Porcje: | 8 |
Czas przygotowania: | 40 minut (+70 minut pieczenie) |
Trudność: | łatwe |
Składniki
Ciasteczkowy spód:
- ciasteczka maślane – 100 g,
- precelki – 60 g,
- gorzka czekolada o smaku malinowym – 60 g,
- masło – 115 g,
Masa sernikowa na sernik z malinami:
- twaróg dwukrotnie mielony / do serników – 600 g,
- jajka – 3 sztuki + 2 żółtka,
- kasza manna – 2 łyżki,
- ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki,
- budyń śmietankowy – 1 saszetka,
- śmietana 36% – 200 g,
- maliny świeże – 200g,
- cukier – 100 g,
- batoniki daim – 90 g,
Polewa z żurawiny:
- żurawina – 230 g,
- cukier – 3 łyżki,
- masło – 20 g,
- mąka ziemniaczana – 15 g,
- woda – 250 ml,
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania spodu. W rondelku rozpuść masło. Następnie poczekaj, aż lekko przestygnie. W malakserze lub za pomocą wałka rozdrobnij maślane ciasteczka i precelki. Posiekaj nożem czekoladę. Połącz ciasteczka, precelki i masło, następnie wymieszaj. Całość ma przypominać mokry piasek. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Umieść wszystko w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Delikatnie dociśnij łyżką.
- Składniki na masę sernikową muszą być w temperaturze pokojowej. W misie umieść wszystkie składniki oprócz malin i batoników. Zblenduj je krótko blenderem, tylko do połączenia składników. Dodaj maliny i pokrojone batoniki. Teraz wymieszaj składniki na sernik szpatułką.
- Boki foremki posmaruj lekko masłem i przylep papier do pieczenia. Do przygotowanej w taki sposób foremki wylej masę na sernik.
- Nastaw piekarnik na 150 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Na dolną półkę włóż dużą blachę, albo większe naczynie. Ja używam blaszki, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika. Nalej do niej wrzątku. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę na środkowej półce postaw sernik. Piecz przez 70 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw sernik, aby ostygł przy uchylonych .
- W rondelku umieść masło i włącz średni ogień. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj świeżą żurawinę oraz cukier. Smaż do momentu, gdy owoce zmiękną. Wtedy wlej 210 ml wody. W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Dodaj do gotujących się owoców i energicznie mieszaj. Gdy powstanie gęsty kisiel i całość się zagotuje, wyłącz ogień. Zblenduj całość. Następnie przelej polewę przez sitko, aby była jednolita. W ten sposób pozbędziesz się rozdrobnionej skórki żurawiny. Pozostaw, niech całość wystygnie i zgęstnieje.
- Polej sernik żurawinową polewą. Udekoruj malinami oraz pokrojonymi batonikami. Schłódź
w lodówce przez kilka godzin. Sernik z malinami i batonikami daim gotowy! Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Idealnie kremowy i aksamitny sernik z malinami na ciasteczkowym spodzie z herbatników i precelków. Podawany z batonikami 'daim’, które wzmacniają smak karmelem, oraz lekko kwaskowatą polewą z żurawiny, równoważącą słodycz 🙂 Jest super nie tylko na zdjęciach 🙂