Porcje: | 2 l |
Czas przygotowania: | 20 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
- buraki – 1 kg,
- woda – 1,2 l,
- czosnek – 1 główka,
- borowik suszony – 2-3 plastry,
- ziele angielskie – 8 ziaren,
- liście laurowe – 4 szt.,
- sól – 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania
- Wyparzamy słoik, w którym będziemy robić zakwas buraczany.
- W przegotowanej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę soli.
- Buraki dokładnie myjemy. Obieramy i kroimy w plastry. Czosnek kroimy na pół (nie musimy go obierać).
- Do słoika wkładamy warstwami: buraki, czosnek, buraki, borowik, buraki, ziele. Zalewamy wszystko wodą. Może być ciepła, ale nie gorąca. Woda ma zakrywać buraki. Słoik przykrywamy, zakręcamy wieczko dopiero po ostudzeniu się wody. Wieczka nie dokręcamy bardzo mocno. Odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce. Zakwas buraczany powinien stać minimum pięć dni 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Prosty przepis na zakwas z buraków do wykorzystania w barszczu czerwonym, nie tylko wigilijnym 😉 Po rozcieńczeniu z wodą nadaje się do picia, co wzmacnia odporność i poprawia wyniki krwi.