Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | do 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTube
Składniki
- bakłażan – 2 plastry o grubości ok. 2 cm,
- czosnek – 1 ząbek,
- jajko – 2 sztuki,
- majonez – 1 ½ łyżeczki,
- szczypiorek świeży – 20 g,
- olej rzepakowy – 150 ml,
- bułka tarta – 50 g,
- pomidorki koktajlowe – 50 g,
- papryka czerwona słodka – 50 g,
- cebula szalotka – 30 g,
- suszone oregano – 1 łyżeczka,
- papryka wędzona sproszkowana – ½ łyżeczki,
- czosnek granulowany – ½ łyżeczki,
- ser cheddar – 90 g,
- wędlina (np. szynka krucha) – 6 plasterków,
- ketchup pikantny – ok. 3 łyżek,
- oliwa z oliwek – 3 ½ łyżki,
- sól i pieprz – do smaku,
Sposób przygotowania
- Zacznij od ukrojenia dwóch plastrów bakłażana wzdłuż warzywa. Każdy plaster powinien mieć szerokość około 2 cm. Rozbełtaj dwa jajka z majonezem w jednym naczyniu, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Wlej na patelnię olej rzepakowy i włącz średni ogień. Panieruj plastry bakłażana najpierw w jajku połączonym z majonezem, a potem w bułce. Układaj na dobrze rozgrzanym oleju. Smaż na chrupko z obu stron. Usmażonego bakłażana połóż na ręczniku papierowym.
- Gdy zostanie Ci rozbełtane jajko z majonezem, możesz je usmażyć, gdy zakończysz smażenie bakłażana.
- Pokrój pomidorki, paprykę oraz cebulę w drobną kostkę. Połącz je w miseczce. Zmiażdż ząbek czosnku i dodaj do warzyw. Dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną i granulowanym czosnkiem. Polej całość 2 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszaj.
- Usmażone plastry bakłażana polej keczupem, robiąc zygzak. Jeśli usmażyłeś resztkę jajka z majonezem, to teraz jest pora byś położył je na bakłażanie. Na to połóż ser cheddar starty na dużych oczkach i plastry wędliny. Na sam koniec rozłóż pokrojone w kostkę warzywa.
- Piecz zapiekanki w temperaturze 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Czas pieczenia wynosi maksymalnie do 10 minut, wyjdzie nam zapiekany bakłażan 🙂
- Po wyjęciu z piekarnika posyp całość cebulką dymką bądź szczypiorkiem. Polej odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! Tost, zapiekanka, zapiekany bakłażan – nazw wiele, a smak wyjątkowy 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Opis przepisu
Gdy masz ochotę na tosta, ale zabrakło Ci chleba… 🙂 Zapiekanki z panierowanego bakłażana, z jajkiem, serem i kruchą szynką, z dodatkiem prostej pomidorowej salsy warzywnej. Robi się szybko jak tościk, a smakuje jak pizza 🙂
1 komentarz do “Zapiekanki z bakłażanem”