Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | średnio-trudne |
Film na YouTubie
Składniki
Makaron z pomidorami i boczkiem:
- makaron typu „kolanka z falbanką” – 160 g,
- cebula – 60 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- seler naciowy – 50 g,
- boczek wędzony – 130 g,
- pomidory ciliegini – 580 g,
- wódka – 60 ml,
- parmezan – 40 g,
- bazylia – 10 listków
- pieprz – do smaku.
Szpinak :
- szpinak – 160 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- sól i pieprz do smaku,
Beszamel serowy:
- ser cheddar – 40 g,
- ser mimolette – 40 g,
- masło – 30 g,
- mąka – 30 g,
- mleko – 300 ml,
- sól – do smaku
- sok z cytryny – 1 ½ łyżki stołowej,
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki,
Okruszki z chleba żytniego:
- pokruszony chleb żytni – 100 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- skórka z cytryny – 1 łyżeczka,
- oliwa – 2-3 łyżki,
- sól – do smaku,
Sposób przygotowania
- Okruchy: Chleb pokrusz w dłoniach. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili skórkę startą z cytryny. Smaż chwilę, ale nie dopuść do tego żeby czosnek się przypalił. Dodaj okruszki i trzymaj na patelni do momentu aż będą chrupkie. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
- Sos pomidorowy: Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i włącz średni ogień. Gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, możesz dodać cebulę. Smaż chwilę i dodaj następnie seler naciowy pokrojony w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Podsmażaj około 5 minut aż smaki się połączą. Następnie na patelnie wlej pomidory. Smaż na średnim ogniu, a potem zmniejsz go i przykryj patelnię. Gotuj około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wtedy odkryj patelnie i dodaj do sosu wódkę i bazylię. Teraz możesz zwiększyć ogień i smażyć na takim około pięć minut, aby alkohol odparował i sos się zredukował.
- Makaron: W tym czasie możesz zacząć gotować makaron. Gotuj o dwie – trzy minuty krócej, niż masz zalecane na opakowaniu. Pilnuj, żeby nie rozgotować makaronu, a żeby był lekko niedogotowany. Odlej nieco wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron i połącz go z sosem. Dodaj parmezan i odrobinę wody, którą wcześniej odlałeś (dodaj około 2-3 łyżki). To będzie baza tej zapiekanki z sosem beszamelowym.
- Szpinak: Na patelnię wlej oliwę, dodaj dwa obrane ząbki czosnku. Gdy czosnek podsmaży się z obydwu stron, zdejmij go z patelni. Wrzuć na patelnie szpinak. Zmniejsz ogień i smaż dosłownie chwilę, aż zmniejszy objętość. Następnie wyłącz ogień i dopraw solą oraz pieprzem.
- Ustaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół i przygotuj formę, w której będziesz zapiekać makaron.
- Beszamel: Do garnuszka wrzuć masło i na małym ogniu poczekaj aż się roztopi. Wrzuć gałkę muszkatołową. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby stworzyć gładką zasmażkę. Smaż chwilę, nie dopuszczając by mąka się przypaliła. Dodawaj partiami mleko i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy wlejesz całe mleko, dodaj gałkę muszkatołową i zwiększ nieco ogień, żeby całość się zagotowała i zaczęła gęstnieć. Nie zapominaj przy tym o mieszaniu. Następnie zmniejsz ogień i dodaj starte sery. Dalej cały czas mieszając połącz składniki w gładki krem. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Teraz możesz zdjąć sos beszamelowy z ognia.
- Ułożenie: Dno naczynia wysmaruj odrobiną oliwy, rozłóż część szpinaku. Posyp szpinak obfitą łyżką okruszków. Na to rozłóż połowę makaronu, posyp okruszkami i następnie beszamel. Następnie powtórz czynności czyli szpinak, okruszki, makaron, okruszki i beszamel. Ostatnia warstwa to beszamel. Włóż do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp obficie okruszkami. Zapiekanka z sosem beszamelowym jest gotowa do jedzenia 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Niezwykłe ujęcie zwykłego przepisu: zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym. Odpowiedni rodzaj makaronu komplementuje sos pomidorowy wykonanym „z wkładką” z wódki, z wykorzystaniem pomidorków cilliegini i wędzonego boczku, Do tego szpinak z czosnkiem oraz beszamel serowy (z serów cheddar i mimolette), a wszystko posypane przyprawianymi okruszkami z chleba żytniego.