Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy makaron z pomidorami i mascarpone.

Makaron z pomidorami i mascarpone

Opublikowano 21 stycznia 202321 stycznia 2023
Porcje:2
Czas przygotowania:30 minut
Trudność:średnie

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Sos z pomidorami:

  • pomidorki koktajlowe – 300 g,
  • mascarpone – 50 g,
  • parmezan / grana padano – 40 g,
  • cebula – 30 g,
  • seler naciowy – 30 g,
  • pietruszka – 10 g,
  • kapary – 10 g,
  • orzechy włoskie – 10 g,
  • anchois – 2 fileciki,
  • oliwa – 4 łyżki,

Oliwa mango:

  • orzechy włoskie – 10 g,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • pulpa z mango – 1 łyżka,
  • cytryna – 1 łyżka,
  • skórka z cytryny – starta z ½ cytryny,
  • pikantna papryczka – ½ łyżeczki,
  • sól – szczypta,
  • cukier – szczypta,
  • sos rybny – odrobina,

Dodatkowo, bo to w końcu makaron z pomidorami:

  • makaron – 150 g,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od zrobienia oliwy z mango. Posiekaj drobno orzechy włoskie, pikantną papryczkę i natkę pietruszki. Wymieszaj składniki w miseczce. Do tego zetrzyj skórkę z cytryny. Wlej oliwę, sok z cytryny, odrobinę sosu rybnego oraz pulpę z mango. Dodaj sól oraz cukier. Wszystko wymieszaj tak, aby płyny połączyły się w jednolitą konsystencję.
  2. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz zmiażdżone w łupinkach ząbki czosnku. Następnie dorzuć bardzo drobno posiekane fileciki anchois, posiekane kapary oraz drobno pokrojony seler naciowy. Przesmażaj chwilę, ale nie dopuść, aby cokolwiek na patelni się przypaliło. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dopraw odrobiną soli. Smaż do momentu, aż pomidorki lekko puszczą sok.
  3. Ugotuj makaron, pamiętając o tym, by nie wylewać wody z gotowania makaronu oraz aby mocno posolić wodę. Będzie bardzo potrzebna w tym przepisie do dokończenia sosu.
  4. Gotuj makaron minutę krócej, niż zalecane jest na opakowaniu, ponieważ spędzi chwilę na patelni podczas łączenia go z sosem.
  5. Przełóż makaron na patelnie za pomocą łyżki cedzakowej. Zmniejsz ogień na mały. Dodaj mascarpone rozdzielając porcję serka w kilka miejsc. Wymieszaj i zacznij dodawać po pół chochelki wody z gotowania makaronu. Po każdej chochelce mieszaj i sprawdzaj, czy konsystencja sosu jest odpowiednia.
  6. Sos ma oblepiać makaron, ale nie może być go na tyle dużo, aby makaron w nim pływał. Na koniec dodaj starkowany parmezan. Jeśli masz za mało płynu na patelni, to dolej odrobinę wody z gotowania makaronu. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
  7. Ułóż porcję makaronu na talerz. Polej półtorej łyżki oliwy z mango na jedną porcję makaronu. Nasz makaron z pomidorami jest gotowy. Jedz od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Kolacja, Obiady, Średnie

Składniki

anchois, cebula, cytryna, kapary, makaron, mango, mascarpone, orzechy włoskie, papryczka pikantna, parmezan, pietruszka, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, sos rybny

Opis przepisu

Makaron z sosem, który jest bardziej kremowy, niż pomidorowy. Dodatek serka mascarpone i wody pozostałej z gotowania makaronu sprawia, że sos jest aksamitny i delikatny. Wszystko podane jest z oliwą z dodatkiem pulpy z mango, która nadaje orzeźwiającego i delikatnie pikantnego smaku.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress