Porcje: | 1 |
Czas przygotowania: | 20 minut (+ moczenie ryby kilka godzin) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Tatar ze śledzia:
- filety śledziowe solone – 100 g,
- cebula – 30 g,
- posiekany koperek – 1 łyżka,
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka,
- musztarda francuska – 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- jajko (ugotowane żółtko) – 1 sztuka,
- papryka słodka (mielona) – szczypta,
- papryka wędzona (mielona) – szczypta,
- pieprz – szczypta,
- śmietana 18% – 1 łyżeczka,
Dodatkowo:
- mleko (do moczenia śledzia),
- kapar (do dekoracji),
- kromka pumpernikla (ewentualnie podobne pieczywo).
Sposób przygotowania
- Śledzie moczymy kilka godzin w misce z mlekiem, zmieniając kilkukrotnie w tym czasie mleko. Następnie bardzo starannie płuczemy filety pod bieżącą wodą przez kilka minut. Dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
- Kroimy filety śledziowe w małą kostkę. Siekamy cebulę i koperek. W małym naczyniu mieszamy koncentrat pomidorowy, musztardę i oliwę. Dobrze mieszamy. Łączymy składniki ze sobą. Doprawiamy paprykami mielonymi i pieprzem.
- Układamy na pumperniklu tatara. Na środek układamy łyżkę śmietany. Dekorujemy koperkiem i kaparem. Obsypujemy pokruszonym żółtkiem z ugotowanego jajka na twardo. Do podania tatara można użyć ringów kuchennych. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Przysmak wigilijny w nietypowej odsłonie – tatar ze śledzia! Oprócz klasycznych składników tatara, wykorzystujemy jeszcze musztardę francuską, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę i parę innych sztuczek 😉 Smak zostaje znajomy, ale jest w nim coś jeszcze 🙂
Bardzo smaczny tatar śledziowy. Polecam!
Dziękuję! 🙂