Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | do 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Sos paprykowo-dyniowy:
- papryka żółta – 150 g,
- dynia (pulpa) – 100 g,
- cebula – 35 g,
- twaróg – 55 g,
- whisky – 40 ml,
- woda – 150 ml,
- czosnek – 2 ząbki,
- papryczka ostra świeża – pół łyżeczki,
- sól – do smaku,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
Sos ze szczypiorkiem:
- szczypior – 15 g,
- musztarda francuska – 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- czosnek – 1 ząbek,
- sok z cytryny – 1 łyżka,
- dżem z rokitnika ( jeśli nie masz, użyj np. miodu) – 1 ½ łyżeczki,
- sól – do smaku,
Makaron z sosem dyniowym i paprykowym:
- makaron spaghetti – 250 g,
- parmezan / grana padano – 40 g,
- orzeszki ziemne smażone solone – 25 g,
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania sosu. Na średnim ogniu rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojony w plastry czosnek. Pamiętaj, żeby ani cebulka, ani czosnek się nie przypaliły. W razie potrzeby zmniejsz ogień. Po około 2 minutach dodaj pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Posól do smaku. Smaż aż lekko zmięknie, czyli około 7 minut. Dodaj posiekane drobno chili, a następnie wlej whisky. Podpal zapalniczką (ostrożnie! ogień będzie bardzo wysoki!) Gdy płomień zgaśnie, dodaj pulpę z dyni i dobrze wymieszaj. Wlej wodę, a gdy całość się zagotuje dodaj twaróg, wymieszaj i wyłącz ogień. Teraz przełóż zawartość patelni do garnka i zblenduj do gładkiej konsystencji.
- Przygotuj szczypiorkowy sos na zimno. W miseczce umieść drobno posiekany szczypior. Następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Teraz czas, abyś dodał dżem z rokitnika ale jeśli nie masz dobrze się sprawdzi miód albo syrop klonowy. Dodaj musztardę francuską i wszystko dobrze wymieszaj. Dosól w razie konieczności do smaku.
- Na patelni upraż posiekane orzeszki arachidowe.
- W wysokim garnku zagotuj wodę. Dobrze ją posól. Włóż makaron i gotuj minutę krócej, niż zalecono na opakowaniu. W drugim garnku na małym ogniu zacznij podgrzewać sos paprykowo-dyniowy. Dodaj makaron do sosu. Wlej chochelkę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj tak, aby sos oblepił makaron. W razie konieczności dodaj jeszcze wody z gotowania makaronu. Wsyp starkowany na drobnych oczkach ser. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Talerz posmaruj sosem zimnym szczypiorkowym. Na to połóż spaghetti. Posyp orzeszkami. Smacznego! Nasz makaron z sosem dyniowym i paprykowym jest gotowy do jedzenia 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Gładkie i kremowe spaghetti z sosem dyniowo-paprykowym, które zapewnia nie tylko doznania smakowe, ale też adrenalinę w trakcie przygotowania – bo płomień z podpalonej whisky naprawdę potrafi być duży 😉 Makaron podajemy na specjalnym sosie przygotowanym między innymi ze szczypiorku, musztardy francuskiej i… dżemu z rokitnika.
1 komentarz do “Makaron z sosem dyniowym i paprykowym”