Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | do 30 minut (+25 minut pieczenie dyni) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Sałatka z jajkiem:
- serek wiejski – 100 g,
- upieczona dynia (bez skórki) – 150 g,
- papryka – 60 g,
- mix sałat – 100 g,
- cebula dymka/szczypiorek – 20 g,
- tahini z miodem – 2 łyżeczki (można też do zwykłego tahini dodać łyżeczkę miodu),
- jajko – 2 sztuki,
- sól i pieprz – do smaku,
Dressing:
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- sok z cytryny – 1 łyżka,
- czosnek – 1 ząbek,
- syrop klonowy – 1 łyżeczka,
- sól – ½ łyżeczki,
- papryka wędzona – ¼ łyżeczki,
- papryczka pikantna świeża – ½ łyżeczki,
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Piecz kawałki dyni, pokrojone w łódeczki, skropione oliwą oraz doprawione solą przez 25 minut. Gdy ostygną, odkrój skórkę.
- Do słoiczka wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dodaj zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną pikantną papryczkę, słodką wędzoną paprykę, sól oraz syrop klonowy. Zamknij słoiczek i energicznie nim potrząsaj przez chwilę. Jeśli składniki się połączyły, to znaczy, że dressing gotowy.
- Wlej do garnka wodę i włącz wysoki ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, wlej do niej łyżkę octu spirytusowego. Zmniejsz ogień tak, aby woda lekko pyrkała. Pomieszaj wodę tak, aby zrobił się wirek i wlej na niego jajko. Najpierw jedno, a potem drugie. Po trzech minutach wyjmij pierwsze jajko, a po następnych trzydziestu sekundach – drugie. Włóż je do wody z lodem na około minutę. Następnie, odsącz je na ręczniku papierowy. Postępuj bardzo ostrożnie.
- W miseczce umieść serek wiejski, dodaj tahini z dodatkiem miodu. Jeśli masz samą pastę tahini, to dodaj łyżeczkę syropu klonowego albo miodu. Połącz serek z pastą.
- W misce umieść mix sałat, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną cebulę dymkę. Dolej dwie łyżki dresingu. Wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą oraz ewentualnie pieprzem.
- Rozłóż wymieszaną sałatę na talerzu, na którym będziesz serwować. Ułóż dynię, następnie jajko. Rozłóż przy jajkach w kilku miejscach serek wiejski z tahini. Przekrój jajka tak, aby wypłynęło z nich żółtko. Polej odrobiną dressingu w ramach dekoracji. I koniec 🙂 Nasza sałatka z jajkiem nadaje się już do jedzenia 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Jesienna sałatka z dynią, miksem sałata, papryką, szczypiorkiem, pastą tahini, miodem i serkiem wiejskim – idealna na zakończenie sezonu dyniowego 🙂 Do tego pikantny dressing z dodatkiem ostrej papryczki oraz prawdziwie królewskie zwieńczenie – jajko w koszulce 🙂