Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy hummus z fasoli i brokuła.

Hummus z fasoli i brokuła

Opublikowano 6 lutego 20234 lutego 2023
Porcje:3
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:łatwe

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Hummus z fasoli i brokuła:

  • brokuł – 160 g,
  • fasola biała – 100 g,
  • tahini z miodem – 35 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • sok z limonki – 1 ½ łyżki,
  • zimna woda – 50 ml,
  • sól – do smaku,

Brokuł z pikantną oliwą:

  • brokuł – 120 g,
  • anchois – 2 duże fileciki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki,
  • pikantna papryczka – 1 pełna łyżeczka,
  • skórka z limonki – skórka starta z 1 limonki,
  • sok z limonki – ½ limonki,
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka,

Dodatkowo:

  • mała papryka słodka – 3 sztuki (85 g),
  • serek wiejski – 6 łyżek,
  • olej – 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek – do skropienia potrawy,

Grzanki:

  • masło – 20 g,
  • bułka – 1 szt. pokrojona w plastry,
  • papryka wędzona – szczypta,
  • papryka ostra – szczypta,
  • czosnek granulowany – szczypta.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od podzielenia brokuła na mniejsze i większe różyczki. Większe posłużą do hummusu, mniejsze do brokuła z oliwą. Przygotuj sobie dwa garnki i dwie miski. Do misek wlej bardzo zimną wodę, bądź wodę z kostkami lodu. Gdy będziesz wyciągać ugotowane brokuły, od razu włożysz je do tych misek, aby zakończyć proces gotowania. Zagotuj wodę w garnkach. Do każdego dodaj po łyżeczce soli oraz cukru. Wrzuć podzielonego brokuła do garnków. Małe różyczki będą się gotowały około 30 sekund – mają chrupać. Duże gotuj około 7 minut. Gdy wyciągniesz warzywo z wody, włóż je od razu do lodowatej wody w miskach. Po minucie odcedź warzywa.
  2. Teraz będziesz przygotowywać hummus. Zblenduj duże różyczki wraz z fasolą, tahini, czosnkiem, limonką, i zimną wodą. Potrwa to chwilę. Pamiętaj, aby woda była naprawdę zimna. Ten zabieg sprawi, że hummus będzie gładki i kremowy. Posól do smaku.
  3. W miseczce umieść oliwę, skórkę oraz sok z limonki, zmiażdżone anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy i posiekaną pikantną papryczkę. Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Dodaj małe różyczki brokuła i wymieszaj łyżką.
  4. Na patelni rozgrzej mocno olej. Wrzuć przekrojone na pół papryczki. Smaż chwilę na wysokiej temperaturze, aż lekko się przysmażą. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posól.
  5. Tą samą patelnie, na której smażyłeś papryczkę, użyj do zrobienia grzanek. Wyłącz ogień i od razu wrzuć masło. Obniżysz tym samym temperaturę na patelni. Włącz mały ogień. Posyp po szczypcie wymienionych wyżej przypraw. Połóż kromeczki pieczywa i smaż do zarumienienia z obu stron.
  6. Gotowe! Hummus z fasoli i brokuła jest gotowy. Możesz go teraz podać z serkiem wiejskim, grzaneczkami i pikantnymi małymi różyczkami brokuła. Smacznego 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Łatwe, Obiady, Przystawki

Składniki

anchois, brokuł, czosnek, fasola biała, masło, papryczka pikantna, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, pieczywo, serek wiejski, skórka z limonki, sok z limonki, syrop klonowy, tahini, woda

Opis przepisu

Świetnie prezentujące się danie, którego podstawą jest własnoręczne wykonany hummus z fasoli i brokuła. Do tego podajemy małe różyczki brokuła z pikantną oliwą, serek wiejski i aromatyczne podsmażane grzaneczki czosnkowo-paprykowe. Polecam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress