Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | do 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Omlet dyniowy (bez dyni 🙂 ):
- jajka – 3 szt.,
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka,
- śmietana 30 % – 1 łyżka,
- ciasteczka amaretti – dwie sztuki,
- sól – szczypta,
Pasta dyniowa:
- dynia ze skórką – 180 g,
- serek śmietankowy – 20 g,
- śmietana 18% – 20 g,
- przyprawa do grzanego wina – 2 łyżki,
Dodatkowo:
- maliny – 35 g,
- masło – 15 g,
- pieczywo – 2 kromki chleba,
- serek śmietankowy – 40 g,
- powidła śliwkowe – 40 g,
Sposób przygotowania
- Zacznij od zrobienia pasty z dyni. W miseczce umieść upieczoną dynię, serek śmietankowy, śmietanę i przyprawę do piernika. Zblenduj składniki do momentu, aż powstanie jednolita, zwarta pasta.
- W misce umieść jajka. Dodaj cukier waniliowy oraz śmietanę. Użyj trzepaczki ręcznej aby połączyć składniki i napowietrzyć masę.
- Na patelni roztop masło na małym ogniu. Wlej jajka. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, dodaj do niej pokruszone ciasteczka amaretti. Spróbuj zawinąć brzegi omleta. Teraz zwiększ ogień i przewróć omlet na drugą stronę. Jeśli nie dasz rady szpatułkami (bądź podrzucając omlet do góry) to przykryj patelnię talerzem, obróć talerz z patelnią, które będą do siebie przylegać, a następnie zsuń omet. Musisz to zrobić bardzo ostrożnie. Smaż dalej około minuty, aż się zarumieni.
- Na kromce rozsmaruj pastę dyniową. Połóż omlet. Posmaruj go serkiem śmietankowym. Zrób kleksy z powideł na serku i rozłóż na samą górę świeże maliny. Smacznego!
Powyższy przepis powstał w trakcie przygotowania zdjęcia omletu dyniowego do konkursu ŁaciaTy i Ja.
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Odrobinę nietypowa kanapka – z omletem na słodko (do którego dodajemy cukier waniliowy i chrupiące migdałowe ciasteczka amaretti) i pastą dyniową, która smakiem przypomina delikatny sernik 🙂 Do tego świeże maliny, serek śmietankowy i powidła śliwkowe – brzmi jak sama słodycz, ale zapewniam, że smakuje wybornie 🙂