Porcje: | 14 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+ stygnięcie) |
Trudność: | średnie |
Film na YouTubie
Składniki
Krem z zielonego groszku:
- groszek zielony mrożony – 150 g,
- cebula szalotka – 30 g,
- śmietana 18% – 70 g,
- śmietana 30% – 50 g,
- oliwa z oliwek – ½ łyżki,
- czosnek – 1 ząbek,
- koperek świeży – 2 łyżki,
- majonez – 1 czubata łyżeczka,
- sól i pieprz – do smaku,
Ciasto francuskie z łososiem:
- ciasto francuskie – 2 arkusze po 275 g,
- jajko – 1 sztuka,
- śmietana 30%– 2 łyżki,
Dodatkowo:
- łosoś wędzony – 80 g,
- koperek – do dekoracji,
Sposób przygotowania
- Zacznij od ostrożnego rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie, delikatnie je rozwałkuj. Wytnij okręgi z ciasta francuskiego. Z połowy krążków wytnij jeszcze mniejsze koła. Rozbij jajko i wymieszaj je ze śmietaną. Posmaruj rozbełtanym jajkiem koła bez otworów. Następnie nałóż na niej koła z otworami i mocniej przygnieć brzegi. Pamiętaj, żeby nie odkształcić ciasta. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Piecz do 20 minut w temperaturze 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Wyjmij ciastka i poczekaj, aż ostygną.
- Następnie czubkiem ostrego noża natnij środek tak, aby wyjąć kawałek ciasta. Za pomocą palca zrób miejsce na krem w wyciętej dziurce. Włóż wykrojony wierzch ciastka do środka.
- Na patelni na oliwie zeszklij pokrojona szalotkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Wymieszaj, a gdy woda zacznie wrzeć – dodaj mrożony, zielony groszek. Blanszuj do momentu, aż groszek wypłynie na wierz. Wyjmij go sitkiem albo łyżką cedzakową i zahartuj w zimnej wodzie. Odcedź na sitku.
- Do wysokiego naczynia wrzuć groszek, cebulę, którą zeszkliłeś na patelni, śmietanę 18%, śmietanę 30%, posól i popieprz. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Następnie dodaj łyżkę majonezu, posiekany drobno koperek i wymieszaj łyżką. Schłódź krem w lodówce.
- Pokrój połowę łososia w drobną kostkę, a drugą połowę – pod ukosem w cienkie płaty.
- Schłodzony krem, który będzie miał zwartą konsystencję, przełóż do rękawa cukierniczego.
- Odetnij końcówkę rękawa i nadziewaj kremem z groszku ciastko francuskie do połowy jego wnętrza. Następnie nałóż odrobinę łososia pokrojonego w kostkę. Przykryj kremem i ułóż płaty łososia. Udekoruj koperkiem. Ciasto francuskie z łososiem jest gotowe 😉 Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Opis przepisu
Idealna przystawka typu finger food na Sylwestra – wędzony łosoś z kremem z zielonego groszku w ciasteczku francuskim. Jednocześnie wytrawny i delikatny, w rozmiarze na dwa kęsy – goście będą połykać szybciej, niż zdążycie donosić 😉