Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 40 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTube
Składniki
Ciasteczkowy spód na deser wiśniowy:
- ciasteczka kakaowe z białą czekoladą – 150 g,
- masło – 25 g,
- dżem wiśniowy – 35 g,
Wiśniowa frużelina:
- dżem wiśniowy – 120 g,
- mrożone wiśnie – 450 g,
- suszone wiśnie – 90 g,
- orzeszki ziemne niesolone – 90 g,
- mąka ziemniaczana – 20 g,
- wino różowe półwytrawne – 360 ml,
- cukier puder (opcjonalnie),
Krem :
- mascarpone – 200 g,
- śmietana 18 % – 160 g,
- śmietana 12% – 90 g,
- cukier puder – 60 g,
Dodatkowo:
- gorzka czekolada – 30 g,
Sposób przygotowania
- Frużelina: Do garnka wlej 320 g wina i gotuj około 5 minut na dużym ogniu. Do osobnego naczynia wlej pozostałe 40 g wina, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Do gotującego się wina dodaj mrożone wiśnie. Gdy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień na średni i poczekaj aż wiśnie nie będą już zmrożone. Następnie dodaj wymieszaną resztę wina z mąką i zagotuj całość, często mieszając. Zdejmij wszystko z ognia i dodaj dżem oraz suszone owoce. Na patelni podpraż orzeszki. Gdy będą gotowe, posiekaj je niezbyt drobno i dodaj do frużeliny.
- Ciasteczkowy spód: zacznij od roztopienia masła. Gdy będzie już płynne, zdejmij je z ognia. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze albo potłucz wałkiem do ciasta, tak aby powstały duże okruszki. Dodaj roztopione masło oraz dżem.
- Krem: dopilnuj, aby składniki były schłodzone przed przygotowaniem. Do misy miksera wrzuć serek mascarpone, śmietanę i cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania kremu. Najpierw na mniejszych obrotach, a później na większych. Na koniec dodaj śmietanę 12% i jeszcze krótko ubijaj.
- Prezentacja: W pucharku ułóż ciasteczkowy spód i delikatnie uklep łyżką. Na to rozłóż ostudzony kisiel wiśniowy, a następnie krem. Posiekaj gorzką czekoladę oraz posyp nią wierzch deseru. Przed podaniem, schłódź deser wiśniowy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Trzywarstwowy deser – zaczynamy od ciasteczkowego spodu zrobionego z ciasteczek kakaowych z białą czekoladą. Na nim znajduje się wiśniowa frużelina, przyrządzona z dżemu wiśniowego, mrożonych i suszonych wisni, oraz orzeszków ziemnych. Całość jest zwieńczona kremem z serka mascarpone i kwaśnej śmietany. Pychota!