Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Oszukane risotto ze szpinakiem, czyli makaron risoni.

Oszukane risotto ze szpinakiem (makaron risoni)

Opublikowano 12 lutego 202311 lutego 2023
Porcje:2
Czas przygotowania:ok. 60 minut
Trudność:łatwe

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Szpinakowa oliwa po 2-3 łyżki na porcję:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki,
  • sok ze szpinaku – 2 łyżki,
  • sok jabłkowy – 1 łyżka,
  • sok z cytryny – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • miód – ½ łyżeczki,
  • sól – duża szczypta,

Oszukane risotto ze szpinakiem:

  • żółte pomidory koktajlowe (w puszce, całe) – 200 g po odsączeniu,
  • prosecco – 200 ml,
  • makaron risoni – 140 g,
  • sok z jabłek – 100 ml,
  • śmietana 12% – 115 g,
  • śmietana 30% – 45 g,
  • por – 60 g,
  • szpinak – 50 g,
  • parmezan – 30 g,
  • masło – 15 g,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • sól – do smaku,
  • chili – szczypta,

Dodatkowo :

  • suszone pomidory – 20 g,
  • orzeszki piniowe – 20 g.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej oliwę, wrzuć pokrojony por i włącz mały ogień. Po trzech minutach dodaj czosnek i masło. Następnie, odsącz pomidorki na sitku i przerzuć do garnka. Rozgnieć je widelcem. Chwilę podsmaż, a potem dolej sok z jabłek oraz prosecco. Teraz możesz wrzucić makaron risoni. Gotuj na średnim ogniu.
  2. W miseczce połącz śmietany ze startym na małych oczkach parmezanem. Dodaj mieszankę do makaronu dwie minuty przed końcem gotowania, często mieszając w garnku. Makaron powinien mieć konsystencję podobną do risotto.
  3. Gdy wyłączysz ogień pod garnkiem, dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.
  4. W miseczce połącz składniki na szpinakową oliwę. Możesz też wszystkie składniki umieścić w słoiku i energicznie nim potrząsać.
  5. Gotowy makaron risoni przełóż do naczyń, w których będziesz podawać. Na górze ułóż kilka suszonych pomidorków. Posyp uprażonymi orzeszkami pinii. Polej oliwą szpinakową.
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Łatwe, Obiady

Składniki

chili, czosnek, makaron, masło, miód, orzeszki piniowe, parmezan, pomidorki koktajlowe, pomidory, por, prosecco, risoni, śmietana, sok jabłkowy, sok z cytryny, sok ze szpinaku, szpinak

Opis przepisu

Makaron risoni, czyli dużo prostsze, trochę „oszukane” risotto 🙂 W tym wydaniu ze szpinakiem, żółtymi pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi. Wszystko polane specjalnie przygotowaną szpinakową oliwą. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress