Porcje: | słoik ok. 400 ml |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki na sos tatarski
- majonez – 200 g,
- śmietana 18% – 110g,
- musztarda francuska – 1 łyżeczka,
- musztarda dijon – 1 łyżeczka,
- jajka na twardo – 2 szt.,
- świeży koperek – 2 łyżki,
- ogórki konserwowe – 2,5 łyżki,
- kapary – 1 łyżka,
- grzyby marynowane – 2 łyżki,
- cukier puder – 1/2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa – odrobina ;),
- sól i pieprz – do smaku,
Sposób przygotowania
- Jajka, ogórki, grzyby marynowane i kapary pokrój w drobną kostkę. Ogórki odciśnij z nadmiaru soku za pomocą ręcznika papierowego. Koperek posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Mieszaj dokładnie, ale ostrożnie. Nasz sos tatarski jest gotowy 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Gdy nadchodzi długo wyczekiwane śniadanie w pierwszy dzień Świąt i na stół wjeżdżają mięsa i wędliny, nie może też zabraknąć sosu tatarskiego. Ten zimny sos na bazie majonezu z pikantnymi przyprawami i marynowanymi warzywami pasuje dosłownie do wszystkiego 🙂