Porcje: | 10 |
Czas przygotowania: | 25 minut (+ 40 minut pieczenia) |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Ciasto dyniowe:
- upieczona dynia – 130 g,
- masło (w temperaturze pokojowej) – 100 g,
- mąka – 220 g,
- cukier puder – 100 g,
- cukier waniliowy – 2 saszetki / 32 g,
- masło orzechowe – 60 g,
- jajka – 2 sztuki,
- mleko – 5 łyżek,
- ciasteczka amaretti – 8 szt.,
- orzechy arachidowe smażone, solone – 25 g,
- żurawina suszona – 20 g,
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
Krem:
- jajka – 3 szt. (2 szt. całe i 1 żółtko),
- masło – 50 g,
- cukier puder – 100 g,
- sok z jednej cytryny,
- masło orzechowe – 50 g,
Opcjonalne przystrojenie:
- pieczona dynia – ¼ dyni,
- skórka z jednej cytryny,
- jabłko zielone – ½ szt. (ze skórką),
- sok z cytryny – odrobina,
- ciasteczka giotto – 8 sztuk,
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W duże misce umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy i zacznij ucierać składniki mikserem do uzyskania jasnej masy. Następnie dodaj jajka i dalej miksuj do momentu uzyskania puszystości. Dodaj puree z dyni, masło orzechowe i wymieszaj szpatułką. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko oraz ponownie wymieszaj szpatułką. Na sam koniec dodaj pokruszone ciasteczka amaretti, posiekane orzechy arachidowe oraz suszoną żurawinę. Wymieszaj całość. Ciasto ma być zwarte i dosyć ciężkie.
- Wyłóż surowe ciasto na wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną mąką keksówkę. Wyrównaj wierzch i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Ciasto zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- W misce umieść jajka i ubijaj mikserem do puszystości.
- Wstaw garnek z wodą i ustaw na nim miskę odporną na wysoką temperaturę, włącz mały ogień. Do miski wrzuć masło, cukier puder i sok z cytryny. Mieszaj wszystko rózgą kuchenną, aż składniki się połączą, a masło rozpuści. Dodaj masło orzechowe i dalej mieszaj. Następnie, dodaj wcześniej ubite jajka i energicznie ubijaj trzepaczką. Możesz użyć robota kuchennego, ale na bardzo niskich obrotach. Ubijaj do momentu, aż powstanie gęsty krem. Pozostaw chwilę do wystygnięcia i stężenia, a następnie nałóż go na ciasto dyniowe.
- Ciasto można udekorować upieczonymi plastrami dyni, plastrami świeżego i kwaśnego jabłka, pralinkami giotto o smaku cynamonowych ciastek i starkowaną skórką z cytryny. Nie jest to oczywiście konieczne. Możesz użyć po prostu jabłka, albo posypać delikatnie cynamonem i starkowaną skórką z cytryny. Smacznego – ciasto dyniowe jest gotowe 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Ciasto ucierane z upieczoną dynią, żurawiną i masłem orzechowym – apetyczne, wilgotne, aromatyczne 🙂 Do tego krem z masła orzechowego, a żeby całość ładnie wyglądała, to jeszcze prawdziwa feeria dodatków – ciasteczka, jabłuszka, plasterki pieczonej dyni… 🙂