Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe kopytka z sosem pomidorowo-wiśniowym

Kopytka z sosem pomidorowo-wiśniowym

Opublikowano 3 grudnia 20223 grudnia 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:50 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

Kopytka:

  • ziemniaki – 550 g,
  • mąka typ 00 – 180 g,
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka,

Sos pomidorowo-wiśniowy:

  • pomidory / passata ( u mnie była z bazylią) – 500 g,
  • wiśnie – 170 g,
  • wino czerwone wytrawne – 170 g,
  • anchois – 15 g,
  • czosnek – 3 ząbki / 15 g,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • cukier trzcinowy – 2 łyżeczki,
  • wędzona papryka – 1 płaska łyżeczka,

Kruszonka:

  • orzeszki ziemne smażone, solone – 35 g,
  • bułka tarta – 25 g,
  • bazylia w całości z łodyżkami – 10 g,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,

Dodatkowo do smażenia:

  • parmezan – 30 g / 4,5 łyżki,
  • czosnek w łupince – 3 ząbki,
  • pietruszka – 5 łyżek,
  • masło – 50 g.

Sposób przygotowania

  1. Chcesz przygotować kopytka z sosem? Zacznij od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Dodaj do nich mąkę typ 00 oraz mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję. Uformuj z niego duży wałek i zawiń w folię spożywczą. Odcinaj po kawałku, za każdym odcięciem przykrywaj ciasto folią spożywczą bądź ściereczką. Każdy kawałek zroluj w długi wałeczek i odcinaj po kopytku.
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, posól ją dwiema łyżkami soli. Wrzucaj kopytka i mieszaj łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy kopytka wypłyną, odczekaj minutę i wyjmij je łyżką cedzakową. Polej gorące kopytka łyżką oleju rzepakowego, aby się nie skleiły.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekane anchois. Po chwili dodaj sproszkowaną wędzoną paprykę oraz cukier. Smaż chwilę i pilnuj, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj wiśnie (u mnie mrożone) i wymieszaj. Po 3-4 minutach dolej czerwone wytrawne wino. Zredukuj do połowy płyn i dodaj passatę pomidorową. Smaż około 10 minut, aż smaki się połączą. Następnie całość zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Na suchej patelni połóż lekko posiekane orzeszki i włącz średni ogień. Gdy lekko się uprażą, dolej oliwę, zmniejsz nieco ogień i wsyp bułkę tartą. Smaż chwilę do zarumienienia bułki tartej. Następnie, dodaj posiekaną bazylię, wyłącz ogień i wymieszaj.
  5. Na patelnię wlej oliwę, włącz średni ogień i wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy oliwa zacznie skwierczeć, wrzuć kopytka i smaż do lekkiego zarumienienia. Następnie, dodaj masło, a po około czterech minutach posyp kopytka starkowanym parmezanem. Zmniejsz ogień, wymieszaj całość – niech kopytka zrobią się lekko chrupkie. Po około dwóch minutach, posyp całość posiekaną natką pietruszki i ułóż kopytka na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  6. Na talerzu rozłóż odpowiednią ilość sosu. Ułóż na nim kopytka. Posyp kruszonką i gotowe! Nasze kopytka z sosem są gotowe do jedzenia 🙂 Najlepiej podawać z winem, którego użyliście do zrobienia sosu. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady

Składniki

anchois, bazylia, bułka tarta, cukier trzcinowy, czosnek, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, orzeszki ziemne, papryka wędzona, parmezan, passata, pietruszka, pomidory, wino, wiśnie, ziemniaki

Opis przepisu

Podsmażane na złoto kopytka z parmezanem w wyjątkowym sosie pomidorowo-wiśniowym z dodatkiem wina i filecików anchois. Danie podane z „kruszonką” z prażonych posiekanych orzeszków ziemnych, bazylii i bułki tartej. Niestandardowa odsłona dosyć standardowego dania 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress