Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Polędwica wieprzowa na kremie ze szparagów

Polędwica wieprzowa na kremie szparagowo-migdałowym

Opublikowano 16 września 202223 października 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:średnio-trudne

Film na YouTube

Składniki

Krem szparagowo – migdałowy:

  • szparagi (obrane i pokrojone) – 320 g,
  • por (biała część) – 45 g,
  • czosnek obrany – 1 ząbek czosnku,
  • masło klarowane – 15 g,
  • migdały blanszowane – 50 g,
  • wywar warzywny – 220 g,
  • mleko 3,2 % – 90 ml,
  • śmietanka 30 % – 50 g,
  • sól i pieprz – do smaku,
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka,

Sos arachidowy :

  • sok z cytryny – 3 łyżki,
  • sos sojowy grzybowy – 2 łyżki,
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka,
  • pieprz,
  • olej z prażonych orzechów laskowych – 1 łyżka,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • orzeszki ziemne prażone niesolone – 50 g,

Polędwica wieprzowa :

  • polędwica wieprzowa – 310 g,
  • świeży koperek posiekany – 10 g,
  • musztarda dijon – 25 g,
  • syrop klonowy – 1,5 łyżeczki,
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki,
  • sól – 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • masło – 10 g,

Dodatkowo: 15 gram chleba żytniego na porcję

Sposób przygotowania

  1. Marynata: Zacznij od marynaty do mięsa. Mięso powinno leżeć w niej przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Posiekaj koperek i wmasuj go w mięso. Następnie wmasuj w mięso musztardę, syrop klonowy, sok z cytryny i sól. Na samym końcu posmaruj mięso olejem rzepakowym.
  2. Krem: W szerszym garnku umieść masło klarowane i włącz mały ogień.
    Wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i smaż bardzo krótko (nie powinien się zrumienić). Dodaj pokrojony w półksiężyce por. Smaż dalej na małym ogniu, często mieszając. Następnie dodaj posiekane lekko migdały i pokrojone drobno, obrane szparagi. Takie podsmażanie wszystkich produktów, będzie trwało około 10 minut. Gdy zobaczysz, że warzywa lekko zaczynają przywierać do dna to dolej wywar warzywny i mleko. Gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie dosól, przypraw pieprzem oraz syropem klonowym i wszystko zblenduj na krem.
  3. Sos arachidowy: Do miseczki wlej sos sojowy grzybowy, sok z cytryny,
    syrop klonowy, olej z prażonych orzeszków laskowych oraz olej rzepakowy wlej do miseczki, dopraw pieprzem i mieszaj szybkimi ruchami.
    Następnie posiekane, (ale niezbyt drobno!) orzeszki upraż na suchej patelni przez kilka minut. Poczekaj aż troszkę przestygną i wymieszaj ze wcześniej przyrządzonymi składnikami płynnymi.
  4. Polędwica: Polędwiczkę wyjmij około 30 minut wcześniej z lodówki.
    Mięso obsmaż po około 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
    Następnie włóż mięso do piekarnika na środkową półkę w temp. 180 st. C, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Piecz około 7 – 9 minut w zależności jak wysmażone mięso preferujesz. Dwie minuty przed końcem pieczenia ułóż plaster masła na polędwiczce. Następnie wyjmij polędwiczkę i owiń ją szczelnie folią aluminiową. Odstaw na 8 minut, następnie odkryj.
  5. Chlebek: Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej kromkę żytniego pieczywa. Smaż ją do momentu aż będzie chrupka. Następnie bardzo drobno ją siekaj, albo włóż pokrojoną do malaksera, aby zrobić z niej grube okruchy.
  6. Ułożenie na talerzu: Najpierw wlej podgrzany krem, robiąc podstawę na której będziesz układać resztę. Ułóż okruchy z chleba. Na to ułóż łyżkę orzechów z sosu arachidowego. Na to ostrożnie ułóż cienko pokrojone plastry polędwicy. Polej mięso łyżką sosu arachidowego (już bez orzechów). Możesz udekorować jeszcze wszystko świeżym koprem i gotowe!
Kliknij tutaj, aby ściągnać pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Obiady, Średnio-trudne

Składniki

bulion, migdały, orzeszki, polędwica wieprzowa, por, szparagi

Opis przepisu

Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować krem z białych szparagów, na którym położę plastry polędwiczki wieprzowej marynowanej w koprze i musztardzie, a do wszystkiego będzie wkładka orzechowa w postaci migdałów w kremie i orzeszków ziemnych w sosie arachidowym. Takiego połączenia jeszcze nie znacie.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress