Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+15 minut pieczenia) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Łosoś, przyprawienie:
- łosoś – 400 g,
- papryka wędzona – ¼ łyżeczki,
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
- sól i pieprz – do smaku,
Mieszanka do przyklejenia kruszonki:
- majonez – 55 g,
- cebula czerwona – 25 g,
- czosnek – 1 duży ząbek,
- musztarda francuska – 1 ½ łyżeczki,
Kruszonka:
- bułka tarta / panko – 30 g,
- parmezan / grana padano – 30 g,
- suszona żurawina – 35 g,
- natka pietruszki – 1 łyżka,
Sposób przygotowania
- Zacznij od odcięcia skóry z łososia. Przypraw rybę sporymi szczyptami soli, pieprzu i papryki wędzonej. Polej rybę oliwą z oliwek i pędzelkiem rozprowadź po niej równomiernie przyprawy. Odstaw łososia na czas przygotowania dalszych składników.
- Pokrój bardzo drobno cebulę. Przełóż ją do miseczki. Dołóż majonez, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko. Rozłóż mieszankę po całej rybie.
- Do kolejnej miseczki wsyp bułkę tartą (polecam zrobić samemu – najlepiej smakuje trochę grubsza niż sklepowa; możesz też użyć panko). Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną żurawinę. Następnie do miseczki dorzuć starkowany na drobnych oczkach parmezan. Wszystko wymieszaj. Obsyp kruszonką płat łososia.
- Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu. (Uwaga: czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od grubości kawałka ryby. Ryba nie powinna być sucha!). Pieczony łosoś jest gotowy – smacznego! 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Delikatny pieczony łosoś pod aromatyczną, chrupiącą pierzynką (kruszonką) z bułki tartej i parmezanu, z dodatkiem suszonej żurawiny i natki pietruszki. Ryba dodatkowo wymasowana jest mieszanką na bazie majonezu, musztardy francuski i czosnku. W tym przepisie jest wszystko – i miękkie, i chrupiące, i delikatne, i aromatyczne 😉
1 komentarz do “Pieczony łosoś pod chrupiącą pierzynką”