Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe mini hamburgery (profiterolki).

Mini hamburgery (profiterolki z pulpecikami)

Opublikowano 2 stycznia 20237 stycznia 2023
Porcje:12
Czas przygotowania:ok. 2 godzin
Trudność:trudne

Film na YouTubie

Składniki

Pulpeciki:

  • mięso mielone wieprzowe – 315 g,
  • bułka tarta – 60 g,
  • cebula – 30 g,
  • bułka czerstwa – 25 g,
  • parmezan / grana padano – 15 g,
  • mleko do namoczenia bułki – ok 120 ml,
  • czosnek – 1 ząbek czosnku,
  • jajka – 1 sztuka,
  • majonez – 1 łyżeczka,
  • pietruszka – 1 ½ łyżki
  • oliwa z oliwek – ½ łyżki,
  • sól – do smaku,
  • płatki chili – szczypta,

Profiterolki (mini hamburgery z ciasta parzonego):

  • mąka pszenna – 75 g,
  • masło – 60 g,
  • woda – 125 ml,
  • jajka – 2 sztuki,
  • sól – szczypta,

Krem z pieczonej papryki:

  • papryka – 300 g,
  • serek śmietankowy – 150 g,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • papryka wędzona (przyprawa) – ¼ łyżeczki,
  • sól – do smaku,

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wrzucamy masło, wodę i szczyptę soli. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy powstanie zwarte ciasto, chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu, po czym zdejmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajka (jedno po drugim). W zwilżonych dłoniach delikatnie formujemy lekko spłaszczone kulki, trochę większe niż orzech włoski. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200 stopni, góra – dół bez termoobiegu.
  2. Paprykę kroimy w duże kawałki. Oczyszczamy, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy skórką do góry w temp. 220 stopni, grzanie grill z termoobiegiem, na górnej półce przez 15 minut. Przekładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą. Powinna ostygnąć, wtedy łatwo zdejmiemy z niej skórkę. Blendujemy z ząbkiem czosnku i wędzoną papryką. Dodajemy serek śmietankowy, mieszamy szpatułką. Odstawiamy do lodówki, żeby nabrało gęstszej konsystencji.
  3. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę. Bułkę namaczamy w mleku. Odciskamy ją w dłoniach. Składniki dodajemy do mięsa mielonego. Łączymy z resztą podanych składników. Dobrze wyrabiamy. Robimy kulki wielkości trochę mniejszej niż profiterolki. Obtaczamy w jajku połączonym z majonezem. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy do 30 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia odwracamy kotleciki, aby zarumieniły się z obydwu stron. Gotowe! Nasze mini hamburgery są gotowe 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do dwóch godzin, Przystawki, Trudne

Składniki

cebula, chili, czosnek, jajko, majonez, mąka pszenna, masło, mięso mielone, mleko, papryka, papryka wędzona, parmezan, pietruszka, serek śmietankowy

Opis przepisu

Smaczna przystawka na sezon karnawałowy – ciekawe mini-hamburgery, czyli profiterolki (bułeczki z ciasta parzonego), pulpeciki z parmezanem i aromatyczny krem z pieczonej papryki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress