Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa sałatka śledziowa.

Sałatka śledziowa

Opublikowano 21 grudnia 20222 stycznia 2023
Porcje:10
Czas przygotowania:30 minut (+ moczenie śledzia)
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

  • filety śledziowe – 360 g,
  • śmietana 18% – 270 g,
  • cebula – 150 g,
  • chrzan – 50 g,
  • gruszka – 1 sztuka,
  • ocet z białego wina – 2 łyżki,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • cukier – 2 łyżki,
  • sok z połowy cytryny,
  • koper – 1 pęczek,

Dodatkowo:

  • pieczywo / bagietka – 10 kromek,
  • koperek – do ozdoby.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od wymoczenia filetów śledziowych. Długość moczenia zależy od rodzaju filetów, którymi dysponujesz. Standardowo proponuję moczenie od dwóch do czterech godzin, zmieniając wodę dwukrotnie. Moczenie w mleku sprawi, że śledź będzie delikatniejszy. Warto spróbować mały kawałek fileta do oceny jego słoności.
  2. Cebulkę posiekaj bardzo cienko, w półksiężyce. Na pateln rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę. Zasyp ją cukrem i smaż kilka minut, aż zmięknie. Zmniejsz ogień, jeśli zacznie się przypalać. Dodaj sól i pieprz. Gdy cebulka zacznie się karmelizować, dolej ocet. Wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
  3. Umytą gruszkę zetrzyj na tarce. Przenieś do miski. Dodaj posiekany koperek, ostudzoną cebulę, śmietanę oraz chrzan. Wszystko wymieszaj.
  4. Śledzia przepłucz chwilę pod bieżącą wodą. Osusz go na ręczniku papierowym i pokrój w paski o grubości około 0,5 cm (do podania sałatki na kromkach pieczywa) lub trochę większej (do podania w misce).
  5. Wszystko wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Pamiętaj, że sałatka śledziowa powinna się trochę przegryźć w lodówce.
  6. Ułóż śledzia na kromce z bagietki. Udekoruj świeżym koperkiem. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Kolacja, Łatwe, Przystawki, Wigilijne

Składniki

cebula, chrzan, cukier, gruszka, koperek, pieczywo, śledź, śmietana, sok z cytryny

Opis przepisu

Klasyczny przysmak wigilijny – śledź w śmietanie w formie sałatki z cebulką, gruszką, chrzanem i koperkiem. Nadaje się do podawania w misie oraz na pieczywie. Szybkie do wykonania, popularne i niezawodne. Tylko skąd wziąć pozostałe 11 potraw…

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress