Porcje: | 8 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+60 minut pieczenia) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki na sernik dyniowy
Ciasteczkowy spód:
- herbatniki maślane – 140 g,
- masło – 80 g,
Masa sernikowa na sernik dyniowy:
- puree z dyni – 250 g,
- twaróg sernikowy – 650 g,
- jajka – 4 szt.,
- cukier puder – 100 g,
- mąka – 100 g,
- przyprawa do grzanego wina – 3 łyżki,
Kisiel żurawinowy:
- żurawina – 200 g,
- woda – 200 ml,
- prosecco – 100 ml,
- jagody suszone słodzone – 30 g,
- cukier – 3 łyżki,
- mąka – 1 łyżeczka (czubata),
- przyprawa do sernika – 1 łyżeczka,
- sól – szczypta.
Sposób przygotowania
- Rozdrobnij herbatniki w malakserze. Możesz je również włożyć do plastikowej torebki i pokruszyć uderzając wałkiem. Powinny mieć granulację piasku.
- W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Zalej pokruszone herbatniki masłem. Wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia – zarówno spód, jak i boki. Aby papier przylepił się do boków formy, możesz najpierw posmarować jej brzegi masłem. Na dno formy wysyp masę ciasteczkową i lekko ją ugnieć.
- Do naczynia wrzuć wszystkie składniki na masę sernikową i za pomocą blendera zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo – w innym przypadku możesz napowietrzyć masę.
- Wylej ostrożnie masę na ciasteczkowy spód. Podrzuć kilka razy delikatnie formą, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni, grzanie góra-dół. Gdy urządzenie osiągnie zadaną temperaturę, na dolną blaszkę piekarnika wlej wrzącą wodę. Po zamknięciu piekarnika odczekaj chwilę, żeby ponownie nagrzał się do 160 st. Włóż wtedy sernik i piecz go przez 60 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj, aż sernik wystygnie.
- Do garnka wrzuć żurawinę oraz suszone jagody. Zasyp je cukrem i włącz mały ogień. Gdy żurawina puści soki, a cukier się skarmelizuje, wlej prosecco. Gdy alkohol odparuje, do garnka wlej rozmieszaną wodę z mąką. Całość wymieszaj. Dodaj przyprawę do sernika. Gdy całość się zagotuje, będzie gotowe.
- Gdy sernik ostygnie, wylej na niego kisiel żurawinowy. Sernik nadaje się do jedzenia po ok. 4 godzinach po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej, żeby chłodził się całą noc. Smacznego! Nasz sernik dyniowy jest gotowy 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Wyjątkowo delikatny sernik w klimacie jesiennym – bo dyniowy i z dodatkiem przyprawy do grzanego wina 🙂 Całość dopełniona jest lekko kwaskowatym kisielem z żurawiny i jagód (z dodatkiem mojego ukochanego prosecco! :)). Podaję w tym przepisie mój sposób na to, jak sprawić, aby sernik był lekki i aksamitny. Smacznego!