Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe kruche ciasteczka z kremem karmelowym.

Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym

Opublikowano 19 grudnia 202228 grudnia 2022
Porcje:14 dużych ciasteczek
Czas przygotowania:50 minut (w tym pieczenie 12-15 minut)
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

Kruche ciasteczka:

  • mąka – 180 g,
  • masło orzechowe z białą czekoladą – 150 g,
  • masło – 120 g,
  • cukier – 90 g,
  • orzeszki ziemne solone – 40 g,
  • żurawina suszona – 50 g,
  • jajko – 1 całe + 1 żółtko,
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki,
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki,

Krem z czekolady karmelowej:

  • czekolada karmelowa – 160 g,
  • śmietana 36% – 200 g,
  • mascarpone – 140 g,
  • olej rzepakowy – 4 łyżki,

Dodatkowo:

  • barwnik w żelu,
  • owoce do dekoracji – np. truskawki.

Sposób przygotowania na kruche ciasteczka

  1. Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Przepis na masło orzechowe z białą czekoladą znajdziesz tutaj. Czekoladę karmelową możesz zastąpić białą, a barwnika w żelu nie musisz używać, jeśli nie zależy Ci na dwukolorowym kremie.
  2. Zacznij od utarcia masła z cukrem. Ja przygotowuję swoje ciasteczka za pomocą robota planetarnego i specjalnej końcówki, ale poradzisz sobie używając zwykłego miksera. Ucieranie zajmuje mi około 5 minut zaczynając od małych obrotów, przechodząc na średnie. Miksuj do uzyskania jasnej, dosyć puszystej konsystencji. Następnie dodaj masło orzechowe. Teraz też miksuję około 5 minut – masło, masło orzechowe i cukier muszą się połączyć. Masa zacznie nabierać większej puszystości. Uważaj, żeby nie przeciągnąć miksowania zbyt długo, bo masa się zważy. Nie używaj też największych obrotów. Następnie dodaj jajko i żółtko. Teraz możesz nieco zwiększyć obroty, bo będziesz miksować krótko – tylko do połączenia składników.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wmieszaj jajka, a następnie dodaj całość do ciasteczek. Wymieszaj. Surowe ciasteczka z masłem orzechowym mają mieć puszystą konsystencję i nie powinny kleić się do rąk. Jednocześnie ulepienie kulki z ciasta nie powinno sprawiać trudności.
  4. Dodaj posiekaną żurawinę i posiekane orzeszki. Całość wymieszaj szpatułką.
  5. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Nabierz ciasto łyżką stołową i uformuj w dłoniach kulki. Ułóż je na papierze i spłaszcz dłonią w kształt ciasteczka. Mają powstać zgrabne koła o podobnej wielkości. Pamiętaj, żeby zachować spory odstęp między ciasteczkami na blaszce, ponieważ podczas pieczenia zwiększą objętość. Na blaszce układam dziewięć ciasteczek w równych odstępach.
  6. Piecz przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Brzegi mają się zarumienić. Od razu po pieczeniu wyjmij je z piekarnika, a gdy wstępnie przestygną przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Uważaj, żeby nie przenosić zbyt ciepłych ciastek, ponieważ na kratce mogą zmienić kształt i nieco się wygiąć.

Sposób przygotowania kremu czekoladowego (karmelowego)

  1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z olejem rzepakowym. Poczekaj aż wystygnie.
  2. W misie umieść schłodzony serek mascarpone i śmietanę 36%. Ubijaj do momentu, aż powstanie puszysty krem. Zacznij od małych obrotów, przechodząc na duże. Dodaj ostudzoną czekoladę. Ubijaj dalej do momentu, gdy czekolada połączy się z kremem.
  3. Przykryj krem folią w ten sposób, aby dotykała kremu. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  4. Jeśli używasz szprycy i barwnika, to weź patyczek do szaszłyków, zamocz w barwniku i zrób kilka śladów wewnątrz rękawa cukierniczego.
  5. Wyjmij krem z lodówki, lekko podbij go mikserem przez parę sekund na średnich obrotach. Ostrożnie przełóż krem do rękawa łyżką po łyżce.
  6. Ułóż jedno ciastko, nałóż krem szprycą. Lekko wciśnij w niego ulubione owoce. Przykryj drugim ciastkiem, udekoruj kremem i ułóż owoce. Ciacho gotowe!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do godziny, Łatwe, Wigilijne

Składniki

cukier, czekolada, jajko, mąka pszenna, mascarpone, masło, masło orzechowe, orzeszki ziemne, śmietana, truskawki, żurawina

Opis przepisu

Przepis na kruche ciasteczka z masłem orzechowym z białej czekolady, orzeszkami ziemnymi i kawałkami suszonej żurawiny 😍 Do tego opcjonalna ozdoba z śmietankowego kremu z czekolady karmelowej i serka mascarpone.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress