Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | do 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Pesto z rukoli (na porcję makaronu wykorzystaj 50 g):
- rukola – 500 g,
- olej rzepakowy – 200 ml,
- sok z cytryny – ½ cytryny,
- orzeszki ziemne smażone solone – 50 g,
- sól – spora szczypta,
- pasta pistacjowa (słodka) – 45 g,
- suszone płatki chili – pół łyżeczki,
- parmezan / grana padano – 40 g,
Kruszonka / posypka:
- bułka tarta – 35 g,
- masło – 15 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
Ponadto na 1 porcję do podania:
- makaron nitki – 110 g,
- pestki granatu – 2 łyżeczki,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka.
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania pesto. Rukolę opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Do wysokiego naczynia wrzuć rukolę. Wlej olej rzepakowy. Dodaj posiekane orzeszki ziemne. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Posól sporą szczyptą soli. Dodaj pastę z pistacji, pół łyżeczki suszonych płatków chili i zblenduj wszystko blenderem na prawie gładką masę. Następnie, dodaj starkowany na małych oczkach parmezan. Ponownie zblenduj. Nie przejmuj się tym, że pesto wygląda jakby się zważyło albo lekko rozwarstwiło. Przelej pesto do słoiczków i trzymaj w lodówce. Przed użyciem wstrząśnij lub rozmieszaj łyżką. Gdy połączysz pesto z makaronem i wodą z gotowania, wszystko ładnie zemulguje w gładki sos.
- Na patelni na małym ogniu roztop masło z oliwą. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż około minuty, ale pamiętaj, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Smaż do momentu, gdy się zarumieni i zrobi lekko chrupiąca.
- Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie. Pół minuty przed końcem gotowania, zaczerpnij kubeczkiem wodę z gotowania makaronu. Odcedź makaron. Włóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, w którym się gotował. Do makaronu dodaj pesto. Włącz malutki ogień, dodaj trochę wody, którą zostawiłeś sobie w kubeczku i energicznie mieszaj. Gdy makaron połączy się z pesto, wyłącz ogień i starkuj jeszcze odrobinę parmezanu. Wymieszaj.
- Na talerzu rozłóż odpowiednią ilość makaronu z pesto z rukoli. Posyp dwiema łyżeczkami pestek granatu, polej łyżką oliwy. Posyp kruszonką z bułki tartej. Nasz makaron z pesto jest gotowy do podania. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Makaron spaghetti z dosyć nietypowym pesto – z rukoli z dodatkiem słodkiej pasty pistacjowej, płatków chilli i orzeszków ziemnych. Zazwyczaj rukola daje gorzki posmak, ale w tym przepisie została złagodzona słodkim kremem pistacjowym. Ważnym elementem jest czosnkowa posypka z bułki tartej, która nie tylko chrupie, ale jest też fantastycznym uzupełnieniem smaku 🙂
Piękny makaronik <3!
Dziękuję! 🙂