Porcje: | 10 |
Czas przygotowania: | do 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Składniki
Ciasto z batatów:
- mąka pszenna – 250 g,
- puree z batata – 250 g,
- dżem truskawkowy – 120 g,
- masło – 100 g,
- olej rzepakowy – 100ml,
- jajka – 3 sztuki,
- cukier waniliowy – 30 g,
- sok z jednej limonki,
- laska wanilii – ziarenka z połowy laski,
- proszek do pieczenia – 1 ½ łyżeczki,
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki,
Krem:
- serek śmietankowy typu Twój smak – 135 g,
- skyr naturalny – 1 ½ łyżki,
- cukier puder – 3 łyżeczki,
- skórka starta z jednej limonki,
Dodatkowo:
- granat – 1/2 szt.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Za pomocą miksera utrzyj lekko masło. Dodaj dżem oraz cukier waniliowy i miksuj dalej. Jajka wymieszaj z olejem i dodaj do masy. Jeśli nagle się zważy, nie przejmuj się tym. Dodaj resztę składników. Wymieszaj najpierw za pomocą szpatułki. Potem możesz skorzystać z pomocy miksera, ale tylko do połączenia składników.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 40 minut, przy grzaniu góra – dół bez termoobiegu. Sprawdź czy jest upieczone patyczkiem do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyciągnięciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
- Wymieszaj ze sobą składniki na krem. Rozsmaruj po schłodzonym cieście.
- Posyp pestkami granatu. Twoje ciasto z batatów jest gotowe, smacznego 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Pyszne ucierane ciasto na bazie puree z batata, limonki, wanilii i dżemu truskawkowego, podawane z delikatnie limonkowym kremem jogurtowo-śmietankowym. Niestandardowe, lecz bardzo smaczne połączenie!