Porcje: | 12 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+ 20 minut pieczenia) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Muffiny składniki suche:
- mąka – 200 g,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki,
- papryka słodka – 2 łyżeczki,
- sól – 1 ½ łyżeczki,
Muffiny składniki mokre:
- jajka – 2 sztuki,
- śmietana 18% – 110 g,
- mleko – 100 ml,
- twaróg – 100 g,
- olej rzepakowy – 50 ml,
Wytrawne muffinki, dodatki:
- łosoś surowy – 150 g,
- cebula – 50 g,
- koperek – 30 g,
- czosnek – 3 duże ząbki,
- pikantna papryczka – 1 ½ łyżeczki,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
Krem chrzanowy:
- mascarpone – 120 g,
- chrzan – 65 g,
- koperek – do posypania,
Sposób przygotowania
- Cebulkę zeszklij na łyżce oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek i chili drobno posiekaj. Łososia pokrój na drobne kawałki.
- Suche składniki połącz w jednej misce, a mokre – w drugiej. Następnie przelej mokre składniki na muffiny do suchych. Dodaj resztę dodatków wymienionych w składnikach dodatkowych. Wymieszaj wszystko szpatułką.
- W blaszce umieść papilotki. Rozłóż ciasto na 12 porcji za pomocą łyżki. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopniu, przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu.
- Na ostudzone muffinki rozłóż krem. Przygotujesz go łącząc mascarpone z chrzanem. Posyp koperkiem. Smacznego! Nasze wytrawne muffinki są gotowe 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Bardzo wilgotne, mięciutkie, wytrawne muffinki z dodatkiem łososia. A do nich idealnie współgrający z rybą chrzanowy krem na bazie mascarpone.