Porcje: | 2 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film
Składniki
Budyń na deser kukurydziany:
- woda – 250 ml,
- mleko kokosowe – 200 ml,
- kaszka kukurydziana – 65 g,
- syrop klonowy / miód – 2 pełne łyżeczki,
- laska wanilii – 1 sztuka,
- sól – szczypta,
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (dowolny dżem) – 4 łyżeczki,
- pomarańcza – 1 sztuka,
- jogurt wegański / naturalny – 4 łyżeczki,
- syrop klonowy / miód – odrobina na wierzch,
- mięta – do dekoracji,
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę i wsyp kaszkę. Zagotuj całość na małym ogniu. Gdy kaszka zgęstnieje, dolej mleko kokosowe. Dodaj miód lub syrop klonowy. Często mieszaj w garnku. Gdy całość zgęstnieje, a kaszka zrobi się miękka, wyłącz ogień i zblenduj do kremowej konsystencji. Przelej do naczynia,
w którym będziesz podawać. - Poczekaj, aż troszkę przestygnie. W tym czasie wyfiletuj pomarańczę.
- Na budyń kukurydziany ułóż dżem lub powidła. Ułóż fileciki pomarańczy. Dodaj kleks jogurtu. Polej odrobinką miodu lub syropu klonowego. Udekoruj miętą. Możesz jeść jeszcze lekko ciepłe albo schłodzić w lodówce. Obie wersje są pyszne! Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Szybki deser z budyniu kukurydzianego. Oprócz słodkiej masy budyniowej, mamy tu orzeźwiający smak cytrusów i delikatnie cierpkich powideł. Mieszanka idealna! W przepisie warianty składników na wersję fit i wege 🙂