Porcje: | 12 |
Czas przygotowania: | ok. 2 godzin |
Trudność: | trudne |
Film na YouTubie
Składniki
Pulpeciki:
- mięso mielone wieprzowe – 315 g,
- bułka tarta – 60 g,
- cebula – 30 g,
- bułka czerstwa – 25 g,
- parmezan / grana padano – 15 g,
- mleko do namoczenia bułki – ok 120 ml,
- czosnek – 1 ząbek czosnku,
- jajka – 1 sztuka,
- majonez – 1 łyżeczka,
- pietruszka – 1 ½ łyżki
- oliwa z oliwek – ½ łyżki,
- sól – do smaku,
- płatki chili – szczypta,
Profiterolki (mini hamburgery z ciasta parzonego):
- mąka pszenna – 75 g,
- masło – 60 g,
- woda – 125 ml,
- jajka – 2 sztuki,
- sól – szczypta,
Krem z pieczonej papryki:
- papryka – 300 g,
- serek śmietankowy – 150 g,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- czosnek – 1 ząbek,
- papryka wędzona (przyprawa) – ¼ łyżeczki,
- sól – do smaku,
Sposób przygotowania
- Do rondelka wrzucamy masło, wodę i szczyptę soli. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy powstanie zwarte ciasto, chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu, po czym zdejmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajka (jedno po drugim). W zwilżonych dłoniach delikatnie formujemy lekko spłaszczone kulki, trochę większe niż orzech włoski. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200 stopni, góra – dół bez termoobiegu.
- Paprykę kroimy w duże kawałki. Oczyszczamy, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy skórką do góry w temp. 220 stopni, grzanie grill z termoobiegiem, na górnej półce przez 15 minut. Przekładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą. Powinna ostygnąć, wtedy łatwo zdejmiemy z niej skórkę. Blendujemy z ząbkiem czosnku i wędzoną papryką. Dodajemy serek śmietankowy, mieszamy szpatułką. Odstawiamy do lodówki, żeby nabrało gęstszej konsystencji.
- Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę. Bułkę namaczamy w mleku. Odciskamy ją w dłoniach. Składniki dodajemy do mięsa mielonego. Łączymy z resztą podanych składników. Dobrze wyrabiamy. Robimy kulki wielkości trochę mniejszej niż profiterolki. Obtaczamy w jajku połączonym z majonezem. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy do 30 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia odwracamy kotleciki, aby zarumieniły się z obydwu stron. Gotowe! Nasze mini hamburgery są gotowe 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Smaczna przystawka na sezon karnawałowy – ciekawe mini-hamburgery, czyli profiterolki (bułeczki z ciasta parzonego), pulpeciki z parmezanem i aromatyczny krem z pieczonej papryki.