Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe ciasto z batatów.

Ciasto z batatów

Opublikowano 21 lutego 202319 lutego 2023
Porcje:10
Czas przygotowania:do 60 minut
Trudność:łatwe

Składniki

Ciasto z batatów:

  • mąka pszenna – 250 g,
  • puree z batata – 250 g,
  • dżem truskawkowy – 120 g,
  • masło – 100 g,
  • olej rzepakowy – 100ml,
  • jajka – 3 sztuki,
  • cukier waniliowy – 30 g,
  • sok z jednej limonki,
  • laska wanilii – ziarenka z połowy laski,
  • proszek do pieczenia – 1 ½ łyżeczki,
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki,

Krem:

  • serek śmietankowy typu Twój smak – 135 g,
  • skyr naturalny – 1 ½ łyżki,
  • cukier puder – 3 łyżeczki,
  • skórka starta z jednej limonki,

Dodatkowo:

  • granat – 1/2 szt.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Za pomocą miksera utrzyj lekko masło. Dodaj dżem oraz cukier waniliowy i miksuj dalej. Jajka wymieszaj z olejem i dodaj do masy. Jeśli nagle się zważy, nie przejmuj się tym. Dodaj resztę składników. Wymieszaj najpierw za pomocą szpatułki. Potem możesz skorzystać z pomocy miksera, ale tylko do połączenia składników.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 40 minut, przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu. Sprawdź czy jest upieczone patyczkiem do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyciągnięciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki na krem. Rozsmaruj po schłodzonym cieście.
  4. Posyp pestkami granatu. Twoje ciasto z batatów jest gotowe, smacznego 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do godziny, Łatwe

Składniki

batat, cukier puder, cukier waniliowy, dżem truskawkowy, granat, jajko, jogurt skyr, laska wanilii, mąka pszenna, masło, serek śmietankowy, skórka z limonki, sok z limonki

Opis przepisu

Pyszne ucierane ciasto na bazie puree z batata, limonki, wanilii i dżemu truskawkowego, podawane z delikatnie limonkowym kremem jogurtowo-śmietankowym. Niestandardowe, lecz bardzo smaczne połączenie!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress