Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy wege hot dog z marchewki.

Wege hot dog z marchewki

Opublikowano 27 lutego 202326 lutego 2023
Porcje:4
Czas przygotowania:60 minut (+ 4 godz. marynowania)
Trudność:łatwe

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Marynata do marchewki:

  • marchewka – 4 sztuki (mniejsze),
  • śliwki suszone – 80 g,
  • olej 100 ml,
  • imbir świeży – 50 g,
  • papryka słodka wędzona – 2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka,
  • pasta miso – 1 łyżeczka,
  • sos sriracha – 2 łyżeczki,
  • sos teriyaki – 1 łyżka,
  • olej sezamowy – 1 łyżka,
  • sos unagi – 1 łyżka,
  • ocet z białego wina – 1 łyżka,
  • przyprawa grill klasyczny – 1 łyżeczka,
  • olej ze smażenia imbiru – 2 łyżki,
  • woda z gotowania marchewki – 5 łyżek,

Surówka:

  • kapusta czerwona – 130 g,
  • marchewka – 40 g,
  • por – 30 g,
  • pietruszka – 10 g,

Dresing do surówki:

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – 3 łyżki,
  • musztarda francuska – 1 łyżeczka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • ocet z białego wina – 1 łyżka,
  • cukier – ½ łyżeczki,
  • sól – ½ łyżeczki,

Dodatkowo:

  • mała bagietka – 2 sztuki,
  • papryka – 150 g,
  • majonez – 100 g,
  • sałata – 4 liście,
  • olej do pieczenia papryki – 2 łyżki,
  • szczypiorek – do posypania,
  • rzodkiewka – do posypania,
  • sól i pieprz do doprawienia papryki,

Sposób przygotowania

  1. Zalej śliwki wrzątkiem. Po dwudziestu minutach je odcedź.
  2. Gotuj marchewkę w dobrze posolonej wodzie przez około dziesięć minut.
  3. Do śliwek dodaj wodę z gotowania marchewki i zblenduj.
  4. Obierz imbir obieraczką w cienkie paski i usmaż na oleju jako chipsy.
  5. Połącz wszystkie składniki marynaty. Włóż marchewkę i marynuj minimum cztery godziny.
  6. Posiekaj warzywa na surówkę. Zrób dresing i połącz z surówką.
  7. Paprykę pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku na opcji grill w 200 stopniach przez 30 min. Ma się lekko przypiec. Ostudź, zdejmij skórkę.
  8. Usmaż marchewkę, najlepiej na patelni grillowej.
  9. Przekrój bułkę, posmaruj majonezem, włóż marchewkę. Włóż liść sałaty, porcję upieczonej papryki, surówkę. Posyp szczypiorkiem oraz rzodkiewką.
  10. Wege hot dog – gotowy!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady

Składniki

bagie, cukier, czosnek, imbir, kapusta czerwona, majonez, marchewka, musztarda francuska, ocet z białego wina, olej rzepakowy, olej sezamowy, papryka, papryka słodka, pasta miso, pietruszka, por, przyprawa do grilla, rzodkiewka, sałata, śliwka, sos sriracha, sos teriyaki, sos unagi, szczypiorek, woda

Opis przepisu

Wegański hot-dog, który smakuje lepiej niż wersja podstawowa? To jak najbardziej możliwe! Parówkę zastępuje smażona marchewka, a sekretem do sukcesu jest niezwykła marynata, która sprawia, że chce się więcej i więcej 🙂 Do tego colesław z czerwonej kapusty, dresing, sałata i wszystkie Twoje ulubione dodatki do hot doga 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress