Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film
Składniki
- maliny mrożone – 300 g,
- maliny świeże – 100 g,
- mascarpone – 200 g,
- ciasteczka amaretti – 70 g,
- cukier – 30 g,
- masło – 30 g,
- cukier puder – 30 g,
- jajka – 2 sztuki,
- kawa espresso – podwójne,
- biała czekolada – do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Wrzuć masło na patelnię i rozpuść je na małym ogniu. Dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści oraz odrobinę zbrązowieje. Dodaj mrożone maliny. W tym momencie cukier zacznie zastygać i zaczną robić się bryłki, ale nie martw się tym. Gdy maliny się rozpadną, a bryłki cukru rozpuszczą, wyłącz ogień. Teraz możesz zacząć przecierać maliny przez sitko. W ten sposób pozbywasz się pestek.
- Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier puder i ubij je, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Do białek dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę.
- Do przetartych malin dodaj mascarpone i rozluźnij serek za pomocą ubijaczki ręcznej.
- Do mascarpone dodaj ubite żółtka w trzech turach – delikatnie mieszając ubijaczką ręczną.
- Potem w taki sam sposób dodaj ubitą z białek pianę. Tym razem mieszając szpatułką.
- W ostudzonej kawie espresso zanurz każde ciasteczko. Układaj warstwy: ciasteczka, maliny, krem. Ułóż na kremie świeże maliny i starkowaną białą czekoladę. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Malinowe tiramisu jest gotowe 🙂 Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Malinowe tiramisu – czyli warstwowy deserek z moczonymi w kawie ciasteczkami amaretti oraz pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Prosty przepis – niezawodny efekt 🙂