Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe ciasto francuskie z łososiem i kremem z zielonego groszku.

Ciasto francuskie z łososiem i kremem z groszku

Opublikowano 27 grudnia 202227 grudnia 2022
Porcje:14
Czas przygotowania:30 minut (+ stygnięcie)
Trudność:średnie

Film na YouTubie

Składniki

Krem z zielonego groszku:

  • groszek zielony mrożony – 150 g,
  • cebula szalotka – 30 g,
  • śmietana 18% – 70 g,
  • śmietana 30% – 50 g,
  • oliwa z oliwek – ½ łyżki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • koperek świeży – 2 łyżki,
  • majonez – 1 czubata łyżeczka,
  • sól i pieprz – do smaku,

Ciasto francuskie z łososiem:

  • ciasto francuskie – 2 arkusze po 275 g,
  • jajko – 1 sztuka,
  • śmietana 30%– 2 łyżki,

Dodatkowo:

  • łosoś wędzony – 80 g,
  • koperek – do dekoracji,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od ostrożnego rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie, delikatnie je rozwałkuj. Wytnij okręgi z ciasta francuskiego. Z połowy krążków wytnij jeszcze mniejsze koła. Rozbij jajko i wymieszaj je ze śmietaną. Posmaruj rozbełtanym jajkiem koła bez otworów. Następnie nałóż na niej koła z otworami i mocniej przygnieć brzegi. Pamiętaj, żeby nie odkształcić ciasta. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Piecz do 20 minut w temperaturze 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Wyjmij ciastka i poczekaj, aż ostygną.
  2. Następnie czubkiem ostrego noża natnij środek tak, aby wyjąć kawałek ciasta. Za pomocą palca zrób miejsce na krem w wyciętej dziurce. Włóż wykrojony wierzch ciastka do środka.
  3. Na patelni na oliwie zeszklij pokrojona szalotkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Wymieszaj, a gdy woda zacznie wrzeć – dodaj mrożony, zielony groszek. Blanszuj do momentu, aż groszek wypłynie na wierz. Wyjmij go sitkiem albo łyżką cedzakową i zahartuj w zimnej wodzie. Odcedź na sitku.
  5. Do wysokiego naczynia wrzuć groszek, cebulę, którą zeszkliłeś na patelni, śmietanę 18%, śmietanę 30%, posól i popieprz. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Następnie dodaj łyżkę majonezu, posiekany drobno koperek i wymieszaj łyżką. Schłódź krem w lodówce.
  6. Pokrój połowę łososia w drobną kostkę, a drugą połowę – pod ukosem w cienkie płaty.
  7. Schłodzony krem, który będzie miał zwartą konsystencję, przełóż do rękawa cukierniczego.
  8. Odetnij końcówkę rękawa i nadziewaj kremem z groszku ciastko francuskie do połowy jego wnętrza. Następnie nałóż odrobinę łososia pokrojonego w kostkę. Przykryj kremem i ułóż płaty łososia. Udekoruj koperkiem. Ciasto francuskie z łososiem jest gotowe 😉 Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Przystawki, Średnie

Składniki

cebula, ciasto francuskie, czosnek, groszek, jajko, koperek, łosoś, majonez, śmietana

Opis przepisu

Idealna przystawka typu finger food na Sylwestra – wędzony łosoś z kremem z zielonego groszku w ciasteczku francuskim. Jednocześnie wytrawny i delikatny, w rozmiarze na dwa kęsy – goście będą połykać szybciej, niż zdążycie donosić 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress