Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa kanapka z chorizo.

Kanapka w hiszpańskim klimacie z chorizo, pastą z batata i duszoną papryką

Opublikowano 15 września 202223 października 2022
Porcje:2
Czas przygotowania:30 minut (+50 minut pieczenie batata)
Trudność:łatwe

Film na YouTube

Składniki

Pasta – 120 g:

  • upieczony batat – 100 g,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • serek śmietankowy – 30 g,
  • musztarda delikatesowa – 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki,

Glazurowane chorizo:

  • kiełbasa chorizo – 80 g,
  • wino czerwone półwytrawne – 60 g,
  • sos balsamiczny malinowy – 2 łyżeczki,

Duszona papryka – 110 g:

  • papryka czerwona – 1 cała bez gniazd nasiennych (ok. 135 g),
  • cebula szalotka – 40 g,
  • woda – 50 g,
  • papryka słodka mielona – 1 łyżeczka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • olej rzepakowy – 2 łyżki,
  • siekana pietruszka – 2 łyżki,
  • chleb pszenny – 4 małe kromki (4x 25 g).

Sposób przygotowania

  1. Owiń ok. 150 g batata folią aluminiową wcześniej wysmarowaną olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 200 oC przez ok. 45-50 minut.
  2. Po pieczeniu, poczekaj aż batat ostygnie, a następnie obierz go ze skórki. Zmiażdż miąższ batata widelcem.
  3. Dodaj pozostałe składniki pasty: zmiażdżony ząbek czosnku, serek śmietankowy, musztardę delikatesową oraz sok z cytryny. Wtłocz składniki do miąższu batata za pomocą widelca, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż ok. 4-5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj posiekaną cebulę szalotką
    i zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy warzywa lekko zmiękną, a na patelni zrobi się dość sucho, dodaj wodę i mieloną słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz trochę ogień i duś, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną (ok.
    6 minut).
  5. Na drugiej, zimnej patelni, połóż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Podgrzewaj je na bardzo małym ogniu, aż z kiełbaski zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy kiełbaska zacznie się rumienić, przewróć plastry na drugą stronę. Gdy plastry będą już zarumienione z obydwu stron, zwiększ ogień na duży
    i dolej wino. Po ok. 30 sekundach, zmniejsz ogień na średni. Redukuj wino do momentu, aż ponad połowa wlanego płynu wyparuje. Dodaj sos balsamiczny, zmniejsz jeszcze bardziej ogień, i poczekaj, aż na kiełbasce wytworzy się ciemna glazura.
  6. Rozsmaruj pastę z batatów na kromce chleba, nałóż duszoną paprykę, a na to kiełbaskę chorizo. Twoja hiszpańska kanapka z chorizo jest gotowa 🙂 Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Łatwe, Śniadania

Składniki

batat, chorizo, papryka

Opis przepisu

Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować fantastyczną kanapkę w hiszpańskim klimacie z pastą z batatów, duszoną papryką oraz pyszną glazurowaną kiełbaską chorizo. To nie jest po prostu kanapka z chorizo 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress