Porcje: | 40 pierogów |
Czas przygotowania: | 2 godziny |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami:
- kiszona kapusta – 400 g,
- suszone grzyby do namoczenia – 40 g,
- suszone grzyby do skruszenia – 10 g,
- cebula – 1,5 szt,
- czosnek – 3 ząbki,
- sok z połowy cytryny,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- olej rzepakowy – 2 łyżki,
Ciasto:
- mąka pszenna typ 650 – 500 g,
- woda – 250 ml,
- olej rzepakowy – 5 łyżek,
- sól – szczypta,
Dodatkowo:
- woda do namoczenia grzybów – 700ml,
- woda do gotowania – 800ml,
Sposób przygotowania
- Grzyby zalej zimną wodą i mocz przynajmniej przez 4 godz. Podczas zlewania wody, bądź ostrożny i rób to tak, żeby osad i piasek zostały na dnie.
- Wodę z grzybów użyj do gotowania kapusty, mieszając ją z podaną wyżej ilością wody. Kapustę gotuj do 20 minut. Po ugotowaniu odcedź ją, a wodę zostaw – posłuży do podlewania farszu na patelni.
- Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj posiekane, odsączone grzyby oraz zmiażdżony czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć kapustę na patelnię, dodając przy tym dwie łyżki oliwy. Duś, podlewając wodą z gotowania. Po około 15 minutach, dodaj sproszkowane w malakserze suszone grzyby. Duś kolejne 15-20 minut.
- Zagnieć ciasto na pierogi z wszystkich składników. Zawiń je w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut. Rozwałkuj ciasto, wycinając koła np. szklanką. Nałoż farsz, zalep i gotuj około 4 minuty od wypłynięcia.
Film z poradami dotyczącymi pierogów
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Przepis na tradycyjne świąteczne pierogi z kapustą i grzybami – bez udziwnień. Po prostu sprawdzone rozwiązania na codzienne sytuacje 😉 Do tego film z garścią porad o przygotowaniu bezbłędnych pierogów.