Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 60 minut |
Trudność: | średnie |
Film
Składniki
Krem z groszku:
- groszek – 300 g,
- szalotka – 50 g,
- tahini z miodem – 35 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- oliwa – 1 łyżka,
- sok z cytryny – sok z ½ cytryny,
- woda – 50 ml,
- sól – do smaku,
Salsa z groszkiem:
- groszek – 50 g (ujęte po ugotowaniu z 300 g),
- natka pietruszki – 2 łyżki,
- pikantna papryczka – ½ łyżeczki,
- czosnek – 1 mały ząbek,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- sól – do smaku,
Ponadto (na jedną porcję):
- jajka – 2 sztuki,
- bagietka lub większa bułka – 2 kromki (na grzanki z jajkiem :)),
- prosciutto lub szynka parmeńska – 40 g,
- masło (do obsmażenia pieczywa) – 15 g,
Sposób przygotowania
- Zacznij od usmażenia na łyżce oliwy szalotki oraz czosnku. Ugotuj wodę w garnku z łyżeczką soli oraz cukru. Wrzuć do wrzątku mrożony groszek. Po kilku minutach, zalej go zimną wodą (zblanszuj) i odcedź na sitku. Odejmij z całości 50 gramów groszku – przyda się później. Resztę zblenduj na kremową konsystencję z sokiem z cytryny, zarumienioną szalotką z czosnkiem, wodą, szczyptą soli i tahini (jeśli nie masz tahini z dodatkiem miodu: użyj 25 g tahini i łyżeczkę miodu).
- Odjęty groszek wymieszaj z posiekaną pietruszką, pikantną papryczką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz oliwą.
- Zagotuj wodę w nowym garnku. Dodaj łyżkę octu. Do mniejszego naczynia rozbij jajko. Zmniejsz ogień tak, by woda lekko pyrkała. Zrób wirek łyżką. Gdy się odrobinę uspokoi, wlej z naczynia jajko. W razie potrzeby pomóż sobie delikatnie łyżką, aby jajko się ładnie ukształtowało. Zrób to samo z drugim jajkiem. Gotuj do 3 – 4 minut.
- Na patelni rozpuść masło. Usmaż na złoto kromki pieczywa.
- Na talerzu rozsmaruj krem. Ułóż na nim pieczywo. Połóż na pieczywie jajka. Porwij szynkę parmeńską i ułóż na talerzu przy jajkach, na kremie z groszku. Następnie rozłóż salsę z groszku na górę. Nasze grzanki z jajkiem na kremie groszkowym są gotowe. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Podsmażane na masełku grzanki z jajkiem w koszulce i szynką prosciutto, ułożone na wyjątkowym kremie z groszku, cebuli, czosnku, miodu i tahini. Całość podana z pikantną groszkową salsą 🙂