Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe risotto z dynią

Dyniowe risotto

Opublikowano 14 października 202223 października 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:80 minut
Trudność:trudne

Film na YouTubie

Składniki

Risotto z dynią:

  • dynia piżmowa – 1 szt., z czego:
    • część dolna do pieczenia (bez pestek, oczyszczona, w skórce) – 500 g,
    • część górna pokrojona w kostkę 2x2cm – 280 g,
    • część górna pokrojona w drobną kosteczkę (do soffritto) – 35 g,
  • bulion – 2 litry (podzielony na dwa garnki),
  • cebula – 60 g,
  • seler naciowy – 40 g,
  • papryka czerwona słodka – 40 g,
  • rozmaryn – kilka gałązek (5 g),
  • czosnek – 2 duże ząbki (10 g),
  • wino – 200 ml,
  • śmietana 30% – 70 g,
  • ryż – 200 g,
  • parmezan / gran padano – 80 g,
  • masło – 50 g,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • sól i pieprz – do smaku,

Salsa mango:

  • mango świeże – 75 g,
  • twaróg wędzony – 60 g,
  • musztarda francuska – 3 łyżeczki / 30 g,
  • świeży imbir – 3/4 łyżeczki,

Kruszonka z bułki tartej (do przyzdobienia risotto z dynią):

  • chili świeże – 5 g,
  • pistacje – 25 g,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • bułka tarta – 4 czubate łyżki,
  • sól – do smaku,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przekrojenia dyni w zwężającym się odcinku. Dynia ma część dolną z pestkami i górną, która jest bez pestek – zaczynamy od tej dolnej. Przekrój tą część na osiem równych części tak, aby powstały zgrabne łódeczki. Wydłub z nich pestki łyżką. Tak przygotowane kawałki dyni obsmaruj oliwą z oliwek. Teraz ją włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Piecz przez 20 minut, a następnie trzymaj 10 minut przy wyłączonym otwartym piekarniku.
  2. Górną część dyni obierz ze skórki – nie musisz odcinać za dużo, wystarczy aby na miąższu nie były widoczne żadne zielone i białe pasma. Teraz pokrój dynię w plastry, a następnie w kostkę o wymiarach około 2×2 cm.
  3. Z ostatniego plastra dyni zrób malutką kosteczkę na soffritto, czyli początkowe smażenie.
  4. Z upieczonej dyni odkrój skórkę, a do miąższu dodaj śmietanę kremówkę. Zblenduj je na gładką masę i posól do smaku.
  5. Podane w przepisie 2 l bulionu podziel na dwa garnki. Jedna część będzie używana do podlewania risotto, a druga do tego, aby ugotować w niej dużą kostkę dyni. Zagotuj obydwa buliony. Gdy zaczną wrzeć, przykryj je pokrywką i wyłącz gaz. Do jednego wrzuć gałązki rozmarynu. Ten, którego będziesz używać do podlewania risotto (bez rozmarynu) nie będzie musiał być wrzący, ale powinien być ciepły – w trakcie przygotowywania risotto w razie konieczności może wymagać dodatkowego podgrzania.
  6. Na ogniu pomiędzy małym, a średnim, połóż garnek z grubym dnem (albo nieprzywierającym dnem nadającym się do smażenia). Wrzuć 25 g masła oraz jedną łyżkę oliwy. Gdy masło się nieco rozpuści, możesz już wrzucić bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się nieco zeszkli, dodaj drobno pokrojone: seler naciowy, paprykę oraz dynię. Smaż około 5 minut, ale nie dopuść, aby cebula się przypaliła. W międzyczasie dodaj jeszcze drobno posiekany czosnek. Następnie, gdy warzywa się zeszklą, dodaj ryż. Teraz smaż przez około trzy minuty, aż ryż zrobi się przejrzysty. Wlej wino i zwiększ nieco ogień. Gdy alkohol odparuje, a w garnku zrobi się sucho, zacznij dodawać bulion – chochla po chochli, nie wlewając zbyt dużo. Płyn ma nieco przykryć ryż, nie więcej. Pozwól, by ryż wchłonął płyn i wtedy dodawaj kolejną porcję bulionu.
  7. Gdy wlałeś już około 400 ml płynu, zacznij dodawać w trzech turach zblendowaną dynię ze śmietaną: trochę bulionu i jedna porcja pulpy. Uwaga! Całość zacznie automatycznie gęstnieć, więc zmniejsz nieco ogień w razie przypalania.
  8. Przygotowując ten przepis, zużyłam 600 ml bulionu do risotto, u Ciebie może wyjść nieco mniej, albo nieco więcej. Zależy to od tego jakiego rodzaju ryżu użyjesz oraz od dokładniej temperatury.
  9. Teraz wracamy do drugiego garnka z bulionem i rozmarynem: zagotuj wywar. Gdy zacznie wrzeć, dobrze go posól. Wrzuć do wrzątku kostki dyni i gotuj nieco mniej niż 5 minut – dynia ma być al dente, gotowa do zjedzenia, ale nie przegotowana. Wyjmij kostki z wody.
  10. Gdy Twój ryż będzie już gotowy (miękki, ale nie rozgotowany – gotowanie risotto trwa około 20 minut), dodaj kostki dyni. Wymieszaj całość, dodaj pół chochli bulionu oraz włóż resztkę masła (25 g) i starkowany na drobnych oczkach parmezan. Przykryj garnek pokrywką, wyłącz gaz i poczekaj 3-4 minuty. Wymieszaj zawartość garnka i ponownie przykryj, tym razem na 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem w razie konieczności. Risotto z dynią jest prawie gotowe 🙂
  11. Pikantna posypka: Na patelnię na średnim ogniu wrzuć posiekane pistacje i praż je przez około 4 minuty. Następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek i drobno posiekaną papryczkę chili (możesz użyć też płatków chili, albo ostrej papryki, oczywiście w mniejszej ilości). Po niecałej minucie dodaj bułkę tartą. Wymieszaj i dodaj kolejną łyżkę oliwy z oliwek. Praż bułkę, aż zmieni kolor – około 5-8 minut. Posól do smaku.
  12. Salsa z mango: Pokrój mango w małą kostkę. Dodaj do niej musztardę, pokruszony wędzony twaróg, starkowany swieży imbir i wymieszaj. Gotowe! Risotto z dynią jest gotowe do szamania 🙂
  13. Serwuj risotto na talerzach, na górę rozłóż w kilku miejscach salsę, posyp dwiema łyżkami uprażonej bułki tartej i gotowe!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do dwóch godzin, Obiady, Trudne

Składniki

bulion, cebula, chili, czosnek, dynia, imbir, mango, musztarda francuska, papryka, parmezan, pistacje, ryż, seler naciowy, twaróg wędzony, wino

Opis przepisu

Autentycznie włoski przepis na dyniowe risotto – wraz z praktycznymi radami jak przygotować tą „trudną” potrawę. Ryż jest gotowany z pulpą z dyni piżmowej w połączeniu z winem, bulionem i dodatkami warzywnymi: cebulą, selerem naciowym, papryką, czosnkiem. Całość ozdabiamy dwoma dodatkami: salsą ze świeżego mango, twarogu wędzonego, imbiru i musztardy oraz pikantną kruszonką z bułki tartej i chilli.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress