Porcje: | 10 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+ moczenie śledzia) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
- filety śledziowe – 360 g,
- śmietana 18% – 270 g,
- cebula – 150 g,
- chrzan – 50 g,
- gruszka – 1 sztuka,
- ocet z białego wina – 2 łyżki,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- cukier – 2 łyżki,
- sok z połowy cytryny,
- koper – 1 pęczek,
Dodatkowo:
- pieczywo / bagietka – 10 kromek,
- koperek – do ozdoby.
Sposób przygotowania
- Zacznij od wymoczenia filetów śledziowych. Długość moczenia zależy od rodzaju filetów, którymi dysponujesz. Standardowo proponuję moczenie od dwóch do czterech godzin, zmieniając wodę dwukrotnie. Moczenie w mleku sprawi, że śledź będzie delikatniejszy. Warto spróbować mały kawałek fileta do oceny jego słoności.
- Cebulkę posiekaj bardzo cienko, w półksiężyce. Na pateln rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę. Zasyp ją cukrem i smaż kilka minut, aż zmięknie. Zmniejsz ogień, jeśli zacznie się przypalać. Dodaj sól i pieprz. Gdy cebulka zacznie się karmelizować, dolej ocet. Wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
- Umytą gruszkę zetrzyj na tarce. Przenieś do miski. Dodaj posiekany koperek, ostudzoną cebulę, śmietanę oraz chrzan. Wszystko wymieszaj.
- Śledzia przepłucz chwilę pod bieżącą wodą. Osusz go na ręczniku papierowym i pokrój w paski o grubości około 0,5 cm (do podania sałatki na kromkach pieczywa) lub trochę większej (do podania w misce).
- Wszystko wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Pamiętaj, że sałatka śledziowa powinna się trochę przegryźć w lodówce.
- Ułóż śledzia na kromce z bagietki. Udekoruj świeżym koperkiem. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Opis przepisu
Klasyczny przysmak wigilijny – śledź w śmietanie w formie sałatki z cebulką, gruszką, chrzanem i koperkiem. Nadaje się do podawania w misie oraz na pieczywie. Szybkie do wykonania, popularne i niezawodne. Tylko skąd wziąć pozostałe 11 potraw…