Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+50 minut pieczenie batata) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTube
Składniki
Pasta – 120 g:
- upieczony batat – 100 g,
- czosnek – 1 ząbek,
- serek śmietankowy – 30 g,
- musztarda delikatesowa – 1 łyżeczka,
- sok z cytryny – 2 łyżeczki,
Glazurowane chorizo:
- kiełbasa chorizo – 80 g,
- wino czerwone półwytrawne – 60 g,
- sos balsamiczny malinowy – 2 łyżeczki,
Duszona papryka – 110 g:
- papryka czerwona – 1 cała bez gniazd nasiennych (ok. 135 g),
- cebula szalotka – 40 g,
- woda – 50 g,
- papryka słodka mielona – 1 łyżeczka,
- czosnek – 1 ząbek,
- olej rzepakowy – 2 łyżki,
- siekana pietruszka – 2 łyżki,
- chleb pszenny – 4 małe kromki (4x 25 g).
Sposób przygotowania
- Owiń ok. 150 g batata folią aluminiową wcześniej wysmarowaną olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 200 oC przez ok. 45-50 minut.
- Po pieczeniu, poczekaj aż batat ostygnie, a następnie obierz go ze skórki. Zmiażdż miąższ batata widelcem.
- Dodaj pozostałe składniki pasty: zmiażdżony ząbek czosnku, serek śmietankowy, musztardę delikatesową oraz sok z cytryny. Wtłocz składniki do miąższu batata za pomocą widelca, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż ok. 4-5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj posiekaną cebulę szalotką
i zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy warzywa lekko zmiękną, a na patelni zrobi się dość sucho, dodaj wodę i mieloną słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz trochę ogień i duś, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną (ok.
6 minut). - Na drugiej, zimnej patelni, połóż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Podgrzewaj je na bardzo małym ogniu, aż z kiełbaski zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy kiełbaska zacznie się rumienić, przewróć plastry na drugą stronę. Gdy plastry będą już zarumienione z obydwu stron, zwiększ ogień na duży
i dolej wino. Po ok. 30 sekundach, zmniejsz ogień na średni. Redukuj wino do momentu, aż ponad połowa wlanego płynu wyparuje. Dodaj sos balsamiczny, zmniejsz jeszcze bardziej ogień, i poczekaj, aż na kiełbasce wytworzy się ciemna glazura. - Rozsmaruj pastę z batatów na kromce chleba, nałóż duszoną paprykę, a na to kiełbaskę chorizo. Twoja hiszpańska kanapka z chorizo jest gotowa 🙂 Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Opis przepisu
Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować fantastyczną kanapkę w hiszpańskim klimacie z pastą z batatów, duszoną papryką oraz pyszną glazurowaną kiełbaską chorizo. To nie jest po prostu kanapka z chorizo 🙂