Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe mini serniczki chałwowe z kremem czekoladowym

Mini serniczki chałwowe z kremem czekoladowym

Opublikowano 18 listopada 202217 listopada 2022
Porcje:12
Czas przygotowania:30 minut (+30 minut pieczenia)
Trudność:łatwe

Składniki

Masa sernikowa:

  • twaróg sernikowy (dwukrotnie mielony) – 400 g,
  • jajka – 2 sztuki,
  • pasta tahini z miodem – 180 g (można też do zwykłego tahini dodać trochę miodu),
  • śmietana 30% – 40 ml,
  • kasza manna – 2 łyżki,
  • cukier puder – 50 g,

Spód:

  • ciasteczka (herbatniki) maślane – 100 g,
  • orzechy arachidowe smażone solone – 50 g,
  • masło – 50 g,

Krem nutella:

  • serek mascarpone – 250 g,
  • nutella – 140 g,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania ciasteczkowego spodu. Zmiksuj w malakserze ciasteczka. Potem osobno zmiksuj orzechy tak, aby powstała pasta. Wymieszaj ciasteczka, pastę orzechową z roztopionym przestudzonym masłem tak, aby powstała konsystencja „mokrego piasku”.
  2. W misie umieść wszystkie składniki na masę sernikową i zblenduj je krótko blenderem do połączenia składników. Ważne, aby nie napowietrzyć masy.
  3. Umieść papilotki w blaszce do muffinek. Nasyp po niepełnej łyżce stołowej ciasteczkowego spodu do każdej papilotki i lekko go dociśnij.
  4. Masę sernikową rozlej tak, by zostawić trochę miejsca na górze papilotki.
  5. Nastaw piekarnik na 150 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Będziesz piekła mini serniczki w kąpieli wodnej, więc musisz napełnić wrzącą wodą blaszkę, która zazwyczaj jest w wyposażeniu piekarnika. Nalej wrzątek, gdy już piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę.
  6. Piecz mini serniczki przez 30 minut. Następnie wyjmij blaszkę i ostudź je.
  7. Schłodzony serek mascarpone umieść w misce razem z nutellą. Krótko miksuj tylko do połączenia składników. Krem gotowy!
  8. Udekoruj serniczki kremem. Najwygodniej będzie za pomocą szprycy. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do pół godziny, Łatwe

Składniki

cukier puder, herbatniki, jajko, kasza manna, mascarpone, masło, nutella, orzechy arachidowe, śmietana, tahini, twaróg sernikowy

Opis przepisu

Mini serniczki z dodatkiem pasty tahini, która sprawia, że mają one interesujący, chałwowy smak 🙂 Upieczone są na spodzie z masy z maślanych herbatników i orzechów arachidowych. Podawane są w papilotkach i udekorowane kremem czekoladowym na bazie nutelli, co sprawia, że chce się sięgnąć „po jeszcze jednego”… i jeszcze raz… 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress