Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Sernik dyniowy z kisielem żurawinowym

Sernik dyniowy z kisielem żurawinowym

Opublikowano 31 października 20222 listopada 2022
Porcje:8
Czas przygotowania:30 minut (+60 minut pieczenia)
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki na sernik dyniowy

Ciasteczkowy spód:

  • herbatniki maślane – 140 g,
  • masło – 80 g,

Masa sernikowa na sernik dyniowy:

  • puree z dyni – 250 g,
  • twaróg sernikowy – 650 g,
  • jajka – 4 szt.,
  • cukier puder – 100 g,
  • mąka – 100 g,
  • przyprawa do grzanego wina – 3 łyżki,

Kisiel żurawinowy:

  • żurawina – 200 g,
  • woda – 200 ml,
  • prosecco – 100 ml,
  • jagody suszone słodzone – 30 g,
  • cukier – 3 łyżki,
  • mąka – 1 łyżeczka (czubata),
  • przyprawa do sernika – 1 łyżeczka,
  • sól – szczypta.

Sposób przygotowania

  1. Rozdrobnij herbatniki w malakserze. Możesz je również włożyć do plastikowej torebki i pokruszyć uderzając wałkiem. Powinny mieć granulację piasku.
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Zalej pokruszone herbatniki masłem. Wymieszaj.
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia – zarówno spód, jak i boki. Aby papier przylepił się do boków formy, możesz najpierw posmarować jej brzegi masłem. Na dno formy wysyp masę ciasteczkową i lekko ją ugnieć.
  4. Do naczynia wrzuć wszystkie składniki na masę sernikową i za pomocą blendera zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo – w innym przypadku możesz napowietrzyć masę.
  5. Wylej ostrożnie masę na ciasteczkowy spód. Podrzuć kilka razy delikatnie formą, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  6. Nagrzej piekarnik do 160 stopni, grzanie góra-dół. Gdy urządzenie osiągnie zadaną temperaturę, na dolną blaszkę piekarnika wlej wrzącą wodę. Po zamknięciu piekarnika odczekaj chwilę, żeby ponownie nagrzał się do 160 st. Włóż wtedy sernik i piecz go przez 60 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj, aż sernik wystygnie.
  7. Do garnka wrzuć żurawinę oraz suszone jagody. Zasyp je cukrem i włącz mały ogień. Gdy żurawina puści soki, a cukier się skarmelizuje, wlej prosecco. Gdy alkohol odparuje, do garnka wlej rozmieszaną wodę z mąką. Całość wymieszaj. Dodaj przyprawę do sernika. Gdy całość się zagotuje, będzie gotowe.
  8. Gdy sernik ostygnie, wylej na niego kisiel żurawinowy. Sernik nadaje się do jedzenia po ok. 4 godzinach po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej, żeby chłodził się całą noc. Smacznego! Nasz sernik dyniowy jest gotowy 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do pół godziny, Łatwe

Składniki

dynia, herbatniki, jagody, masło, prosecco, twaróg sernikowy

Opis przepisu

Wyjątkowo delikatny sernik w klimacie jesiennym – bo dyniowy i z dodatkiem przyprawy do grzanego wina 🙂 Całość dopełniona jest lekko kwaskowatym kisielem z żurawiny i jagód (z dodatkiem mojego ukochanego prosecco! :)). Podaję w tym przepisie mój sposób na to, jak sprawić, aby sernik był lekki i aksamitny. Smacznego!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress