Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy sernik z malinami i batonikami daim

Sernik z malinami i batonikami daim

Opublikowano 9 grudnia 20229 grudnia 2022
Porcje:8
Czas przygotowania:40 minut (+70 minut pieczenie)
Trudność:łatwe

Składniki

Ciasteczkowy spód:

  • ciasteczka maślane – 100 g,
  • precelki – 60 g,
  • gorzka czekolada o smaku malinowym – 60 g,
  • masło – 115 g,

Masa sernikowa na sernik z malinami:

  • twaróg dwukrotnie mielony / do serników – 600 g,
  • jajka – 3 sztuki + 2 żółtka,
  • kasza manna – 2 łyżki,
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki,
  • budyń śmietankowy – 1 saszetka,
  • śmietana 36% – 200 g,
  • maliny świeże – 200g,
  • cukier – 100 g,
  • batoniki daim – 90 g,

Polewa z żurawiny:

  • żurawina – 230 g,
  • cukier – 3 łyżki,
  • masło – 20 g,
  • mąka ziemniaczana – 15 g,
  • woda – 250 ml,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania spodu. W rondelku rozpuść masło. Następnie poczekaj, aż lekko przestygnie. W malakserze lub za pomocą wałka rozdrobnij maślane ciasteczka i precelki. Posiekaj nożem czekoladę. Połącz ciasteczka, precelki i masło, następnie wymieszaj. Całość ma przypominać mokry piasek. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Umieść wszystko w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Delikatnie dociśnij łyżką.
  2. Składniki na masę sernikową muszą być w temperaturze pokojowej. W misie umieść wszystkie składniki oprócz malin i batoników. Zblenduj je krótko blenderem, tylko do połączenia składników. Dodaj maliny i pokrojone batoniki. Teraz wymieszaj składniki na sernik szpatułką.
  3. Boki foremki posmaruj lekko masłem i przylep papier do pieczenia. Do przygotowanej w taki sposób foremki wylej masę na sernik.
  4. Nastaw piekarnik na 150 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Na dolną półkę włóż dużą blachę, albo większe naczynie. Ja używam blaszki, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika. Nalej do niej wrzątku. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę na środkowej półce postaw sernik. Piecz przez 70 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw sernik, aby ostygł przy uchylonych .
  5. W rondelku umieść masło i włącz średni ogień. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj świeżą żurawinę oraz cukier. Smaż do momentu, gdy owoce zmiękną. Wtedy wlej 210 ml wody. W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Dodaj do gotujących się owoców i energicznie mieszaj. Gdy powstanie gęsty kisiel i całość się zagotuje, wyłącz ogień. Zblenduj całość. Następnie przelej polewę przez sitko, aby była jednolita. W ten sposób pozbędziesz się rozdrobnionej skórki żurawiny. Pozostaw, niech całość wystygnie i zgęstnieje.
  6. Polej sernik żurawinową polewą. Udekoruj malinami oraz pokrojonymi batonikami. Schłódź
    w lodówce przez kilka godzin. Sernik z malinami i batonikami daim gotowy! Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do godziny, Łatwe

Składniki

budyń śmietankowy, ciasteczka maślane, cukier, czekolada, daim, herbatniki, jajko, kasza manna, mąka ziemniaczana, maliny, masło, precelki, śmietana, twaróg sernikowy, żurawina

Opis przepisu

Idealnie kremowy i aksamitny sernik z malinami na ciasteczkowym spodzie z herbatników i precelków. Podawany z batonikami 'daim’, które wzmacniają smak karmelem, oraz lekko kwaskowatą polewą z żurawiny, równoważącą słodycz 🙂 Jest super nie tylko na zdjęciach 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress