Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe tosty z serem, awokado i jajkiem

Serowe tosty z pastą z awokado i jajkiem w koszulce

Opublikowano 11 października 202223 października 2022
Porcje:1
Czas przygotowania:do 30 minut
Trudność:łatwe

Film na Instagramie

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Pasta z awokado:

  • awokado – 60 g (½ szt.),
  • czosnek – 1 ząbek (4 g),
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka,
  • pomidorki koktajlowe – 25 g,
  • oliwa z oliwek – ½ łyżki,
  • sól i pieprz – do smaku,

Jajka w koszulce:

  • jajko – 2 sztuki,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • gumka recepturka albo sznurek – 2 sztuki,

Tosty z serem:

  • chleb – 2 kromki, każda po około 35 g
  • masło – 35 g (25 g do masełka chilli, 10 g na patelnię)
  • chili – 3 g,
  • ser cheddar – 60 g,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przekrojenia awokado na pół. Wyjmij pestkę, ostrożnie wbijając w nią nóż. Wyjmij miąższ awokado ze skórki za pomocą łyżki. Skrop owoc cytryną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem, zgniatając przy tym awokado na gładką masę. Pokrój pomidorki koktajlowe w drobną kostkę. Dodaj do pasty z awokado. Polej oliwą z oliwek i wymieszaj delikatnie.
  2. Posiekaj chwili na bardzo drobną kostkę. Wmieszaj je następnie w miękkie masło. Masło z chili posłuży do posmarowania zewnętrznej strony tostów.
  3. Rozwiń kawałek folii spożywczej. Posmaruj ją olejem rzepakowym za pomocą pędzelka. Włóż małe naczynie ( np. miseczkę do dipów) pod wysmarowaną folię. Zrób palcem wgłębienie. Wbij w to wgłębienie jajko. Połącz folię u góry, tworząc sakiewkę. Zwiąż za pomocą gumki recepturki albo sznurka.
  4. Posmaruj kromki chleba masłem z chili od zewnętrznej strony. Wewnętrzną część posmaruj łyżką musztardy dijon. Na jednej kromce ułóż starkowany na dużych oczkach ser cheddar. Przykryj drugą kromką.
  5. Na patelni na małym ogniu rozpuść masło oraz łyżkę oleju. Połóż zamkniętą kromkę na patelni. Ułóż na niej np. blaszkę do pieczenia i jeszcze jakieś obciążenie (bardzo dobrze sprawdza się również druga patelnia). Ważne jest to, aby docisnąć chleb. Gdy jedna strona się zarumieni po ok. 4-5 minutach i będzie chrupiąca, przewróć tost na drugą stronę i powtórz czynność z obciążeniem.
  6. Do wrzącej wody włóż jajka zawinięte w folię spożywczą. Gotuj około 6 minut. Gdy je wyjmiesz, rozetnij folię tuż pod związaniem. Folia łatwo odklei się od jajka.
  7. Posmaruj tosta pastą z awokado, ułóż na tym jajka. Smacznego! Tosty z serem są gotowe 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Łatwe, Śniadania

Składniki

awokado, cheddar, chili, chleb, czosnek, dijon, jajko, musztarda francuska, pomidorki koktajlowe, sok z cytryny

Opis przepisu

Szybki przepis śniadaniowy, ale jednocześnie coś ciekawszego niż kromka chleba z serem żółtym 🙂 Tosty serowe – bo kto nie lubi duuuużo sera żółtego. W przepisie zdradzam prosty „trik” do przyrządzenia ich bez opiekacza. Na tosty pasta z awokado, trochę podobna do guacamole – m.in. z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. A na to wszystko jajko w koszulce z apetycznie rozlewającym się cieplutkim zółtkiem – i tutaj kolejny trik na jajko, które wychodzi za każdym razem 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress