Porcje: | 8 (tortownica 24 cm) |
Czas przygotowania: | 2 godziny (+30 minut pieczenia) |
Trudność: | średnia |
Film na YouTubie
Składniki
Kruchy spód (tarta z jabłkami):
- mąka pszenna – 200 g,
- zimne masło – 150 g,
- żółtko – 2 sztuki,
- sól – szczypta,
Solony karmel:
- cukier – 100 g,
- masło – 50 g,
- śmietana 18% – 80g,
Mus jabłkowy:
- jabłka (obrane bez gniazd nasiennych) – 540 g,
- masło – 20 g,
- przyprawa do grzanego wina – 1 łyżka,
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
- whisky – 2 łyżki,
- cukier waniliowy – ½ łyżki,
- żelatyna – 1 łyżeczka,
- woda – 3 łyżeczki,
Krem ciasteczkowy:
- mascarpone – 340 g,
- krem kanapkowy herbatnikowy chrupiący – 150 g,
Sposób przygotowania
- Zacznij od spodu. Na stolnicy rozsyp przesianą mąkę pszenną. Zrób zagłębienie na środku i wbij tam dwa żółtka. Dodaj pokrojone w małe kostki masło. Dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto. Zrób to dosyć szybko. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej 20 minut. Tak powstanie nasza tarta z jabłkami 🙂
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto przez papier do pieczenia i ułóż w formie do tarty. Nakłuj spód widelcem i schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Na schłodzone ciasto ułóż papier do pieczenia, a następnie na papierze rozłóż obciążenie – np. kulki ceramiczne, groch, fasole.
- Piecz spód z obciążeniem przez 15 minut. Potem zdejmij obciążenie i papier do pieczenia i piecz ciasto przez kolejne 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj jabłka, smaż chwilę. Następnie dodaj przyprawę do grzańca, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać, dodaj whisky i jeszcze chwilę smaż. Gdy na patelni zacznie się robić papka, zdejmij ją z ognia. Zblenduj jabłka na mus. Powinien być dosyć gęsty. W małym naczyniu namocz żelatynę. Gdy napęcznieje, rozpuść ją nad ogniem – ale ostrożnie, nie może się zagotować. Następnie dodaj ją do musu i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia, ale nie wkładaj do lodówki. - W rondelku o grubym dnie albo na patelni o grubym dnie umieść cukier. Włącz bardzo mały ogień i zacznij robić karmel. Na początku nie należy go mieszać. Ma powstać bursztynowy karmel, ale jeśli nie uda Ci się równomiernie rozpuścić cukru i barwa zacznie zmieniać się na ciemniejszą, to szybko użyj rózgi kuchennej i wymieszaj cukier tak, aby się całkowicie rozpuścił. Następnie dodaj masło. (Uwaga! Będzie bąbelkować i karmel będzie bardzo gorący.) Bardzo szybko wmieszaj masło rózgą kuchenną. Musi się całkowicie połączyć. Następnie dodaj śmietanę i również wymieszaj energicznie. Na koniec posól karmel sporą szczyptą. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Na początku karmel może być troszkę leisty, ale nie przejmuj się – gdy lekko przestygnie, zrobi się gęstszy.
- Schłodzony serek mascarpone umieść w misie miksera. Dodaj krem kanapkowy. Wymieszaj całość na średnich obrotach. Nie ubijaj kremu długo. Wystarczy, że składniki się połączą. Ma być gęsty i puszysty.
- Na spód tarty wylej karmel. Następnie delikatnie rozłóż mus. Rozłóż na nim krem, szprycą cukierniczą lub łyżką. Proponuję udekorować tartę jeszcze orzechami w karmelu, ale możesz pokruszyć też ciasteczka, bądź delikatnie posypać kakao albo cynamonem. Schłódź tartę najlepiej całą noc. Smacznego! Tarta z jabłkami jest gotowa 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Tarta z jabłkami (w postaci bardzo aromatycznego musu jabłkowego, przygotowanego m.in. z dodatkiem przyprawy do grzanego wina, whisky i paru tajemniczych przypraw ;)), solonym karmelem i pysznym kremem ciasteczkowym. W przepisie znajduje się sztuczka jak upiec tartę bez przypiekania boków oraz jak szybko zrobić dowolny krem deserowy z wykorzystaniem tylko dwóch składników 🙂