Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Opublikowano 17 listopada 202217 listopada 2022
Porcje:8 (tortownica 24 cm)
Czas przygotowania:2 godziny (+30 minut pieczenia)
Trudność:średnia

Film na YouTubie

Składniki

Kruchy spód (tarta z jabłkami):

  • mąka pszenna – 200 g,
  • zimne masło – 150 g,
  • żółtko – 2 sztuki,
  • sól – szczypta,

Solony karmel:

  • cukier – 100 g,
  • masło – 50 g,
  • śmietana 18% – 80g,

Mus jabłkowy:

  • jabłka (obrane bez gniazd nasiennych) – 540 g,
  • masło – 20 g,
  • przyprawa do grzanego wina – 1 łyżka,
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • whisky – 2 łyżki,
  • cukier waniliowy – ½ łyżki,
  • żelatyna – 1 łyżeczka,
  • woda – 3 łyżeczki,

Krem ciasteczkowy:

  • mascarpone – 340 g,
  • krem kanapkowy herbatnikowy chrupiący – 150 g,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od spodu. Na stolnicy rozsyp przesianą mąkę pszenną. Zrób zagłębienie na środku i wbij tam dwa żółtka. Dodaj pokrojone w małe kostki masło. Dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto. Zrób to dosyć szybko. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej 20 minut. Tak powstanie nasza tarta z jabłkami 🙂
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto przez papier do pieczenia i ułóż w formie do tarty. Nakłuj spód widelcem i schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej godzinę.
  3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Na schłodzone ciasto ułóż papier do pieczenia, a następnie na papierze rozłóż obciążenie – np. kulki ceramiczne, groch, fasole.
  4. Piecz spód z obciążeniem przez 15 minut. Potem zdejmij obciążenie i papier do pieczenia i piecz ciasto przez kolejne 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
    Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj jabłka, smaż chwilę. Następnie dodaj przyprawę do grzańca, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać, dodaj whisky i jeszcze chwilę smaż. Gdy na patelni zacznie się robić papka, zdejmij ją z ognia. Zblenduj jabłka na mus. Powinien być dosyć gęsty. W małym naczyniu namocz żelatynę. Gdy napęcznieje, rozpuść ją nad ogniem – ale ostrożnie, nie może się zagotować. Następnie dodaj ją do musu i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia, ale nie wkładaj do lodówki.
  6. W rondelku o grubym dnie albo na patelni o grubym dnie umieść cukier. Włącz bardzo mały ogień i zacznij robić karmel. Na początku nie należy go mieszać. Ma powstać bursztynowy karmel, ale jeśli nie uda Ci się równomiernie rozpuścić cukru i barwa zacznie zmieniać się na ciemniejszą, to szybko użyj rózgi kuchennej i wymieszaj cukier tak, aby się całkowicie rozpuścił. Następnie dodaj masło. (Uwaga! Będzie bąbelkować i karmel będzie bardzo gorący.) Bardzo szybko wmieszaj masło rózgą kuchenną. Musi się całkowicie połączyć. Następnie dodaj śmietanę i również wymieszaj energicznie. Na koniec posól karmel sporą szczyptą. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Na początku karmel może być troszkę leisty, ale nie przejmuj się – gdy lekko przestygnie, zrobi się gęstszy.
  7. Schłodzony serek mascarpone umieść w misie miksera. Dodaj krem kanapkowy. Wymieszaj całość na średnich obrotach. Nie ubijaj kremu długo. Wystarczy, że składniki się połączą. Ma być gęsty i puszysty.
  8. Na spód tarty wylej karmel. Następnie delikatnie rozłóż mus. Rozłóż na nim krem, szprycą cukierniczą lub łyżką. Proponuję udekorować tartę jeszcze orzechami w karmelu, ale możesz pokruszyć też ciasteczka, bądź delikatnie posypać kakao albo cynamonem. Schłódź tartę najlepiej całą noc. Smacznego! Tarta z jabłkami jest gotowa 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do dwóch godzin, Średnie

Składniki

cukier, ekstrakt waniliowy, jabłko, jajko, krem herbatnikowy, mąka pszenna, masca, masło, śmietana, sok z cytryny, whisky, woda, żelatyna

Opis przepisu

Tarta z jabłkami (w postaci bardzo aromatycznego musu jabłkowego, przygotowanego m.in. z dodatkiem przyprawy do grzanego wina, whisky i paru tajemniczych przypraw ;)), solonym karmelem i pysznym kremem ciasteczkowym. W przepisie znajduje się sztuczka jak upiec tartę bez przypiekania boków oraz jak szybko zrobić dowolny krem deserowy z wykorzystaniem tylko dwóch składników 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress