Porcje: | 3 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film
Składniki
Hummus z fasoli i brokuła:
- brokuł – 160 g,
- fasola biała – 100 g,
- tahini z miodem – 35 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- sok z limonki – 1 ½ łyżki,
- zimna woda – 50 ml,
- sól – do smaku,
Brokuł z pikantną oliwą:
- brokuł – 120 g,
- anchois – 2 duże fileciki,
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 4 łyżki,
- pikantna papryczka – 1 pełna łyżeczka,
- skórka z limonki – skórka starta z 1 limonki,
- sok z limonki – ½ limonki,
- syrop klonowy – 1 łyżeczka,
Dodatkowo:
- mała papryka słodka – 3 sztuki (85 g),
- serek wiejski – 6 łyżek,
- olej – 1 łyżka,
- oliwa z oliwek – do skropienia potrawy,
Grzanki:
- masło – 20 g,
- bułka – 1 szt. pokrojona w plastry,
- papryka wędzona – szczypta,
- papryka ostra – szczypta,
- czosnek granulowany – szczypta.
Sposób przygotowania
- Zacznij od podzielenia brokuła na mniejsze i większe różyczki. Większe posłużą do hummusu, mniejsze do brokuła z oliwą. Przygotuj sobie dwa garnki i dwie miski. Do misek wlej bardzo zimną wodę, bądź wodę z kostkami lodu. Gdy będziesz wyciągać ugotowane brokuły, od razu włożysz je do tych misek, aby zakończyć proces gotowania. Zagotuj wodę w garnkach. Do każdego dodaj po łyżeczce soli oraz cukru. Wrzuć podzielonego brokuła do garnków. Małe różyczki będą się gotowały około 30 sekund – mają chrupać. Duże gotuj około 7 minut. Gdy wyciągniesz warzywo z wody, włóż je od razu do lodowatej wody w miskach. Po minucie odcedź warzywa.
- Teraz będziesz przygotowywać hummus. Zblenduj duże różyczki wraz z fasolą, tahini, czosnkiem, limonką, i zimną wodą. Potrwa to chwilę. Pamiętaj, aby woda była naprawdę zimna. Ten zabieg sprawi, że hummus będzie gładki i kremowy. Posól do smaku.
- W miseczce umieść oliwę, skórkę oraz sok z limonki, zmiażdżone anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy i posiekaną pikantną papryczkę. Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Dodaj małe różyczki brokuła i wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej mocno olej. Wrzuć przekrojone na pół papryczki. Smaż chwilę na wysokiej temperaturze, aż lekko się przysmażą. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posól.
- Tą samą patelnie, na której smażyłeś papryczkę, użyj do zrobienia grzanek. Wyłącz ogień i od razu wrzuć masło. Obniżysz tym samym temperaturę na patelni. Włącz mały ogień. Posyp po szczypcie wymienionych wyżej przypraw. Połóż kromeczki pieczywa i smaż do zarumienienia z obu stron.
- Gotowe! Hummus z fasoli i brokuła jest gotowy. Możesz go teraz podać z serkiem wiejskim, grzaneczkami i pikantnymi małymi różyczkami brokuła. Smacznego 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Świetnie prezentujące się danie, którego podstawą jest własnoręczne wykonany hummus z fasoli i brokuła. Do tego podajemy małe różyczki brokuła z pikantną oliwą, serek wiejski i aromatyczne podsmażane grzaneczki czosnkowo-paprykowe. Polecam 🙂