Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe malinowe tiramisu.

Malinowe tiramisu

Opublikowano 19 lutego 202319 lutego 2023
Porcje:2
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

  • maliny mrożone – 300 g,
  • maliny świeże – 100 g,
  • mascarpone – 200 g,
  • ciasteczka amaretti – 70 g,
  • cukier – 30 g,
  • masło – 30 g,
  • cukier puder – 30 g,
  • jajka – 2 sztuki,
  • kawa espresso – podwójne,
  • biała czekolada – do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Wrzuć masło na patelnię i rozpuść je na małym ogniu. Dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści oraz odrobinę zbrązowieje. Dodaj mrożone maliny. W tym momencie cukier zacznie zastygać i zaczną robić się bryłki, ale nie martw się tym. Gdy maliny się rozpadną, a bryłki cukru rozpuszczą, wyłącz ogień. Teraz możesz zacząć przecierać maliny przez sitko. W ten sposób pozbywasz się pestek.
  2. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier puder i ubij je, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  3. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę.
  4. Do przetartych malin dodaj mascarpone i rozluźnij serek za pomocą ubijaczki ręcznej.
  5. Do mascarpone dodaj ubite żółtka w trzech turach – delikatnie mieszając ubijaczką ręczną.
  6. Potem w taki sam sposób dodaj ubitą z białek pianę. Tym razem mieszając szpatułką.
  7. W ostudzonej kawie espresso zanurz każde ciasteczko. Układaj warstwy: ciasteczka, maliny, krem. Ułóż na kremie świeże maliny i starkowaną białą czekoladę. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Malinowe tiramisu jest gotowe 🙂 Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do godziny, Łatwe

Składniki

ciasteczka amaretti, cukier, cukier puder, czekolada, espresso, jajko, maliny, mascarpone, masło

Opis przepisu

Malinowe tiramisu – czyli warstwowy deserek z moczonymi w kawie ciasteczkami amaretti oraz pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Prosty przepis – niezawodny efekt 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress