Porcje: | 3 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+90 minut pieczenie buraka) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Burak:
- burak upieczony – 220 g,
- fileciki anchois – 3 sztuki,
- ocet balsamiczny – 2 łyżki,
- miód – 1 łyżka,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- sól i pieprz – do smaku,
Kasza:
- kasza jaglana – 100 g / 1 woreczek,
- cebula czerwona – 60 g,
- wino białe – 40 ml,
- czosnek – 2 ząbki,
- natka pietruszki – 2 łyżki,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- miód – 1 łyżeczka,
- sól i pieprz – do smaku,
Dodatkowo na jedną porcję:
- sałata miks – 30 g,
- twaróg – 25 g,
- orzechy włoskie posiekane – 1 łyżka,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
Sposób przygotowania
- Zacznij od upieczenia buraków. Umyj warzywa pod bieżącą wodą i dobrze osusz na ręczniku papierowym. Włóż buraki do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piecz buraczki przez 90 minut w temperaturze 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Następnie ostudź warzywa. Potem obierz je i pokrój w średnią kostkę.
- W czasie kiedy będziesz studził buraki, możesz przygotować kaszę jaglaną. Ja robię to w taki sposób, że doprowadzam wodę w garnku do wrzenia, wkładam woreczek, zamykam pokrywką i wyłączam gaz. Odkrywam pokrywkę po 30 minutach. Wyjmuję woreczek z wody, zostawiam na sitku, żeby odcedzić wodę. Następnie przesypuję kaszę do miseczki. Możesz też przygotować kaszę według opisu na opakowaniu, jednak gotuj parę minut krócej, ponieważ będziemy ją jeszcze chwilę podsmażać na patelni, a nie chcemy, aby powstała papka.
- Sałatka z burakiem jest w połowie przygotowania! Na patelni na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Poczekaj, aż się lekko zeszkli i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po około minucie, dodaj ugotowaną kaszę. Podsmażaj chwilę, a gdy na patelni zrobi się dosyć sucho, dolej wino (możesz zastąpić bulionem, albo wodą). Gdy płyn odparuje, dodaj łyżeczkę miodu. Wymieszaj dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki i wyłącz gaz.
- Na nowej patelni połóż posiekane drobno – wręcz zmiażdżone – fileciki anchois. Włącz średni ogień. Gdy zaczną się podsmażać i z patelni zacznie lekko pryskać, dolej oliwę z oliwek. Następnie dodaj buraczki. Smaż około 3 minut, potem dolej ocet balsamiczny i miód. Mieszaj i smaż do momentu,
gdy na patelni powstanie sos, który oblepi buraczki. Wyłącz gaz. Posól i popieprz, wymieszaj. - Na talerzu rozłóż porcję sałaty. Następnie kaszę i buraczki. Pokrusz nad całością twaróg. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Polej łyżką oliwy z oliwek i gotowe! Sałatka z burakiem i kaszą jaglaną jest gotowa 🙂 Smacznego.
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Kolorowa, sycąca sałatka z upieczonego buraka, którego smak wydobywa ocet balsamiczny i fileciki anchois. Podawana z kaszą jaglaną z dodatkiem miodu i białego wina – to prawdziwe nietuzinkowe połączenie smaków!
wspaniała strona i przepisy !pozdrawiam!
Bardzo dziękuję za ciepłe słowa 🙂