryka, pomidorki koktajlowe, szynka

Opis przepisu

Gdy masz ochotę na tosta, ale zabrakło Ci chleba… 🙂 Zapiekanki z panierowanego bakłażana, z jajkiem, serem i kruchą szynką, z dodatkiem prostej pomidorowej salsy warzywnej. Robi się szybko jak tościk, a smakuje jak pizza 🙂

1 komentarz do “Zapiekanki z bakłażanem”

  1. Pingback: Grilled eggplant (toast) - recipe // Zapiekanki z bakłażanem - przepis - #Shorts - BestOfYummy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress