Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy pieczony łosoś pod chrupiącą pierzynką.

Pieczony łosoś pod chrupiącą pierzynką

Opublikowano 20 grudnia 202227 grudnia 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:30 minut (+15 minut pieczenia)
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

Łosoś, przyprawienie:

  • łosoś – 400 g,
  • papryka wędzona – ¼ łyżeczki,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz – do smaku,

Mieszanka do przyklejenia kruszonki:

  • majonez – 55 g,
  • cebula czerwona – 25 g,
  • czosnek – 1 duży ząbek,
  • musztarda francuska – 1 ½ łyżeczki,

Kruszonka:

  • bułka tarta / panko – 30 g,
  • parmezan / grana padano – 30 g,
  • suszona żurawina – 35 g,
  • natka pietruszki – 1 łyżka,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od odcięcia skóry z łososia. Przypraw rybę sporymi szczyptami soli, pieprzu i papryki wędzonej. Polej rybę oliwą z oliwek i pędzelkiem rozprowadź po niej równomiernie przyprawy. Odstaw łososia na czas przygotowania dalszych składników.
  2. Pokrój bardzo drobno cebulę. Przełóż ją do miseczki. Dołóż majonez, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko. Rozłóż mieszankę po całej rybie.
  3. Do kolejnej miseczki wsyp bułkę tartą (polecam zrobić samemu – najlepiej smakuje trochę grubsza niż sklepowa; możesz też użyć panko). Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną żurawinę. Następnie do miseczki dorzuć starkowany na drobnych oczkach parmezan. Wszystko wymieszaj. Obsyp kruszonką płat łososia.
  4. Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu. (Uwaga: czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od grubości kawałka ryby. Ryba nie powinna być sucha!). Pieczony łosoś jest gotowy – smacznego! 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady, Wigilijne

Składniki

bułka tarta, czerwona cebula, czosnek, łosoś, majonez, musztarda francuska, natka pietruszki, papryka wędzona, parmezan, żurawina

Opis przepisu

Delikatny pieczony łosoś pod aromatyczną, chrupiącą pierzynką (kruszonką) z bułki tartej i parmezanu, z dodatkiem suszonej żurawiny i natki pietruszki. Ryba dodatkowo wymasowana jest mieszanką na bazie majonezu, musztardy francuski i czosnku. W tym przepisie jest wszystko – i miękkie, i chrupiące, i delikatne, i aromatyczne 😉

1 komentarz do “Pieczony łosoś pod chrupiącą pierzynką”

  1. Pingback: Baked salmon - recipe // Pieczony łosoś pod chrupiącą pierzynką - przepis #shorts - Foodche

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress