Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy tatar ze śledzia.

Tatar ze śledzia

Opublikowano 10 grudnia 202213 grudnia 2022
Porcje:1
Czas przygotowania:20 minut (+ moczenie ryby kilka godzin)
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

Tatar ze śledzia:

  • filety śledziowe solone – 100 g,
  • cebula – 30 g,
  • posiekany koperek – 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka,
  • musztarda francuska – 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • jajko (ugotowane żółtko) – 1 sztuka,
  • papryka słodka (mielona) – szczypta,
  • papryka wędzona (mielona) – szczypta,
  • pieprz – szczypta,
  • śmietana 18% – 1 łyżeczka,

Dodatkowo:

  • mleko (do moczenia śledzia),
  • kapar (do dekoracji),
  • kromka pumpernikla (ewentualnie podobne pieczywo).

Sposób przygotowania

  1. Śledzie moczymy kilka godzin w misce z mlekiem, zmieniając kilkukrotnie w tym czasie mleko. Następnie bardzo starannie płuczemy filety pod bieżącą wodą przez kilka minut. Dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
  2. Kroimy filety śledziowe w małą kostkę. Siekamy cebulę i koperek. W małym naczyniu mieszamy koncentrat pomidorowy, musztardę i oliwę. Dobrze mieszamy. Łączymy składniki ze sobą. Doprawiamy paprykami mielonymi i pieprzem.
  3. Układamy na pumperniklu tatara. Na środek układamy łyżkę śmietany. Dekorujemy koperkiem i kaparem. Obsypujemy pokruszonym żółtkiem z ugotowanego jajka na twardo. Do podania tatara można użyć ringów kuchennych. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Kolacja, Łatwe, Przystawki, Wigilijne

Składniki

cebula, jajko, kapary, koncentrat pomidorowy, koperek, mleko, musztarda francuska, papryka wędzona, pumpernikiel, śledź, śmietana

Opis przepisu

Przysmak wigilijny w nietypowej odsłonie – tatar ze śledzia! Oprócz klasycznych składników tatara, wykorzystujemy jeszcze musztardę francuską, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę i parę innych sztuczek 😉 Smak zostaje znajomy, ale jest w nim coś jeszcze 🙂

2 komentarze do “Tatar ze śledzia”

  1. AnnaM. pisze:
    17 grudnia 2022 o 15:24

    Bardzo smaczny tatar śledziowy. Polecam!

    Odpowiedz
    1. loki.kipia pisze:
      17 grudnia 2022 o 20:48

      Dziękuję! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress