Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy zakwas buraczany.

Zakwas buraczany

Opublikowano 15 grudnia 202217 grudnia 2022
Porcje:2 l
Czas przygotowania:20 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

  • buraki – 1 kg,
  • woda – 1,2 l,
  • czosnek – 1 główka,
  • borowik suszony – 2-3 plastry,
  • ziele angielskie – 8 ziaren,
  • liście laurowe – 4 szt.,
  • sól – 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania

  1. Wyparzamy słoik, w którym będziemy robić zakwas buraczany.
  2. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę soli.
  3. Buraki dokładnie myjemy. Obieramy i kroimy w plastry. Czosnek kroimy na pół (nie musimy go obierać).
  4. Do słoika wkładamy warstwami: buraki, czosnek, buraki, borowik, buraki, ziele. Zalewamy wszystko wodą. Może być ciepła, ale nie gorąca. Woda ma zakrywać buraki. Słoik przykrywamy, zakręcamy wieczko dopiero po ostudzeniu się wody. Wieczka nie dokręcamy bardzo mocno. Odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce. Zakwas buraczany powinien stać minimum pięć dni 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Łatwe, Wigilijne

Składniki

burak, czosnek, suszony borowik

Opis przepisu

Prosty przepis na zakwas z buraków do wykorzystania w barszczu czerwonym, nie tylko wigilijnym 😉 Po rozcieńczeniu z wodą nadaje się do picia, co wzmacnia odporność i poprawia wyniki krwi.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress