Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy smażony łosoś w glazurze z sosem grejpfrutowym.

Smażony łosoś w glazurze z sosem grejpfrutowym

Opublikowano 3 stycznia 20239 stycznia 2023
Porcje:4
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

Glazura:

  • dżem morelowy – 45 g,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • olej rzepakowy – 2 łyżki,
  • sos rybny – 2 łyżki,
  • pikantna papryczka – 1 łyżeczka,
  • papryka wędzona – ½ łyżeczki,
  • czosnek granulowany – ½ łyżeczki,

Sos grejpfrutowy:

  • grejpfrut – 1 sztuka,
  • masło – 25 g,
  • sok z grejpfruta – sok z 1 sztuki,
  • dżem morelowy – 1 czubata łyżeczka,

Dodatkowo:

  • łosoś – 185 / 200 g na porcję,
  • sałata – ok. 25 g (garść) na porcję
  • olej rzepakowy do smażenia – 3 łyżki,
  • kolendra – 2 łyżki,

Sposób przygotowania: łosoś w glazurze

  1. Przygotowanie łososia w glazurze rozpocznij od porcjowania łososia. Jeśli masz rybę ze skórą, to nie ma konieczności, abyś ją zdejmował. Możesz to zrobić po usmażeniu.
  2. W jednej misce umieść: oliwę z oliwek, olej rzepakowy, sos rybny, posiekaną pikantną papryczkę, dżem morelowy, paprykę wędzoną oraz granulowany czosnek. Następnie wymieszaj składniki tak, aby powstała jednolita emulsja. Posmaruj nią kawałki łososia i odstaw najlepiej na kilka godzin (jeśli nie masz czasu, to przykryj folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut).
  3. Ten łosoś w glazurze będzie podany z orzeźwiającym sosem grejpfrutowym. Grejpfruta obierz ze skórki za pomocą noża. Obetnij najpierw końce, a potem boki, obcinając jak najwięcej białej skórki. Usuń jej ewentualne pozostałości. Teraz wykonaj nacięcie pomiędzy skórkami, które oddzielają cząstki owocu. Wytnij fileciki z całego grejpfruta. Następnie wyciśnij z niego sok.
  4. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Umieść łososia i smaż około trzech minuty na stronę. W zależności jakiej grubości masz rybę, będziesz ją smażył dłużej lub krócej. Moje porcje miały ok. 2,5 cm grubości i smażyłam rybę ze skórą.
  5. Gdy usmażysz rybę, zmniejsz ogień i dodaj pozostałą glazurę, którą pokryłeś rybę przed smażeniem. Wlej sok z grejpfruta i wymieszaj. Podkręć gaz i redukuj płyn. Potrwa to około 3 minut. Następnie dodaj łyżkę konfitury, wymieszaj i wyłącz ogień. Zacznij wkręcać masło. Dodawaj zimne kawałki masła i mieszaj rózgą kuchenną, do momentu aż powstanie aksamitny, gładki, lśniący sos. Dodaj fileciki grejpfruta oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj.
  6. Na talerzu rozłóż po garści sałaty, na to fileciki grejpfruta z sosem oraz po kawałku łososia. Nasz łosoś w glazurze jest gotowy. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady

Składniki

czosnek, dżem morelowy, grejpfrut, kolendra, łosoś, masło, papryczka pikantna, papryka wędzona, sałata, sok z grejpfruta, sos rybny

Opis przepisu

Rozpływający się w ustach, delikatny łosoś w słodko-pikantnej glazurze (z dżemu morelowego i pikantnej papryczki). Do tego orzeźwiający sos grejpfrutowy – nietypowe połączenie, które jednak znakomicie do siebie pasuje. Dla wielbicieli lekkich obiadków 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress