Porcje: | 3 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Składniki
Kapusta i hummus (3 porcje):
- kapusta czerwona – ok. 180 g na porcję,
- papryka – 150 g,
- ciecierzyca – 150 g,
- cebula szalotka – 1 sztuka / ok. 40 g,
- woda – 100 ml,
- sól i pieprz – do smaku,
- papryka wędzona – szczypta do przyprawienia papryki,
Sos orzechowy (3 porcje):
- masło orzechowe – 30 g,
- orzeszki ziemne solone – 20 g,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- sok z pomarańczy – 3 łyżki,
- ocet balsamiczny – 1 łyżka,
- pasta miso – ½ łyżeczki,
Dodatkowo (na porcję):
- świeży koperek – 1 łyżeczka,
- pokruszony ser feta – 2 łyżeczki,
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania
- Pokrój kapustę na ćwiartki. Jedna porcja kapusty to 1/8 całej główki. Pokrój paprykę na większe kawałki. Obierz cebulę i pokrój ją na 4 części.
- Ułóż warzywa na blaszce do pieczenia. Polej 2 łyżkami oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Do papryki dodaj jeszcze szczyptę papryki wędzonej. Kapustę musisz doprawić z dwóch stron.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Wyciągnij paprykę i cebulę po 35 minutach. Kapustę piecz 10 minut dłużej.
- Zblenduj ciecierzycę, paprykę, cebulę i 100 ml wody na jednolitą konsystencję.
- Do słoiczka wrzuć składniki na sos, zamknij go i wstrząśnij. Powinien powstać dosyć gęsty sos.
- Na talerzu rozłóż porcję hummusu paprykowego. Następnie ułóż sos. Posyp koperkiem. Ułóż kapustę. Polej łyżką octu balsamicznego i posyp pokruszoną fetą.
- Zapiekana kapusta na hummusie paprykowym gotowa! Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Zostało Ci trochę czerwonej kapusty, a masz już dosyć colesława? Proponuję zapiekaną kapustę z piekarnika, ułożoną na apetycznym hummusie z czerwonej papryki i ciecierzycy, podaną z sosem orzechowym. Prawdziwa gratka ze zwykłych domowych składników 🙂