Porcje: | 1 |
Czas przygotowania: | do 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na Instagramie
Składniki
Pasta z awokado:
- awokado – 60 g (½ szt.),
- czosnek – 1 ząbek (4 g),
- sok z cytryny – 1 łyżeczka,
- pomidorki koktajlowe – 25 g,
- oliwa z oliwek – ½ łyżki,
- sól i pieprz – do smaku,
Jajka w koszulce:
- jajko – 2 sztuki,
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- gumka recepturka albo sznurek – 2 sztuki,
Tosty z serem:
- chleb – 2 kromki, każda po około 35 g
- masło – 35 g (25 g do masełka chilli, 10 g na patelnię)
- chili – 3 g,
- ser cheddar – 60 g,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- musztarda dijon – 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania
- Zacznij od przekrojenia awokado na pół. Wyjmij pestkę, ostrożnie wbijając w nią nóż. Wyjmij miąższ awokado ze skórki za pomocą łyżki. Skrop owoc cytryną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem, zgniatając przy tym awokado na gładką masę. Pokrój pomidorki koktajlowe w drobną kostkę. Dodaj do pasty z awokado. Polej oliwą z oliwek i wymieszaj delikatnie.
- Posiekaj chwili na bardzo drobną kostkę. Wmieszaj je następnie w miękkie masło. Masło z chili posłuży do posmarowania zewnętrznej strony tostów.
- Rozwiń kawałek folii spożywczej. Posmaruj ją olejem rzepakowym za pomocą pędzelka. Włóż małe naczynie ( np. miseczkę do dipów) pod wysmarowaną folię. Zrób palcem wgłębienie. Wbij w to wgłębienie jajko. Połącz folię u góry, tworząc sakiewkę. Zwiąż za pomocą gumki recepturki albo sznurka.
- Posmaruj kromki chleba masłem z chili od zewnętrznej strony. Wewnętrzną część posmaruj łyżką musztardy dijon. Na jednej kromce ułóż starkowany na dużych oczkach ser cheddar. Przykryj drugą kromką.
- Na patelni na małym ogniu rozpuść masło oraz łyżkę oleju. Połóż zamkniętą kromkę na patelni. Ułóż na niej np. blaszkę do pieczenia i jeszcze jakieś obciążenie (bardzo dobrze sprawdza się również druga patelnia). Ważne jest to, aby docisnąć chleb. Gdy jedna strona się zarumieni po ok. 4-5 minutach i będzie chrupiąca, przewróć tost na drugą stronę i powtórz czynność z obciążeniem.
- Do wrzącej wody włóż jajka zawinięte w folię spożywczą. Gotuj około 6 minut. Gdy je wyjmiesz, rozetnij folię tuż pod związaniem. Folia łatwo odklei się od jajka.
- Posmaruj tosta pastą z awokado, ułóż na tym jajka. Smacznego! Tosty z serem są gotowe 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Szybki przepis śniadaniowy, ale jednocześnie coś ciekawszego niż kromka chleba z serem żółtym 🙂 Tosty serowe – bo kto nie lubi duuuużo sera żółtego. W przepisie zdradzam prosty „trik” do przyrządzenia ich bez opiekacza. Na tosty pasta z awokado, trochę podobna do guacamole – m.in. z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. A na to wszystko jajko w koszulce z apetycznie rozlewającym się cieplutkim zółtkiem – i tutaj kolejny trik na jajko, które wychodzi za każdym razem 🙂