Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Opublikowano 28 grudnia 20222 stycznia 2023
Porcje:40 pierogów
Czas przygotowania:2 godziny
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami:

  • kiszona kapusta – 400 g,
  • suszone grzyby do namoczenia – 40 g,
  • suszone grzyby do skruszenia – 10 g,
  • cebula – 1,5 szt,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • sok z połowy cytryny,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • olej rzepakowy – 2 łyżki,

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 650 – 500 g,
  • woda – 250 ml,
  • olej rzepakowy – 5 łyżek,
  • sól – szczypta,

Dodatkowo:

  • woda do namoczenia grzybów – 700ml,
  • woda do gotowania – 800ml,

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalej zimną wodą i mocz przynajmniej przez 4 godz. Podczas zlewania wody, bądź ostrożny i rób to tak, żeby osad i piasek zostały na dnie.
  2. Wodę z grzybów użyj do gotowania kapusty, mieszając ją z podaną wyżej ilością wody. Kapustę gotuj do 20 minut. Po ugotowaniu odcedź ją, a wodę zostaw – posłuży do podlewania farszu na patelni.
  3. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj posiekane, odsączone grzyby oraz zmiażdżony czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć kapustę na patelnię, dodając przy tym dwie łyżki oliwy. Duś, podlewając wodą z gotowania. Po około 15 minutach, dodaj sproszkowane w malakserze suszone grzyby. Duś kolejne 15-20 minut.
  4. Zagnieć ciasto na pierogi z wszystkich składników. Zawiń je w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut. Rozwałkuj ciasto, wycinając koła np. szklanką. Nałoż farsz, zalep i gotuj około 4 minuty od wypłynięcia.
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Film z poradami dotyczącymi pierogów

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do dwóch godzin, Kolacja, Łatwe, Obiady, Wigilijne

Składniki

cebula, czosnek, kiszona kapusta, mąka pszenna, sok z cytryny, suszone grzyby, woda

Opis przepisu

Przepis na tradycyjne świąteczne pierogi z kapustą i grzybami – bez udziwnień. Po prostu sprawdzone rozwiązania na codzienne sytuacje 😉 Do tego film z garścią porad o przygotowaniu bezbłędnych pierogów.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress