Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe grzanki z jajkiem na kremie groszkowym.

Grzanki z jajkiem na kremie groszkowym

Opublikowano 5 lutego 20234 lutego 2023
Porcje:2
Czas przygotowania:60 minut
Trudność:średnie

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Krem z groszku:

  • groszek – 300 g,
  • szalotka – 50 g,
  • tahini z miodem – 35 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oliwa – 1 łyżka,
  • sok z cytryny – sok z ½ cytryny,
  • woda – 50 ml,
  • sól – do smaku,

Salsa z groszkiem:

  • groszek – 50 g (ujęte po ugotowaniu z 300 g),
  • natka pietruszki – 2 łyżki,
  • pikantna papryczka – ½ łyżeczki,
  • czosnek – 1 mały ząbek,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • sól – do smaku,

Ponadto (na jedną porcję):

  • jajka – 2 sztuki,
  • bagietka lub większa bułka – 2 kromki (na grzanki z jajkiem :)),
  • prosciutto lub szynka parmeńska – 40 g,
  • masło (do obsmażenia pieczywa) – 15 g,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od usmażenia na łyżce oliwy szalotki oraz czosnku. Ugotuj wodę w garnku z łyżeczką soli oraz cukru. Wrzuć do wrzątku mrożony groszek. Po kilku minutach, zalej go zimną wodą (zblanszuj) i odcedź na sitku. Odejmij z całości 50 gramów groszku – przyda się później. Resztę zblenduj na kremową konsystencję z sokiem z cytryny, zarumienioną szalotką z czosnkiem, wodą, szczyptą soli i tahini (jeśli nie masz tahini z dodatkiem miodu: użyj 25 g tahini i łyżeczkę miodu).
  2. Odjęty groszek wymieszaj z posiekaną pietruszką, pikantną papryczką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz oliwą.
  3. Zagotuj wodę w nowym garnku. Dodaj łyżkę octu. Do mniejszego naczynia rozbij jajko. Zmniejsz ogień tak, by woda lekko pyrkała. Zrób wirek łyżką. Gdy się odrobinę uspokoi, wlej z naczynia jajko. W razie potrzeby pomóż sobie delikatnie łyżką, aby jajko się ładnie ukształtowało. Zrób to samo z drugim jajkiem. Gotuj do 3 – 4 minut.
  4. Na patelni rozpuść masło. Usmaż na złoto kromki pieczywa.
  5. Na talerzu rozsmaruj krem. Ułóż na nim pieczywo. Połóż na pieczywie jajka. Porwij szynkę parmeńską i ułóż na talerzu przy jajkach, na kremie z groszku. Następnie rozłóż salsę z groszku na górę. Nasze grzanki z jajkiem na kremie groszkowym są gotowe. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do godziny, Kolacja, Śniadania, Średnie

Składniki

bagietka, cebula, czosnek, groszek, jajko, masło, natka pietruszki, papryczka pikantna, prosciutto, sok z cytryny, tahini, woda

Opis przepisu

Podsmażane na masełku grzanki z jajkiem w koszulce i szynką prosciutto, ułożone na wyjątkowym kremie z groszku, cebuli, czosnku, miodu i tahini. Całość podana z pikantną groszkową salsą 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress