Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Glazura:
- dżem morelowy – 45 g,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- olej rzepakowy – 2 łyżki,
- sos rybny – 2 łyżki,
- pikantna papryczka – 1 łyżeczka,
- papryka wędzona – ½ łyżeczki,
- czosnek granulowany – ½ łyżeczki,
Sos grejpfrutowy:
- grejpfrut – 1 sztuka,
- masło – 25 g,
- sok z grejpfruta – sok z 1 sztuki,
- dżem morelowy – 1 czubata łyżeczka,
Dodatkowo:
- łosoś – 185 / 200 g na porcję,
- sałata – ok. 25 g (garść) na porcję
- olej rzepakowy do smażenia – 3 łyżki,
- kolendra – 2 łyżki,
Sposób przygotowania: łosoś w glazurze
- Przygotowanie łososia w glazurze rozpocznij od porcjowania łososia. Jeśli masz rybę ze skórą, to nie ma konieczności, abyś ją zdejmował. Możesz to zrobić po usmażeniu.
- W jednej misce umieść: oliwę z oliwek, olej rzepakowy, sos rybny, posiekaną pikantną papryczkę, dżem morelowy, paprykę wędzoną oraz granulowany czosnek. Następnie wymieszaj składniki tak, aby powstała jednolita emulsja. Posmaruj nią kawałki łososia i odstaw najlepiej na kilka godzin (jeśli nie masz czasu, to przykryj folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut).
- Ten łosoś w glazurze będzie podany z orzeźwiającym sosem grejpfrutowym. Grejpfruta obierz ze skórki za pomocą noża. Obetnij najpierw końce, a potem boki, obcinając jak najwięcej białej skórki. Usuń jej ewentualne pozostałości. Teraz wykonaj nacięcie pomiędzy skórkami, które oddzielają cząstki owocu. Wytnij fileciki z całego grejpfruta. Następnie wyciśnij z niego sok.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Umieść łososia i smaż około trzech minuty na stronę. W zależności jakiej grubości masz rybę, będziesz ją smażył dłużej lub krócej. Moje porcje miały ok. 2,5 cm grubości i smażyłam rybę ze skórą.
- Gdy usmażysz rybę, zmniejsz ogień i dodaj pozostałą glazurę, którą pokryłeś rybę przed smażeniem. Wlej sok z grejpfruta i wymieszaj. Podkręć gaz i redukuj płyn. Potrwa to około 3 minut. Następnie dodaj łyżkę konfitury, wymieszaj i wyłącz ogień. Zacznij wkręcać masło. Dodawaj zimne kawałki masła i mieszaj rózgą kuchenną, do momentu aż powstanie aksamitny, gładki, lśniący sos. Dodaj fileciki grejpfruta oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj.
- Na talerzu rozłóż po garści sałaty, na to fileciki grejpfruta z sosem oraz po kawałku łososia. Nasz łosoś w glazurze jest gotowy. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Rozpływający się w ustach, delikatny łosoś w słodko-pikantnej glazurze (z dżemu morelowego i pikantnej papryczki). Do tego orzeźwiający sos grejpfrutowy – nietypowe połączenie, które jednak znakomicie do siebie pasuje. Dla wielbicieli lekkich obiadków 🙂