Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 50 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Kopytka:
- ziemniaki – 550 g,
- mąka typ 00 – 180 g,
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
Sos pomidorowo-wiśniowy:
- pomidory / passata ( u mnie była z bazylią) – 500 g,
- wiśnie – 170 g,
- wino czerwone wytrawne – 170 g,
- anchois – 15 g,
- czosnek – 3 ząbki / 15 g,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- cukier trzcinowy – 2 łyżeczki,
- wędzona papryka – 1 płaska łyżeczka,
Kruszonka:
- orzeszki ziemne smażone, solone – 35 g,
- bułka tarta – 25 g,
- bazylia w całości z łodyżkami – 10 g,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
Dodatkowo do smażenia:
- parmezan – 30 g / 4,5 łyżki,
- czosnek w łupince – 3 ząbki,
- pietruszka – 5 łyżek,
- masło – 50 g.
Sposób przygotowania
- Chcesz przygotować kopytka z sosem? Zacznij od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Dodaj do nich mąkę typ 00 oraz mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję. Uformuj z niego duży wałek i zawiń w folię spożywczą. Odcinaj po kawałku, za każdym odcięciem przykrywaj ciasto folią spożywczą bądź ściereczką. Każdy kawałek zroluj w długi wałeczek i odcinaj po kopytku.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, posól ją dwiema łyżkami soli. Wrzucaj kopytka i mieszaj łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy kopytka wypłyną, odczekaj minutę i wyjmij je łyżką cedzakową. Polej gorące kopytka łyżką oleju rzepakowego, aby się nie skleiły.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekane anchois. Po chwili dodaj sproszkowaną wędzoną paprykę oraz cukier. Smaż chwilę i pilnuj, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj wiśnie (u mnie mrożone) i wymieszaj. Po 3-4 minutach dolej czerwone wytrawne wino. Zredukuj do połowy płyn i dodaj passatę pomidorową. Smaż około 10 minut, aż smaki się połączą. Następnie całość zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na suchej patelni połóż lekko posiekane orzeszki i włącz średni ogień. Gdy lekko się uprażą, dolej oliwę, zmniejsz nieco ogień i wsyp bułkę tartą. Smaż chwilę do zarumienienia bułki tartej. Następnie, dodaj posiekaną bazylię, wyłącz ogień i wymieszaj.
- Na patelnię wlej oliwę, włącz średni ogień i wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy oliwa zacznie skwierczeć, wrzuć kopytka i smaż do lekkiego zarumienienia. Następnie, dodaj masło, a po około czterech minutach posyp kopytka starkowanym parmezanem. Zmniejsz ogień, wymieszaj całość – niech kopytka zrobią się lekko chrupkie. Po około dwóch minutach, posyp całość posiekaną natką pietruszki i ułóż kopytka na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Na talerzu rozłóż odpowiednią ilość sosu. Ułóż na nim kopytka. Posyp kruszonką i gotowe! Nasze kopytka z sosem są gotowe do jedzenia 🙂 Najlepiej podawać z winem, którego użyliście do zrobienia sosu. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Podsmażane na złoto kopytka z parmezanem w wyjątkowym sosie pomidorowo-wiśniowym z dodatkiem wina i filecików anchois. Danie podane z „kruszonką” z prażonych posiekanych orzeszków ziemnych, bazylii i bułki tartej. Niestandardowa odsłona dosyć standardowego dania 🙂