Porcje: | 14 dużych ciasteczek |
Czas przygotowania: | 50 minut (w tym pieczenie 12-15 minut) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Kruche ciasteczka:
- mąka – 180 g,
- masło orzechowe z białą czekoladą – 150 g,
- masło – 120 g,
- cukier – 90 g,
- orzeszki ziemne solone – 40 g,
- żurawina suszona – 50 g,
- jajko – 1 całe + 1 żółtko,
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki,
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki,
Krem z czekolady karmelowej:
- czekolada karmelowa – 160 g,
- śmietana 36% – 200 g,
- mascarpone – 140 g,
- olej rzepakowy – 4 łyżki,
Dodatkowo:
- barwnik w żelu,
- owoce do dekoracji – np. truskawki.
Sposób przygotowania na kruche ciasteczka
- Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Przepis na masło orzechowe z białą czekoladą znajdziesz tutaj. Czekoladę karmelową możesz zastąpić białą, a barwnika w żelu nie musisz używać, jeśli nie zależy Ci na dwukolorowym kremie.
- Zacznij od utarcia masła z cukrem. Ja przygotowuję swoje ciasteczka za pomocą robota planetarnego i specjalnej końcówki, ale poradzisz sobie używając zwykłego miksera. Ucieranie zajmuje mi około 5 minut zaczynając od małych obrotów, przechodząc na średnie. Miksuj do uzyskania jasnej, dosyć puszystej konsystencji. Następnie dodaj masło orzechowe. Teraz też miksuję około 5 minut – masło, masło orzechowe i cukier muszą się połączyć. Masa zacznie nabierać większej puszystości. Uważaj, żeby nie przeciągnąć miksowania zbyt długo, bo masa się zważy. Nie używaj też największych obrotów. Następnie dodaj jajko i żółtko. Teraz możesz nieco zwiększyć obroty, bo będziesz miksować krótko – tylko do połączenia składników.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wmieszaj jajka, a następnie dodaj całość do ciasteczek. Wymieszaj. Surowe ciasteczka z masłem orzechowym mają mieć puszystą konsystencję i nie powinny kleić się do rąk. Jednocześnie ulepienie kulki z ciasta nie powinno sprawiać trudności.
- Dodaj posiekaną żurawinę i posiekane orzeszki. Całość wymieszaj szpatułką.
- Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Nabierz ciasto łyżką stołową i uformuj w dłoniach kulki. Ułóż je na papierze i spłaszcz dłonią w kształt ciasteczka. Mają powstać zgrabne koła o podobnej wielkości. Pamiętaj, żeby zachować spory odstęp między ciasteczkami na blaszce, ponieważ podczas pieczenia zwiększą objętość. Na blaszce układam dziewięć ciasteczek w równych odstępach.
- Piecz przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Brzegi mają się zarumienić. Od razu po pieczeniu wyjmij je z piekarnika, a gdy wstępnie przestygną przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Uważaj, żeby nie przenosić zbyt ciepłych ciastek, ponieważ na kratce mogą zmienić kształt i nieco się wygiąć.
Sposób przygotowania kremu czekoladowego (karmelowego)
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę z olejem rzepakowym. Poczekaj aż wystygnie.
- W misie umieść schłodzony serek mascarpone i śmietanę 36%. Ubijaj do momentu, aż powstanie puszysty krem. Zacznij od małych obrotów, przechodząc na duże. Dodaj ostudzoną czekoladę. Ubijaj dalej do momentu, gdy czekolada połączy się z kremem.
- Przykryj krem folią w ten sposób, aby dotykała kremu. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Jeśli używasz szprycy i barwnika, to weź patyczek do szaszłyków, zamocz w barwniku i zrób kilka śladów wewnątrz rękawa cukierniczego.
- Wyjmij krem z lodówki, lekko podbij go mikserem przez parę sekund na średnich obrotach. Ostrożnie przełóż krem do rękawa łyżką po łyżce.
- Ułóż jedno ciastko, nałóż krem szprycą. Lekko wciśnij w niego ulubione owoce. Przykryj drugim ciastkiem, udekoruj kremem i ułóż owoce. Ciacho gotowe!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Przepis na kruche ciasteczka z masłem orzechowym z białej czekolady, orzeszkami ziemnymi i kawałkami suszonej żurawiny 😍 Do tego opcjonalna ozdoba z śmietankowego kremu z czekolady karmelowej i serka mascarpone.