Porcje: | 6 |
Czas przygotowania: | do 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Dyniowe pancakes:
- mąka pszenna – 200 g,
- puree z dyni – 200 g,
- mleko – 180 ml,
- jajka – 2 sztuki,
- cukier – 65 g,
- śmietanka 30 % – 60 ml,
- cukier waniliowy – 1 saszetka / 16 g,
- przyprawa do piernika – 2 łyżeczki,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- sól – ½ łyżeczki,
- olej rzepakowy – 3 łyżki,
Dodatkowo:
- śliwki – 6 sztuk,
- śmietanka 30% – 200 ml,
- masło orzechowe – 150 g,
- masło – 30 g,
- przyprawa do grzanego wina – 2 łyżeczki,
- powidła śliwkowe – 2 łyżki,
- sól – duża szczypta,
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania dwóch misek. W jednej umieść składniki suche, czyli mąkę, cukry, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i wymieszaj rózgą kuchenną, żeby pozbyć się grudek.
- W drugiej misce umieść pure z dyni, jajka, mleko oraz olej rzepakowy. Wymieszaj mikserem krótko – tylko tak, aby składniki się połączyły.
- Następnie połącz suche składniki z mokrymi i miksuj również krótko, tylko do połączenia składników.
- Odstaw ciasto na 15 minut. W tym czasie możesz zrobić sos oraz śliwki.
- Rozpuść 15 g masła na patelni i włącz średni ogień. Gdy tłuszcz się rozpuści, wrzuć na patelnie pokrojone w plastry śliwki. Smaż około 7-10 minut. Następnie dodaj przyprawę do grzanego wina. Wymieszaj, dodaj 1 łyżkę powideł śliwkowych i wyłącz ogień. Wymieszaj dobrze, ale ostrożnie. Tłuszcz i powidła powinny się połączyć w sos, który oblepi owoce.
- Zagrzej śmietankę w rondelku. Pamiętaj, aby nie wrzała, a była gorąca. Wyłącz ogień. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj rózgą kuchenną, aby powstał jednolity sos. Dodaj sporą szczyptę soli i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj odrobinę mleka / śmietanki i podgrzej. Pamiętaj by robić to na małym ogniu i unikać wrzenia.
- Umieść patelnię na średnim ogniu i zacznij wylewać ciasto na małe placuszki. Gdy zobaczysz, że na cieście zaczną się robić bąbelki, możesz przewrócić placuszek na drugą stronę.
- Na talerzu umieść placuszek. Połóż na nim trochę śliwek. Przykryj kolejnym placuszkiem i umieść na nim łyżkę śliwek. Zrób konstrukcję z 4-5 placuszków. Na górze powinien być placuszek bez śliwek. Wtedy możesz polać wieżę obficie sosem. Nasze dyniowe pancakes są gotowe 🙂 Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Pankejki, pancakes, naleśniczki… wiele nazw, jedno danie – puszyste, delikatne, pyszne 🙂 Przepis na dyniowe pancakes, które wyrastają jak na drożdżach, a podajemy je na restauracyjny sposób: ułożone w wieżę, ze śliwkami i wyjątkowym, aromatycznym sosem orzechowym. Smacznego 🙂