Porcje: | 1 słoik 🙂 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
- 400 g prażonych orzechów laskowych,
- 200 g białej czekolady,
- 4 łyżki oleju (proponuję olej z orzechów laskowych, ale śmiało możecie wykorzystać olej rzepakowy).
Sposób przygotowania
- Orzechy rozsypujemy na blaszce i pieczemy przez osiem minut, w 180 stopniach przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu. Przesypujemy je do malaksera i rozdrabniamy do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji. Będzie to trwało około 10 minut, dlatego nie zniechęcajcie się przed czasem 🙂
- Kawałki czekolady polewamy olejem i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy orzechowej. Mieszamy do połączenia składników. Po wystygnięciu masy, przelewamy ją do słoiczka. Masło orzechowe potrzebuje kilku godzin, żeby zgęstniało. Gotowe! Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Niezawodny przepis na domowe masło orzechowe. Potrzebne Wam będą orzechy laskowe, biała czekolada, trochę oleju i elegancki słoiczek 🙂
1 komentarz do “Masło orzechowe”