Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Zdjęcie gotowej przystawki: krewetki z mango

Krewetki na kaszy jęczmiennej i pesto z dodatkiem pulpy z mango

Opublikowano 20 września 202223 października 2022
Porcje:5
Czas przygotowania:45 minut
Trudność:łatwe

Film na Instagramie

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Pesto z dodatkiem mango:

  • czosnek – 3 duże ząbki,
  • fileciki anchois – 2 sztuki,
  • chili – szczypta,
  • bazylia świeża – 20 g,
  • koper świeży – 20 g,
  • oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
  • pulpa z mango – 6 łyżek,

Kasza:

  • kasza jęczmienna perłowa – 200 g / 2 woreczki,
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek,
  • pomidorki koktajlowe – 160 g,
  • jabłko – 80 g,
  • mozzarella mini – 100 g,
  • sok z limonki – 2 łyżki,
  • syrop klonowy – 2 łyżeczka,
  • sól i pieprz – do smaku,

Krewetki:

  • krewetki mrożone argentyńskie surowe – 15 sztuk,
  • oliwa oliwek – 2,5 łyżki,
  • czosnek – 2 duże ząbki,
  • masło – 40 g,
  • krem na bazie octu balsamicznego – 1-1,5 łyżki,
  • sól – do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od ugotowania kaszy. Do garnka wlej litr wody, włącz duży ogień i przykryj pokrywką. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżkę soli, wrzuć woreczek z kaszą, przykryj garnek pokrywką i wyłącz ogień. Zostaw tak woreczek w garnku na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i połóż do sitka. Niech odcedzi się z resztek wody i ostygnie.
  2. W moździerzu umieść pokrojone ząbki czosnku, filecik anchois oraz posiekane chili. Zmiażdż składniki. Następnie dodaj bazylię i zacznij miażdżyć. Potem koper i znowu zmiażdż z resztą składników. Gdy całość będzie dosyć dobrze zmiażdżona, nie będzie widać znaczących, większych kawałków – zioła przyjmą formę jakby pasty – wtedy dolej oliwę i wymieszaj. Na samym końcu dołóż pulpę z mango.
  3. Rozmrożone krewetki obierz z pancerzyków (nie wyrzucaj ich ponieważ będą potrzebne w dalszej części przepisu). Oczyść je, nacinając grzbiet i wyjmując jelito. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz na ręczniku papierowym.
  4. Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy i włącz mały ogień. Następnie włóż na nią pancerzyki i smaż około 5 minut, aż oliwa zmieni lekko kolor oraz pancerzyki się wysmażą. Wyłącz gaz i wyjmij pancerzyki łyżką cedzakową, tak aby zostawić jak najwięcej oliwy na patelni. Dodaj na patelnię kaszę i wymieszaj. Przełóż do miseczki.
  5. Następnie dodaj do kaszy pokrojone w poprzek pomidorki koktajlowe. W zależności jak bardzo podłużne są twoje pomidorki pokrój je na 3 albo 4 plasterki. Następnie pokrój jabłko w plastry, a następnie w słupki. Dodaj do reszty. Mozzarellę pokrój w plastry i dodaj. Polej wszystko łyżką limonki. Wymieszaj i spróbuj – dopraw solą i pieprzem wedle uznania (i ewentualnie łyżką syropu klonowego, jeśli uznasz, że kasza jest zbyt kwaśna).
  6. Na patelnię wlej oliwę oraz wrzuć masło. Włącz średni ogień. Wrzuć zmiażdżony lekko nożem ząbek czosnku w łupince. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj krewetki. Smaż około pół minuty na stronę. Przewróć, gdy będą miały ładny kolor. Potem zmniejsz ogień i dolej sos na bazie octu balsamicznego (może być smakowy np. malinowy). Wymieszaj, wyłącz gaz i umieść krewetki na ręczniku papierowym.
  7. Na środek talerza wlej dwie – trzy łyżki pesto. Rozsmaruj je łyżką robiąc okręgi. Umieść na środku ring i wypełnij go kaszą. Delikatnie ugnieć. Ułóż krewetki i zdejmij delikatnie ring. Gotowe! Twoje krewetki z mango można już jeść 🙂 Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Łatwe, Przystawki

Składniki

anchois, chili, jabłko, kasza, krewetki, mango, mozzarella, pomidorki koktajlowe

Opis przepisu

Jest to danie wyglądające bardzo restauracyjnie, a naprawdę proste w wykonaniu: pesto z dodatkiem pulpy z mango; kaszta, która już nie powiewa nudą; i ukoronowanie w postaci krewetek z dodatkiem kremu na bazie octu balsamicznego.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress