Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy bajgiel z figami.

Bajgiel z figami

Opublikowano 27 września 202223 października 2022
Porcje:2
Czas przygotowania:35 minut
Trudność:łatwe

Film na Instagramie

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Serek do posmarowania:

  • serek śmietankowy typu Twój Smak – 70 g,
  • czosnek – 1 główka,
  • oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
  • koperek świeży – 10 g,
  • sól – do smaku,

Cebula:

  • czerwona cebula – 180 g,
  • masło – 25 g,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • ocet balsamiczny – 1,5 łyżki,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz – do smaku,

Dodatkowo :

  • szynka dojrzewająca – 40 g,
  • figa świeża – 1 szt.
  • bajgiel – 2 szt.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od upieczenia czosnku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Odetnij szczyt z główki, tak by nieco uwidocznić ząbki. Delikatnie rozchyl ząbki, ale zrób to delikatnie, żeby nie podzielić główki. Ułóż czosnek na folii aluminiowej, polej go oliwą. Zaciśnij filię, włóż czosnek na środkową półkę w piekarniku i piecz przez 35 minut. Po upieczeniu odwiń z folii i ostudź.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i roztop masło. Dodaj posiekaną w piórka czerwoną cebulę, dosyp łyżkę cukru i wymieszaj. Gdy warzywo zacznie się mocniej smażyć, zmniejsz ogień na mały i duś przez około 10 minut. Następnie dodaj ocet balsamiczny, posól, popieprz i wymieszaj. Po około 5-6 minutach dodaj musztardę, dobrze wmieszaj i zdejmij z ognia.
  3. W miseczce umieść serek śmietankowy, drobno posiekany koperek oraz wyciśnięty wcześniej upieczony czosnek. Całość wymieszaj widelcem, posól do smaku.
  4. Przekrój bajgla w połowie. Posmaruj spód serkiem, ułóż cebulkę. Następnie rozłóż cienkie plastry szynki dojrzewającej. Na sam koniec pokrój figę w cienkie plastry, ułóż na szynce i przykryj kanapkę górą bajgla. I gotowe!! Bajgiel jest gotowy do jedzenia 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Śniadania

Składniki

bajgiel, czerwona cebula, figa, serek śmietankowy, szynka dojrzewająca

Opis przepisu

Przepis na niestandardową kanapkę – pyszną i łatwą do przyrządzenia! Bajgla smarujemy serkiem śmietankowym z dodatkiem kopru i czosnku. Na to układamy konfiturę z czerwonej cebuli, szynkę dojrzewającą i – uwaga, uwaga! – świeżą figę! Kanapka łączy w sobie wytrawne smaki z orzeźwiającą słodyczą świeżego owoca.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress