Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe pączki z kremem waniliowym, czyli bomboloni.

Pączki z budyniem waniliowym, czyli bomboloni

Opublikowano 20 lutego 202319 lutego 2023
Porcje:10
Czas przygotowania:ok. 2 godzin
Trudność:średnie

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Ciasto na pączki z budyniem:

  • mąka pszenna typ 00 – 150g,
  • mąka pszenna – 150 g,
  • mleko – 120 ml,
  • masło – 50 g,
  • cukier – 30 g,
  • drożdże świeże – 10 g,
  • żółtka – 3 sztuki,
  • jajko – 1 sztuka,
  • sól – ½ łyżeczki,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • alkohol wysokoprocentowy – 2 łyżki,

Krem budyniowy:

  • mleko – 225 ml,
  • żółtka – 3 sztuki,
  • mleko skondensowane słodzone – 60 g,
  • mąka pszenna – 20 g,
  • pasta z wanilii – 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od zrobienia rozczynu. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Wlej podgrzane, ciepłe mleko. Dodaj łyżkę mąki. Rozcieraj do momentu, aż nie będzie grudek. Odstaw na 15 minut.
  2. Do miski wsyp wszystkie składniki oprócz masła. Wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Rozpuszczone, schłodzone masło dodaj na samym końcu. Gotowe ciasto będzie lekko się kleić. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość.
  3. Teraz czas na krem. Utrzyj żółtka z mlekiem skondensowanym na jasną, puszystą masę. Odlej 50 ml mleka z odmierzonej części na krem. Do żółtek wsyp mąkę i wlej odmierzone mleko. Zmiksuj do połączenia składników.
  4. Podgrzej pozostałe mleko oraz pastę waniliową. Gdy mleko prawie zawrze, wlej masę z żółtek i zacznij energicznie mieszać. Gdy całość zgęstnieje, przelej krem budyniowy do miseczki i przykryj folią w kontakcie. Poczekaj, aż wystygnie.
  5. Wyrośnięte ciasto odpowietrz, uderzając w nie dłonią. Chwilę wyrabiaj. Odrywaj po kawałku i formuj pączki. Na koniec lekko je spłaszcz dłonią. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  6. W wysokim i szerokim garnku rozgrzej olej do 175 stopni. Smaż pączki po kilka minut z obydwu stron. Odsącz na ręczniku papierowym.
  7. Gdy lekko przestygną, wydrąż dziurkę tylką i napełnij ją kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Twoje pączki z budyniem są gotowe! 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do dwóch godzin, Średnie

Składniki

alkohol, cukier, drożdże, jajko, mąka pszenna, masło, mleko, mleko skondensowane, pasta z wanilii, skórka z cytryny

Opis przepisu

Bomboloni, pączki z budyniowym kremem waniliowym – fantastyczne nie tylko na Tłusty Czwartek! W przepisie uniwersalny sposób na pączki, które zawsze wychodzą!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress