Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Trudność: | średnie |
Film
Składniki
Sos z pomidorami:
- pomidorki koktajlowe – 300 g,
- mascarpone – 50 g,
- parmezan / grana padano – 40 g,
- cebula – 30 g,
- seler naciowy – 30 g,
- pietruszka – 10 g,
- kapary – 10 g,
- orzechy włoskie – 10 g,
- anchois – 2 fileciki,
- oliwa – 4 łyżki,
Oliwa mango:
- orzechy włoskie – 10 g,
- oliwa – 2 łyżki,
- pulpa z mango – 1 łyżka,
- cytryna – 1 łyżka,
- skórka z cytryny – starta z ½ cytryny,
- pikantna papryczka – ½ łyżeczki,
- sól – szczypta,
- cukier – szczypta,
- sos rybny – odrobina,
Dodatkowo, bo to w końcu makaron z pomidorami:
- makaron – 150 g,
Sposób przygotowania
- Zacznij od zrobienia oliwy z mango. Posiekaj drobno orzechy włoskie, pikantną papryczkę i natkę pietruszki. Wymieszaj składniki w miseczce. Do tego zetrzyj skórkę z cytryny. Wlej oliwę, sok z cytryny, odrobinę sosu rybnego oraz pulpę z mango. Dodaj sól oraz cukier. Wszystko wymieszaj tak, aby płyny połączyły się w jednolitą konsystencję.
- Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz zmiażdżone w łupinkach ząbki czosnku. Następnie dorzuć bardzo drobno posiekane fileciki anchois, posiekane kapary oraz drobno pokrojony seler naciowy. Przesmażaj chwilę, ale nie dopuść, aby cokolwiek na patelni się przypaliło. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dopraw odrobiną soli. Smaż do momentu, aż pomidorki lekko puszczą sok.
- Ugotuj makaron, pamiętając o tym, by nie wylewać wody z gotowania makaronu oraz aby mocno posolić wodę. Będzie bardzo potrzebna w tym przepisie do dokończenia sosu.
- Gotuj makaron minutę krócej, niż zalecane jest na opakowaniu, ponieważ spędzi chwilę na patelni podczas łączenia go z sosem.
- Przełóż makaron na patelnie za pomocą łyżki cedzakowej. Zmniejsz ogień na mały. Dodaj mascarpone rozdzielając porcję serka w kilka miejsc. Wymieszaj i zacznij dodawać po pół chochelki wody z gotowania makaronu. Po każdej chochelce mieszaj i sprawdzaj, czy konsystencja sosu jest odpowiednia.
- Sos ma oblepiać makaron, ale nie może być go na tyle dużo, aby makaron w nim pływał. Na koniec dodaj starkowany parmezan. Jeśli masz za mało płynu na patelni, to dolej odrobinę wody z gotowania makaronu. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
- Ułóż porcję makaronu na talerz. Polej półtorej łyżki oliwy z mango na jedną porcję makaronu. Nasz makaron z pomidorami jest gotowy. Jedz od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Makaron z sosem, który jest bardziej kremowy, niż pomidorowy. Dodatek serka mascarpone i wody pozostałej z gotowania makaronu sprawia, że sos jest aksamitny i delikatny. Wszystko podane jest z oliwą z dodatkiem pulpy z mango, która nadaje orzeźwiającego i delikatnie pikantnego smaku.