Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe zapiekane awokado z krewetkami.

Zapiekane awokado z krewetkami

Opublikowano 4 lutego 20234 lutego 2023
Porcje:2
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Krewetki:

  • krewetki argentyńskie surowe, mrożone – 150 g,
  • woda – 500 ml,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • cytryna – pół cytryny (z której wyciśnięto sok),
  • sos rybny – 1 łyżka,
  • nasiona kolendry – 1/2 łyżki,

Pozostały farsz:

  • pietruszka – 3 łyżki,
  • por – 3 łyżki (30 g),
  • świeże mango – 3 łyżki (45 g),
  • majonez – 30 g,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • sok z cytryny – 1 łyżka,

Pozostałe składniki:

  • awokado – 1 szt.,
  • ser cheddar – 30 g,
  • papryka słodka mielona – szczypta.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od obrania krewetek z pancerzyków. Do garnka wlej wodę, dodaj pancerzyki, sos rybny, nasiona kolendry, czosnek i pół cytryny (z której wyciśnięty został już sok). Sok będzie potrzebny później. Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz palnik i przecedź wszystko przez sitko. Do gorącego płynu wrzuć na kilka sekund oczyszczone krewetki. Następnie pokrój je na drobne kawałki.
  2. Lekko wydrąż awokado, poszerzając tym samym miejsce na farsz. Zanurz palce w soku z cytryny i posmaruj nimi awokado w środku. Wydrążony miąższ przełóż do naczynia. Rozgnieć go przy pomocy widelca. Dodaj majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony drobno por, mango, krewetki, pietruszkę. Wymieszaj wszystko łyżką. Dopraw solą i płatkami chili.
  3. Przekrojone awokado posól. Przełóż farsz na dwie połowy. Posyp starkowanym cheddarem i obsyp szczyptą papryki.
  4. Zapiekaj na szczebelku wyżej niż środkowy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni, przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu. Zapiekane awokado z krewetkami jest gotowe 🙂 Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Obiady, Przystawki

Składniki

awokado, cheddar, cytryna, czosnek, kolendra, krewetki, majonez, mango, papryka słodka, pietruszka, por, sok z cytryny, sos rybny, woda

Opis przepisu

Częściowo wydrążone zapiekane awokado wypełnione farszem ze smażonych krewetek, mango, pora, czosnku i majonezu. Wszystko znakomicie doprawione i przykryte pod zapieczonym serem cheddar. W przepisie trik na smażenie krewetek tak, aby były wyjątkowo aromatyczne.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress