Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | do 60 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Krem na deser z ciasta francuskiego:
- masło – 85 g,
- krem biały „malinowe love” (można zmienić na np. krem z białej czekolady lub inny jasny krem) – 100 g,
- serek almette jogurtowy – 100 g,
Pieczone gruszki:
- gruszki – 2 sztuki po ok. 200 g,
- cukier – 2 łyżki,
- syrop klonowy – 1 łyżka,
- masło – 35 g,
- sok z połowy cytryny,
- przyprawa do piernika – 2 czubate łyżeczki,
- whisky – 30 ml,
- maliny – 100g,
- śmietana 18% – 100 g,
Dodatkowo:
- ciasto francuskie świeże – 1 opakowanie,
- jajko – 1 szt.,
- czekolada biała z migdałami – 1 tabliczka,
- śmietana 30% – 100 ml,
Sposób przygotowania
- Zacznij od pokrojenia ciasta francuskiego na osiem części. Ułóż je na blaszce do pieczenia, robiąc między prostokątami odstępy. Cztery prostokąty posmaruj rozbełtanym jajkiem. Ustaw piekarnik na 200 stopni, grzanie góra dół. Piecz około 15 -20 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika.
- Obierz gruszki ze skórki. Przekrój je na pół. Wyjmij łyżeczką gniazda nasienne. W naczyniu, w którym będziesz zapiekać owoce, rozsyp dwie łyżki cukru. Ułóż na nim gruszki. Polej sokiem z cytryny. Posyp przyprawą do piernika. Małe kosteczki masła rozłóż w kilku miejscach w naczyniu. Wlej whisky. Rozrzuć maliny a na koniec polej wszystko syropem klonowym. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, góra-dół bez termoobiegu, i piecz przez 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmij gruszki. Sos, który powstał po upieczeniu owoców przelej na patelnię. Dodaj 100 gram śmietany 18%. Wymieszaj i podgrzej przed podaniem.
- W miseczce umieść masło (powinno być w temperaturze pokojowej), mikserem rozbij je troszkę, ale niezbyt długo. Dodaj krem, miksuj troszkę. Dodaj serek śmietankowy i miksuj do uzyskania puszystości. Uważaj, aby nie miksować zbyt długo, bo krem się rozwarstwi. Wystarczy, że składniki się połączą i nabiorą odrobiny puszystości.
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, pamiętaj aby jej nie zagotować. Wrzuć posiekaną czekoladę. Odczekaj pięć minut i rozmieszaj sos. Powinien być gładki, ale niezbyt gęsty.
- Na jedną porcję potrzebne będą dwa ciastka francuskie. Jedno, które przed pieczeniem zostało posmarowane jajkiem a drugie nie. Przekrój dwa ciastka w połowie. Posmaruj trzy części kremem, ostatnią część wybrzuszeniem do dołu. Nałóż ciastka na siebie, kremem do góry.
- Na talerzu zrób plamę z sosu z pieczenia gruszek. Ułóż piętra z ciastek i połóż na sosie. Na ostatnim ciastku ułóż gruszkę. Przykryj górną częścią, która przed pieczeniem została posmarowana jajkiem. Polej wszystko sosem z białej czekolady z migdałami. Gotowe! Nasz deser z ciasta francuskiego jest gotowy 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Wyjątkowy deser restauracyjny – ułożone w wieżę ciastko z ciasta francuskiego, posmarowane kremem jogurtowo-malinowym. Na szczycie leży pieczona gruszka doprawiona przyprawą do piernika, a całość polana jest sosem z pieczonych malin i sosem z białej czekolady z migdałami.
1 komentarz do “Ciastko francuskie z kremem i gruszką”