Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 35 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na Instagramie
Składniki
Serek do posmarowania:
- serek śmietankowy typu Twój Smak – 70 g,
- czosnek – 1 główka,
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
- koperek świeży – 10 g,
- sól – do smaku,
Cebula:
- czerwona cebula – 180 g,
- masło – 25 g,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- ocet balsamiczny – 1,5 łyżki,
- cukier – 1 łyżeczka,
- musztarda dijon – 1 łyżeczka,
- sól i pieprz – do smaku,
Dodatkowo :
- szynka dojrzewająca – 40 g,
- figa świeża – 1 szt.
- bajgiel – 2 szt.
Sposób przygotowania
- Zacznij od upieczenia czosnku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Odetnij szczyt z główki, tak by nieco uwidocznić ząbki. Delikatnie rozchyl ząbki, ale zrób to delikatnie, żeby nie podzielić główki. Ułóż czosnek na folii aluminiowej, polej go oliwą. Zaciśnij filię, włóż czosnek na środkową półkę w piekarniku i piecz przez 35 minut. Po upieczeniu odwiń z folii i ostudź.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i roztop masło. Dodaj posiekaną w piórka czerwoną cebulę, dosyp łyżkę cukru i wymieszaj. Gdy warzywo zacznie się mocniej smażyć, zmniejsz ogień na mały i duś przez około 10 minut. Następnie dodaj ocet balsamiczny, posól, popieprz i wymieszaj. Po około 5-6 minutach dodaj musztardę, dobrze wmieszaj i zdejmij z ognia.
- W miseczce umieść serek śmietankowy, drobno posiekany koperek oraz wyciśnięty wcześniej upieczony czosnek. Całość wymieszaj widelcem, posól do smaku.
- Przekrój bajgla w połowie. Posmaruj spód serkiem, ułóż cebulkę. Następnie rozłóż cienkie plastry szynki dojrzewającej. Na sam koniec pokrój figę w cienkie plastry, ułóż na szynce i przykryj kanapkę górą bajgla. I gotowe!! Bajgiel jest gotowy do jedzenia 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Przepis na niestandardową kanapkę – pyszną i łatwą do przyrządzenia! Bajgla smarujemy serkiem śmietankowym z dodatkiem kopru i czosnku. Na to układamy konfiturę z czerwonej cebuli, szynkę dojrzewającą i – uwaga, uwaga! – świeżą figę! Kanapka łączy w sobie wytrawne smaki z orzeźwiającą słodyczą świeżego owoca.