Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy deser wiśniowo-śmietankowy

Deser wiśniowo-śmietankowy

Opublikowano 6 października 202223 października 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:40 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTube

Składniki

Ciasteczkowy spód na deser wiśniowy:

  • ciasteczka kakaowe z białą czekoladą – 150 g,
  • masło – 25 g,
  • dżem wiśniowy – 35 g,

Wiśniowa frużelina:

  • dżem wiśniowy – 120 g,
  • mrożone wiśnie – 450 g,
  • suszone wiśnie – 90 g,
  • orzeszki ziemne niesolone – 90 g,
  • mąka ziemniaczana – 20 g,
  • wino różowe półwytrawne – 360 ml,
  • cukier puder (opcjonalnie),

Krem :

  • mascarpone – 200 g,
  • śmietana 18 % – 160 g,
  • śmietana 12% – 90 g,
  • cukier puder – 60 g,

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada – 30 g,

Sposób przygotowania

  1. Frużelina: Do garnka wlej 320 g wina i gotuj około 5 minut na dużym ogniu. Do osobnego naczynia wlej pozostałe 40 g wina, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Do gotującego się wina dodaj mrożone wiśnie. Gdy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień na średni i poczekaj aż wiśnie nie będą już zmrożone. Następnie dodaj wymieszaną resztę wina z mąką i zagotuj całość, często mieszając. Zdejmij wszystko z ognia i dodaj dżem oraz suszone owoce. Na patelni podpraż orzeszki. Gdy będą gotowe, posiekaj je niezbyt drobno i dodaj do frużeliny.
  2. Ciasteczkowy spód: zacznij od roztopienia masła. Gdy będzie już płynne, zdejmij je z ognia. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze albo potłucz wałkiem do ciasta, tak aby powstały duże okruszki. Dodaj roztopione masło oraz dżem.
  3. Krem: dopilnuj, aby składniki były schłodzone przed przygotowaniem. Do misy miksera wrzuć serek mascarpone, śmietanę i cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania kremu. Najpierw na mniejszych obrotach, a później na większych. Na koniec dodaj śmietanę 12% i jeszcze krótko ubijaj.
  4. Prezentacja: W pucharku ułóż ciasteczkowy spód i delikatnie uklep łyżką. Na to rozłóż ostudzony kisiel wiśniowy, a następnie krem. Posiekaj gorzką czekoladę oraz posyp nią wierzch deseru. Przed podaniem, schłódź deser wiśniowy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do godziny, Łatwe

Składniki

ciasteczka kakaowe, czekolada, dżem wiśniowy, mascarpone, orzeszki ziemne, wiśnie

Opis przepisu

Trzywarstwowy deser – zaczynamy od ciasteczkowego spodu zrobionego z ciasteczek kakaowych z białą czekoladą. Na nim znajduje się wiśniowa frużelina, przyrządzona z dżemu wiśniowego, mrożonych i suszonych wisni, oraz orzeszków ziemnych. Całość jest zwieńczona kremem z serka mascarpone i kwaśnej śmietany. Pychota!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress