Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Gruszka:
- pietruszka – 10 g,
- chili – pół papryczki/ 10 g,
- sok z limonki – sok z połowy limonki,
- oliwa z oliwek – 5 łyżki,
- gruszka – 6 plastrów / ¼ gruszki / 50 g,
- sól – szczypta,
Pasta z awokado:
- awokado – 1 sztuka / 160 g,
- czosnek – 1 duży ząbek,
- sok z limonki – 2 łyżeczki,
- koperek – 3 łyżki,
- sól i pieprz – do smaku,
Serek:
- twarożek grani – 100 g,
- szczypiorek – 15 g,
- śmietanka 30% – 30 g,
- maliny – 30 g,
Dodatkowo:
- pieczywo – 2 kromki chleba,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- jajka – 2 szt.,
- olej rzepakowy – 200 ml,
Sposób przygotowania
- Zacznij od utłuczenia w moździerzu pietruszki z solą. Następnie dodaj sok z limonki i ucieraj dalej. Powinno Ci powstać coś na podobieństwo pesto. Na sam koniec wlej trzy łyżki oliwy z oliwek i dobrze je wmieszaj. Rozsmaruj pietruszkowe pesto po całym talerzu. Ułóż na nim sześć plastrów gruszki. Posiekaj drobno papryczkę chili i rozsyp ją po gruszkach. Polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek.
- W miseczce umieść twarożek grani. Dolej śmietanę. Dodaj posiekany szczypiorek oraz pokrojone na pół maliny. Wszystko wymieszaj. Odstaw.
- Przekrój awokado. Wyjmij pestkę. Oddziel miąższ od skórki. Zmiażdż owoc widelcem. Skrop sokiem z limonki. Dodaj zmiażdżony czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj całość widelcem. Na koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaj – to w końcu kanapka z awokado 🙂
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Połóż kromki chleba. Polej kromki jeszcze jedną łyżką oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią, przewróć na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.
- Na patelnię wlej olej rzepakowy i włącz średni ogień. Na rozgrzany tłuszcz połóż jajka i zacznij je polewać, za pomocą łyżki, olejem z patelni. Usmażone sadzone jajka przełóż na ręcznik papierowy, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Na kromce rozłóż część pasty z awokado. Następnie ułóż jajko sadzone. Na część białka ułóż twarożek grani. Na górę ułóż po trzy plastry gruszki. Polej łyżką oliwy z pietruszką i chili. Gotowe! Nasza kanapka z awokado i pikantną gruszką jest już gotowa do jedzenia 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Śniadanko słodkie i pikantne jednocześnie 🙂 Na chleb szykujemy orzeźwiającą pastę z awokado, serek z twarożka grani i malin, jajko, a na wszystko układamy specjalnie przygotowaną pikantną gruszkę – z papryczką chili, i innymi przyprawami. Musicie tego spróbować 🙂
1 komentarz do “Kanapka z awokado, twarożkiem i pikantną gruszką”