Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film
Składniki
Krewetki:
- krewetki argentyńskie surowe, mrożone – 150 g,
- woda – 500 ml,
- czosnek – 1 ząbek,
- cytryna – pół cytryny (z której wyciśnięto sok),
- sos rybny – 1 łyżka,
- nasiona kolendry – 1/2 łyżki,
Pozostały farsz:
- pietruszka – 3 łyżki,
- por – 3 łyżki (30 g),
- świeże mango – 3 łyżki (45 g),
- majonez – 30 g,
- czosnek – 1 ząbek,
- sok z cytryny – 1 łyżka,
Pozostałe składniki:
- awokado – 1 szt.,
- ser cheddar – 30 g,
- papryka słodka mielona – szczypta.
Sposób przygotowania
- Zacznij od obrania krewetek z pancerzyków. Do garnka wlej wodę, dodaj pancerzyki, sos rybny, nasiona kolendry, czosnek i pół cytryny (z której wyciśnięty został już sok). Sok będzie potrzebny później. Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz palnik i przecedź wszystko przez sitko. Do gorącego płynu wrzuć na kilka sekund oczyszczone krewetki. Następnie pokrój je na drobne kawałki.
- Lekko wydrąż awokado, poszerzając tym samym miejsce na farsz. Zanurz palce w soku z cytryny i posmaruj nimi awokado w środku. Wydrążony miąższ przełóż do naczynia. Rozgnieć go przy pomocy widelca. Dodaj majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony drobno por, mango, krewetki, pietruszkę. Wymieszaj wszystko łyżką. Dopraw solą i płatkami chili.
- Przekrojone awokado posól. Przełóż farsz na dwie połowy. Posyp starkowanym cheddarem i obsyp szczyptą papryki.
- Zapiekaj na szczebelku wyżej niż środkowy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni, przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu. Zapiekane awokado z krewetkami jest gotowe 🙂 Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Częściowo wydrążone zapiekane awokado wypełnione farszem ze smażonych krewetek, mango, pora, czosnku i majonezu. Wszystko znakomicie doprawione i przykryte pod zapieczonym serem cheddar. W przepisie trik na smażenie krewetek tak, aby były wyjątkowo aromatyczne.