Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa zapiekana kapusta na paprykowym hummusie.

Zapiekana kapusta na paprykowym hummusie

Opublikowano 5 marca 20235 marca 2023
Porcje:3
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Składniki

Kapusta i hummus (3 porcje):

  • kapusta czerwona – ok. 180 g na porcję,
  • papryka – 150 g,
  • ciecierzyca – 150 g,
  • cebula szalotka – 1 sztuka / ok. 40 g,
  • woda – 100 ml,
  • sól i pieprz – do smaku,
  • papryka wędzona – szczypta do przyprawienia papryki,

Sos orzechowy (3 porcje):

  • masło orzechowe – 30 g,
  • orzeszki ziemne solone – 20 g,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • sok z pomarańczy – 3 łyżki,
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka,
  • pasta miso – ½ łyżeczki,

Dodatkowo (na porcję):

  • świeży koperek – 1 łyżeczka,
  • pokruszony ser feta – 2 łyżeczki,
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania

  1. Pokrój kapustę na ćwiartki. Jedna porcja kapusty to 1/8 całej główki. Pokrój paprykę na większe kawałki. Obierz cebulę i pokrój ją na 4 części.
  2. Ułóż warzywa na blaszce do pieczenia. Polej 2 łyżkami oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Do papryki dodaj jeszcze szczyptę papryki wędzonej. Kapustę musisz doprawić z dwóch stron.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Wyciągnij paprykę i cebulę po 35 minutach. Kapustę piecz 10 minut dłużej.
  4. Zblenduj ciecierzycę, paprykę, cebulę i 100 ml wody na jednolitą konsystencję.
  5. Do słoiczka wrzuć składniki na sos, zamknij go i wstrząśnij. Powinien powstać dosyć gęsty sos.
  6. Na talerzu rozłóż porcję hummusu paprykowego. Następnie ułóż sos. Posyp koperkiem. Ułóż kapustę. Polej łyżką octu balsamicznego i posyp pokruszoną fetą.
  7. Zapiekana kapusta na hummusie paprykowym gotowa! Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady

Składniki

cebula, ciecierzyca, kapusta czerwona, koperek, masło orzechowe, ocet balsamiczny, orzeszki ziemne, papryka, papryka wędzona, pasta miso, ser feta, sok z pomarańczy, woda

Opis przepisu

Zostało Ci trochę czerwonej kapusty, a masz już dosyć colesława? Proponuję zapiekaną kapustę z piekarnika, ułożoną na apetycznym hummusie z czerwonej papryki i ciecierzycy, podaną z sosem orzechowym. Prawdziwa gratka ze zwykłych domowych składników 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress