Porcje: | 5 |
Czas przygotowania: | 45 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na Instagramie
Składniki
Pesto z dodatkiem mango:
- czosnek – 3 duże ząbki,
- fileciki anchois – 2 sztuki,
- chili – szczypta,
- bazylia świeża – 20 g,
- koper świeży – 20 g,
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
- pulpa z mango – 6 łyżek,
Kasza:
- kasza jęczmienna perłowa – 200 g / 2 woreczki,
- oliwa z oliwek – 6 łyżek,
- pomidorki koktajlowe – 160 g,
- jabłko – 80 g,
- mozzarella mini – 100 g,
- sok z limonki – 2 łyżki,
- syrop klonowy – 2 łyżeczka,
- sól i pieprz – do smaku,
Krewetki:
- krewetki mrożone argentyńskie surowe – 15 sztuk,
- oliwa oliwek – 2,5 łyżki,
- czosnek – 2 duże ząbki,
- masło – 40 g,
- krem na bazie octu balsamicznego – 1-1,5 łyżki,
- sól – do smaku.
Sposób przygotowania
- Zacznij od ugotowania kaszy. Do garnka wlej litr wody, włącz duży ogień i przykryj pokrywką. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżkę soli, wrzuć woreczek z kaszą, przykryj garnek pokrywką i wyłącz ogień. Zostaw tak woreczek w garnku na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i połóż do sitka. Niech odcedzi się z resztek wody i ostygnie.
- W moździerzu umieść pokrojone ząbki czosnku, filecik anchois oraz posiekane chili. Zmiażdż składniki. Następnie dodaj bazylię i zacznij miażdżyć. Potem koper i znowu zmiażdż z resztą składników. Gdy całość będzie dosyć dobrze zmiażdżona, nie będzie widać znaczących, większych kawałków – zioła przyjmą formę jakby pasty – wtedy dolej oliwę i wymieszaj. Na samym końcu dołóż pulpę z mango.
- Rozmrożone krewetki obierz z pancerzyków (nie wyrzucaj ich ponieważ będą potrzebne w dalszej części przepisu). Oczyść je, nacinając grzbiet i wyjmując jelito. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz na ręczniku papierowym.
- Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy i włącz mały ogień. Następnie włóż na nią pancerzyki i smaż około 5 minut, aż oliwa zmieni lekko kolor oraz pancerzyki się wysmażą. Wyłącz gaz i wyjmij pancerzyki łyżką cedzakową, tak aby zostawić jak najwięcej oliwy na patelni. Dodaj na patelnię kaszę i wymieszaj. Przełóż do miseczki.
- Następnie dodaj do kaszy pokrojone w poprzek pomidorki koktajlowe. W zależności jak bardzo podłużne są twoje pomidorki pokrój je na 3 albo 4 plasterki. Następnie pokrój jabłko w plastry, a następnie w słupki. Dodaj do reszty. Mozzarellę pokrój w plastry i dodaj. Polej wszystko łyżką limonki. Wymieszaj i spróbuj – dopraw solą i pieprzem wedle uznania (i ewentualnie łyżką syropu klonowego, jeśli uznasz, że kasza jest zbyt kwaśna).
- Na patelnię wlej oliwę oraz wrzuć masło. Włącz średni ogień. Wrzuć zmiażdżony lekko nożem ząbek czosnku w łupince. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj krewetki. Smaż około pół minuty na stronę. Przewróć, gdy będą miały ładny kolor. Potem zmniejsz ogień i dolej sos na bazie octu balsamicznego (może być smakowy np. malinowy). Wymieszaj, wyłącz gaz i umieść krewetki na ręczniku papierowym.
- Na środek talerza wlej dwie – trzy łyżki pesto. Rozsmaruj je łyżką robiąc okręgi. Umieść na środku ring i wypełnij go kaszą. Delikatnie ugnieć. Ułóż krewetki i zdejmij delikatnie ring. Gotowe! Twoje krewetki z mango można już jeść 🙂 Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Jest to danie wyglądające bardzo restauracyjnie, a naprawdę proste w wykonaniu: pesto z dodatkiem pulpy z mango; kaszta, która już nie powiewa nudą; i ukoronowanie w postaci krewetek z dodatkiem kremu na bazie octu balsamicznego.