Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa zapiekanka z sosem beszamelowym

Zapiekanka „pomidory na boczku” pod beszamelem

Opublikowano 27 października 202229 października 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:średnio-trudne

Film na YouTubie

Składniki

Makaron z pomidorami i boczkiem:

  • makaron typu „kolanka z falbanką” – 160 g,
  • cebula – 60 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • seler naciowy – 50 g,
  • boczek wędzony – 130 g,
  • pomidory ciliegini – 580 g,
  • wódka – 60 ml,
  • parmezan – 40 g,
  • bazylia – 10 listków
  • pieprz – do smaku.

Szpinak :

  • szpinak – 160 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,

Beszamel serowy:

  • ser cheddar – 40 g,
  • ser mimolette – 40 g,
  • masło – 30 g,
  • mąka – 30 g,
  • mleko – 300 ml,
  • sól – do smaku
  • sok z cytryny – 1 ½ łyżki stołowej,
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki,

Okruszki z chleba żytniego:

  • pokruszony chleb żytni – 100 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • skórka z cytryny – 1 łyżeczka,
  • oliwa – 2-3 łyżki,
  • sól – do smaku,

Sposób przygotowania

  1. Okruchy: Chleb pokrusz w dłoniach. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili skórkę startą z cytryny. Smaż chwilę, ale nie dopuść do tego żeby czosnek się przypalił. Dodaj okruszki i trzymaj na patelni do momentu aż będą chrupkie. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  2. Sos pomidorowy: Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i włącz średni ogień. Gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, możesz dodać cebulę. Smaż chwilę i dodaj następnie seler naciowy pokrojony w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Podsmażaj około 5 minut aż smaki się połączą. Następnie na patelnie wlej pomidory. Smaż na średnim ogniu, a potem zmniejsz go i przykryj patelnię. Gotuj około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wtedy odkryj patelnie i dodaj do sosu wódkę i bazylię. Teraz możesz zwiększyć ogień i smażyć na takim około pięć minut, aby alkohol odparował i sos się zredukował.
  3. Makaron: W tym czasie możesz zacząć gotować makaron. Gotuj o dwie – trzy minuty krócej, niż masz zalecane na opakowaniu. Pilnuj, żeby nie rozgotować makaronu, a żeby był lekko niedogotowany. Odlej nieco wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron i połącz go z sosem. Dodaj parmezan i odrobinę wody, którą wcześniej odlałeś (dodaj około 2-3 łyżki). To będzie baza tej zapiekanki z sosem beszamelowym.
  4. Szpinak: Na patelnię wlej oliwę, dodaj dwa obrane ząbki czosnku. Gdy czosnek podsmaży się z obydwu stron, zdejmij go z patelni. Wrzuć na patelnie szpinak. Zmniejsz ogień i smaż dosłownie chwilę, aż zmniejszy objętość. Następnie wyłącz ogień i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Ustaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół i przygotuj formę, w której będziesz zapiekać makaron.
  6. Beszamel: Do garnuszka wrzuć masło i na małym ogniu poczekaj aż się roztopi. Wrzuć gałkę muszkatołową. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby stworzyć gładką zasmażkę. Smaż chwilę, nie dopuszczając by mąka się przypaliła. Dodawaj partiami mleko i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy wlejesz całe mleko, dodaj gałkę muszkatołową i zwiększ nieco ogień, żeby całość się zagotowała i zaczęła gęstnieć. Nie zapominaj przy tym o mieszaniu. Następnie zmniejsz ogień i dodaj starte sery. Dalej cały czas mieszając połącz składniki w gładki krem. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Teraz możesz zdjąć sos beszamelowy z ognia.
  7. Ułożenie: Dno naczynia wysmaruj odrobiną oliwy, rozłóż część szpinaku. Posyp szpinak obfitą łyżką okruszków. Na to rozłóż połowę makaronu, posyp okruszkami i następnie beszamel. Następnie powtórz czynności czyli szpinak, okruszki, makaron, okruszki i beszamel. Ostatnia warstwa to beszamel. Włóż do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp obficie okruszkami. Zapiekanka z sosem beszamelowym jest gotowa do jedzenia 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Obiady, Średnio-trudne

Składniki

boczek, cebula, cheddar, chleb żytni, makaron, mimolette, parmezan, pomidory, seler naciowy, szpinak, wódka

Opis przepisu

Niezwykłe ujęcie zwykłego przepisu: zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym. Odpowiedni rodzaj makaronu komplementuje sos pomidorowy wykonanym „z wkładką” z wódki, z wykorzystaniem pomidorków cilliegini i wędzonego boczku, Do tego szpinak z czosnkiem oraz beszamel serowy (z serów cheddar i mimolette), a wszystko posypane przyprawianymi okruszkami z chleba żytniego.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress